Echipa Nationala

Romania nu pierde cu Franta, dar se desparte de EURO 2012

Romania a incheiat 0-0 cu Franta, marti seara, in preliminariile EURO 2012, intr-un meci jucat la inaugurarea noului Stadion National. Piturca a inceput neinvins, insa tricolorii aveau nevoie de victorie dupa ce Bosnia a invins aproape in paralel in minutul 87. Pierdem astfel sansele de calificare, asa cum arata clasamentul Grupei D, la capatul unui meci inceput cu zeci de mii de stegulete fluturate in tribune si incheiat cu tot atatea fluieraturi venite nu atat pentru ratarea calificarii, cat pentru un meci in care jocul fara elan a aratat o asteptare fara nici o perspectiva. Meciul cu Franta s-a jucat  pe un teren foarte prost. Economia calificarii ne obliga la mai mult, pentru ca pe drum s-au pierdut in meciuri cheie puncte vitale. Forum: Romania - Franta continua pe forum.
Nici n-a inceput meciul ca Piturca a avut parte de prima lovitura. Romania l-a pierdut pe Sapunaru, accidentat la incalzire, in locul lui intrand Luchin. Partida a inceput cu ceva emotii totusi, primul meci pe National Arena avand un efect emotional atat asupra spectatorilor, cat si asupra tricolorilor.

Romanii au trecut insa repede peste faza emotionala si au declansat presingul insistent in jumatatea adversa. Iar in minutul 5 tricolorii au ratat prima mare ocazie de gol, la lovitura libera executata excelent de Nicolita si deviata usor de Goian din marginea careului mic. Hugo Lloris nu a putut fi insa invins.

Prima faza de poarta a francezilor a venit abia in minutul 10, cand, tot in urma unei faze fixe, Valbuena a reluat cu capul putin peste poarta lui Tatarusanu.

Dupa un prim sfert de ora de alergatura continua de ambele parti, gazonul de pe National Arena a inceput sa cedeze vizibil, bucati mari de gazon si pamant desprinzandu-se de pe teren. Jocul a devenit astfel tot mai dificil, mingea sarind aiurea la jocul cu pase la firul ierbii.

A doua mare ocazie de gol a Romaniei a pornit tot de la Nicolita, in minutul 28, si tot dintr-o lovitura libera, de aceasta data mijlocasul incercand sutul direct pe poarta. Insa si acum Lloris a fost pe faza si a scos in ultima clipa de la vinclu.

La cateva minute distanta Costin Lazar s-a accidentat si, desi a tras de el sa reziste pana la pauza, jucatorul a parasit terenul in minutul 43, fiind inlocuit cu Bogdan Stancu.

Ultimele minute ale primei parti si primele minute ale reprizei secunde au fost controlate autoritar de "cocosii" lui Laurent Blanc, dar apararea lui Piturca a functionat perfect. Poarta lui Tatarusanu nu a fost amenintata pana in minutul 67, cand Ribery a inghetat atmosfera din tribune cu un sut din lateral dreapta care a trecut la cativa centimetri paralel cu poarta.

Romanii au replicat imediat, la o actiune pornita din dreapta de la Bourceanu, a carui centrare a depasit un francez si a ajuns la Stancu. "Motanul" a pasat perfect la Marica in centrul careului, insa acesta a fost blocat in extremis in momentul sutului.

Fundasul dreapta Cristian Sapunaru, anuntat titular, s-a accidentat la încalzirea dinaintea partidei si a fost înlocuit în echipa de start de Srdjan Luchin. Sapunaru a iesit de pe teren, dupa încalzire, tinându-se de pulpa piciorului drept.

La meciul de pe Arena Nationala au asistat 49.182 de spectatori, dintre care aproximativ 300 de fani francezi împartiti în doua grupuri.

Pe fiecare scaun de pe Arena Nationala spectatorii au gasit stegulete tricolore si cartoane colorate pentru coregrafie. La intonarea imnului, suporterii au avut placute în rosu, galben si albastru pe care le-au ridicat deasupra capului.

La pauza s-au format cozi de câte 50 de persoane la grupurile sanitare aflate pe terasamentul exterior al Arenei Nationale si de câte 100 de persoane la chioscurile de vânzare de bauturi racoritoare si gustari. De asemenea, zece de persoane si-au achizitionat tricouri si fulare de la magazinele de echipament sportiv din incinta Complexului.

Jucatorii echipei nationale a României au fost huiduiti la finalul meciului. Portarul Ciprian Tatarusanu a fost fluierat înca înainte de încheierea meciului, deoarece tragea de timp.

Urmatoarele meciuri din grupa D se vor disputa la 7 octombrie dupa urmatorul program: România - Belarus (ora 21.00), Bosnia-Hertegovina - Luxemburg (ora 21.00), Franta - Albania (ora 22.00).

România: Tatarusanu - Luchin, Goian, Chiriches, Rat - Nicolita, Bourceanu, Cocis, C. Lazar (B. Stancu '43), Tanase - Marica (G. Bucur '90+1). Selectioner: Victor Piturca.

Franta: Lloris - Sagna, Rami, Abidal, Evra - Cabaye (Nasri '76), M'Vila - Valbuena (Remy '71), Martin, Ribery - Benzema. Selectioner: Laurent Blanc.

Cartonase galbene: Tanase '14, Cocis '54, Goian '69, Nicolita '84 / M'Vila '27.

Arbitri: Howard Webb - Darren Cann, Jake Collin - Stuart Attwell (toti Anglia).

Onlinesport: Irina Maxim


Romania nu pierde cu Franta, dar se desparte de EURO 2012