Echipa Nationala

Romania incepe sa semene a ceva

Romania a obtinut o victorie frumoasa, venita dupa o perioada grea in preliminariile EURO 2012, vineri seara, in Giulesti in fata Bosniei. O victorie cu 3-0, prin golul lui Adi Mutu (noul capitan) si dubla lui Ciprian Marica, ambii serviti excelent de Razvan Rat. Romania a ratat un penalty in prelungiri prin Sapunaru, a avut si o bara prin Sanmartean, dar si numeroase alte ocazii de gol, intr-o partida dominata aproape integral de trupa lui Razvan Lucescu. Pe fondul unui joc in care Bosnia nu prea s-a ridicat de pe jos, un lucru la care ce e drept am contribuit si Romania prin jocul bun, tricolorii pot lua o gura de aer inaintea unui final de an in care mai speram inca la un loc de baraj.
Dupa cateva momente de confuzie, in care startul meciului a fost intarziat din cauza unui banner cu mesaj politic afisat de suporterii bosniaci, suedezul Eriksson a fluierat inceputul partidei intr-o atmosfera superba pe stadionul din Giulesti. Doar de cateva minute de tatonare au avut nevoie tricolorii pentru a se instala confortabil la carma jocului.

Elevii lui Lucescu, intr-o disciplina parca desenata, au impins tot mai mult jocul spre poarta adversa, iar in minutul 10 Gabriel Muresan a reusit sa trimita minge cu capul in poarta, dupa ce portarul bosniac iesise gresit la interceptie. Insa Muresan primise pasa din aruncarea de la margine executata de Sapunaru, aruncare care a fost considerata neregulamentara de arbitrul asistent, astfel ca golul nu a fost validat.

Tot Muresan a amenintat poarta adversa dupa doar un minut, dar portarul oaspetilor a reusit sa prinda, desi mingea muscase din gazon in fata lui. La cateva minute distanta, Torje a deviat mingea in bara in urma unei lovituri de colt de pe dreapta, dar in aceeasi faza Tamas atinsese mingea cu mana si fluierul arbitrului nu a intarziat. Trecerea primului sfert de ora al meciului a fost marcata de o prima ocazie a lui Mutu, care a intarziat o secunda la o pasa buna de pe stanga a lui Sanmartean.

Cinci minute mai tarziu, brigada suedeza a oferit o faza mai rar intalnita la un asemenea nivel. Muresan gresise in zona mediana, bosniacii au profitat pe contraatac, dar au scapat spre poarta dupa un offside imens. Asistentul a lasat fanionul jos chiar si dupa ce oaspetii au inscris, si abia in timp ce bosniacii se bucurau si se felicitau pentru deschiderea scorului l-a chemat pe central la discutii. Intr-o atmosfera de o confuzie maxima, Eriksson a intors prima decizie si a anulat golul Bosniei, dand dovada de corectitudine dupa o mare greseala a colegului sau de la margine. Acesta a avut totusi taria de caracter de a semnala centralului pozitia de offside a lui Misimovic.

Tricolorii au trecut destul de repede peste acest moment delicat si in minutul 25 Marica putea deschide scorul. Insa a sarit inexplicabil peste minge in centrul careului, balonul ajuns apoi la Rat fiind sutat in blocaj. In minutul 31 a venit a doua bara a Romaniei, de aceasta data una reala. Sanmartean a patruns magnific in dribling in careu, a ramas singur fata in fata cu Hasagic, insa sutul sau a zguduit transversala dupa ce portarul atinsese cu varful manusii balonul.

Pana la urma, presiunea sufocanta a Romaniei si-a aratat rezultatele in minutul 37. Razvan Rat a centrat fabulos de pe stanga pentru Adi Mutu, iar noul capitan al nationalei a reluat cu lateralul din plonjon la coltul din stanga, modificand pentru prima data tabela. Euforia din tabara romanilor a tinut in priza atacul trupei lui Razvan Lucescu, iar dupa nici trei minute acelasi Rat l-a servit excelent pe Marica in fata portii, iar atacantul n-a ratat din cativa metri, ducand scorul la 2-0.

Repriza secunda a debutat cu o presiune mai buna a oaspetilor, dar acestia au fost scosi din priza tocmai de suporterii bosniaci. Acestia si-au iesit din minti si au provocat chiar si intreruperea meciului dupa ce au rupt mai multe scaune pe care le-au aruncat apoi in teren. Asta dupa ce au dat dovada de lipsa de fair-play  la inceputul meciului, cand s-au intors cu spatele spre teren in timpul intonarii imnului Romaniei. Aceste manifestari au dat parca mai mult curaj tricolorilor, si dupa doua ratari uriase ale lui Gabi Torje, Marica a dus scorul la 3-0 in minutul 55 cu o scarita superba peste poartarul advers.

Din minutul 65 Bosnia si-a epuizat toate cele trei schimbari avute la dispozitie, din teren iesind si vedeta oaspetilor, Edin Dzeko, acesta fiind aproape inexistent pe teren timp de o ora. Intre timp, tricolorii au facut usor pasul inapoi, avand un avantaj confortabil pentru a privi cu incredere sfarsitul de meci.

Muslimovic si Misimovic au amenintat serios poarta noastra, insa Tatarusanu a intervenit salvator la sutul primulu, in timp ce executia celui de-al doilea s-a dus mult peste poarta. Insa presiunea bosniacilor n-a durat prea mult, tricolorii reusind sa inchida foarte bine jocul. Lucescu si-a permis spre final sa le ofere celor doi marcatori ai Romaniei, Mutu si Marica, iesiri de pe teren in aplauzele la scena deschisa ale suporterilor.

Scorul putea ajunge la 4-0 in ultimul minut de prelungiri, cand Gabi Torje a obtinut cu destul noroc un penalty pentru Romania. Insa Cristi Sapunaru a executat previzibil pe centrul portii si goalkeeper-ul Bosniei a retinut fara prea mare efort.

În tribune s-au aflat, printre altii, antrenorul echipei Galatasaray, Fatih Terim, Anghel Iordanescu, Adrian Porumboiu, Mircea Lucescu, George Copos, precum si Victor si Ioan Becali, însotiti de mai multi impresari.

Jucatorii Râpa, Lung, Antal, Oros, Alexa si Zicu, neinclusi în lotul de 18, au stat în tribuna.

Dupa retragerea lui Cristian Chivu de la nationala, banderola de capitan a fost purtata de Mutu. Dupa iesirea lui Mutu, banderola a fost preluata de Tamas.

La meci au asistat aproximativ 10.000 de spectatori, dintre care 700 de bosniaci.

Onlinesport: Irina Maxim


Romania incepe sa semene a ceva