Echipa Nationala

Mutu a batut 11 ospatari

Romania - Luxemburg a fost un meci in care pe teren s-au aflat 21 de ospatari, iar Mutu a fost sef de sala. Daca Mutu a putut bate un chelner recent, acum a batut 11 dintr-un foc. El a fost cel care a facut diferenta intre doua echipe de picoli, prin dorinta sa de joc, prin tehnica sa, prin cele doua goluri marcate, dar si prin altruismul aratat la finalul primei reprize (semn ca a invatat ceva din ceea ce l-am intrebat la conferinta de presa), cand la 1-1 i-a pus o minge in picior lui Zicu in careul mic cu care atacantul Timisoarei nu a stiut ce sa faca in afara sa se impiedice de ea. Romania a castigat cu 3-1 in fata Luxemburgului, o echipa care a marcat primul sau gol din aceste preliminarii. Romania a obtinut prima victorie din ultimul an si jumatate intr-un meci oficial si primele sale trei puncte in Grupa D a preliminarilor EURO 2012. Mutu a ajuns la golul 31 la echipa nationala, iar Zicu a marcat pentru prima oara  la al zecelea meci sub tricolor.
Cu tribunele pline de suporteri inimosi, nationala Romaniei a inceput meciul de la Piatra Neamt cu gandul ca va razbuna rusinea infrangerii din Bosnia. Victima tricolorilor urma sa fie nationala Luxemburgului, echipa care nu a reusit niciun gol in acest preliminarii.

Acest aspect avea sa se schimbe insa la 22 de minute de la fluierul de start. Dupa minute bune de joc haotic si fara orizont al elevilor lui Razvan Lucescu, Luxemburg a dat lovitura de gratie dupa ce a deschis scorul prin ospatarul Lars Gerson. Acesta a fost servit perfect din lovitura libera de pe partea stanga, a preluat in careu si l-a invins pe Tatarusanu cu un sut din centrul careului.

La cateva secunde distanta, capitanul luxemburghezilor, alt ospatar, Rene Peters, a avut golul al doilea in varful bocancului, dar de aceasta data sutul din centrul careului l-a gasit pe Tatarusanu pregatit si portarul Stelei a reusit sa evite rusinea rusinilor.

Tricolorii au avut imediat o tresarire de orgoliu si au reusit sa aduca la loc inima suporterilor din tribune, care strigaul la unison "Demisia" la adresa bancii tehnice. Gabi Muresan l-a gasit in minutul 25 la limita offside-ului pe Mutu, acesta a preluat pasa de aproape 50 de metri si a inscris singur cu portarul, restabilind egalitatea pe tabela. Eliberat parca de o tensiune uriasa, Mutu a injurat printre dinti dupa marcarea golului, ca o reactie de refulare in fata multimii de spectatori nu pre incantati de ceea ce vedeau pe teren.

Ospatarii n-au fost impresionati si au continuat sa preseze curajos de cate ori au avut ocazia sa ajunga in jumatatea de teren a romanilor. De cealalta parte, nationala lui Lucescu s-a intrecut in greseli care mai de care mai copilaresti: ase simple la centrul terenului trimise prea in spate sau prea tare, pase in adancime trimise prea lung, driblinguri rare si de multe ori eronate, suturi aproape inexistente.

Asezarea Romaniei vazuta de sus nu semana deloc cu una pentru un meci de fotbal. Patru jucatori impinsi prea in fata (Marica, Zicu, Stancu, Mutu) care nu s-au prea intalnit cu pasele aruncate in disperare din propria jumatate de teren de cealalta parte a echipei Romaniei (formata din restul de jucatori).

Repriza secunda a aratat o usoara schimbare de tactica, dupa ce in teren a intrat Gabi Torje in locul lui Bogdan Stancu. Romania a pus mai mult mingea jos si a incercat sa construiasca prin pase la firul ierbii, majoritatea actiunilor de atac pornind din flancul drept, unde Torje a fost mai activ. Insa prima mare ocazie a reprizei secunde a venit pentru Romania de pe partea stanga. De acolo Mutu a primit o pasa buna la 15 metri si a tras senzational din foarfeca, dar nu si pe cadrul portii.

Dupa minute bune de greseli repetate, care i-au scos din minti pe spectatori, tricolorii au profitat de un moment de slabiciune al defensivei adverse. Muresan l-a gasit in minutul 68 in dreapta pe Torje, acesta a centrat inalt in fata portii, de unde Mutu a reluat cu capul in plasa cu pamantul. Insa reactia din tribune nu a fost una de bucurie, spectatorii fluierand cu si mai mult patos.

Dupa ce un ospatar a trecut foarte aproape de egalare in minutul 69, tot Mutu putea sa-l invinga pentru a treia oara pe ospatarul din poarta cu un sfert de ora inainte de final. Insa decarul nationalei a ratat hattrick-ul, voleul sau trecand peste.

Pana la urma, Romania a reusit sa inscrie si al treilea gol in minutul 78, surprinzator dintr-o faza fixa. Dorin Goian a centrat din corner de pe stanga, un ospatar a deviat gresit in careu pana la Zicu, iar vedeta Timisoarei a reluat in plasa din cativa metri. A fost primul gol marcat de Ianis Zicu la al zecelea meci in tricoul echipei nationale.

Pana la final, pe langa gol au mai trecut Muresan si Torje, ambii ratand incredibil din pozitii ideale. Si Luxemburg a avut o ocazie de gol in prelungiri prin nationalizatul Da Mota.

Onlinesport: Irina Maxim


Mutu a batut 11 ospatari