Echipa Nationala

Jaloanele Romaniei pierd in Bosnia: Bosnia 2 - Fukushima noastra 1

Romania a pierdut partida din deplasare cu Bosnia, sambata seara, din preliminariile EURO 2012, desi la pauza a condus cu 1-0. Bosnia a atacat continuu, a presat sufocant 90 de minute si a castigat meritat, cele doua goluri marcate in repriza secunda fiind rodul unei munci exemplare. Scorul final de 2-1 nu arata disproportia unui joc in care tricolorii au fost la propriu niste jaloane. Mingea se lovea de ei ca la flipper si tot la bosniaci ajungea, indiferent cum se respingea. Romania a trecut rareori mijlocul terenului si a avut un singur sut pe poarta, golul din prima repriza. Mutu a atins mingea de trei ori, maxim 10 secunde, pierzand-o rapid sau fiind deposedat inainte sa zica "peste". Un meci cum rar se vede si care pica foarte rau, fiind vorba de echipa noastra nationala. Romania ramane pe locul penultim in Grupa D. O rusine. Dezastrul de la Fukushima e mic copil.
Cu multe modificari in garnitura de start, Romania a inceput meciul de la Zenica cu destule emotii. Razvan Lucescu si elevii sai se aflau in fata unui meci decisiv, capital pentru soarta calificarii, iar bosniacii stiau acest lucru. Tricolorii au fost tinuti in corzi minute bune in preajma propriului careu, doar actiunea ratata de contraatac a lui Marica (3') aducand primele momente ofensive ale Romaniei.

Dupa un sfert de ora de presing sufocant al gazdelor, Romania a iesit a doua oara din aparare, Torje obtinand o lovitura libera dupa o accelerare a jocului. Insa Adrian Mutu a tras pe langa poarta de la 25 de metri, desi Alexa ii facuse excelent culoar prin zidul bosniacilor.

Asa cum se stia inca dinainte de meci, Edin Dzeko a fost principalul pericol al Bosniei, vedeta gazdelor facandu-si de mai multe ori aparitia in careul lui Pantilimon la finalizare. Insa portarul Timisoarei si defensiva Romaniei au scapat de fiecare data de pericol, desi actiunile de atac ale bosniacilor s-au tinut lant.

Minutul 29 a adus insa gura de aer pe care tricolorii o cautau cu disperare. Razvan Rat a primit o minge in banda stanga, a centrat in forta spre careu, mingea a fost deviata cu umarul de un jucator al gazdelor si a ajuns in centrul careului la Marica. Atacantul a preluat superb pe piept, si-a asezat mingea pe stangul si a tras magnific din voleu, fara sanse pentru portarul Hasagic.

Banca de rezerve a Romaniei a sarit in aer de bucurie, la fel si Razvan Lucescu, iar cele cateva sute de suporteri romani din tribune au aprins tortele. Romania conducea cu 1-0 si avea motive sa priveasca mai cu incredere spre viitor. Dar lucrurile nu aveau sa fie linistite, bosniacii pornind si mai razboinici in ofensiva. Insa Dzeko, Misimovic si apoi Mravac nu au reusit sa tinteasca spatiul portii lui Pantilimon pana la pauza, astfel ca tricolorii au intrat in avantaj la vestiare.

In prima repriza s-au remarcat in joc Tamas, Rat si Goian, fundasii care au avut cel mai mult de lucru. Cornel Rapa, aflat la primul meci ca titular in nationala Romaniei, s-a aratat emotionat si depasit de cateva ori de situatie. La mijlocul terenului, Torje si Deac au fost cei mai activi in cele doua extreme, in timp ce Alexa si mai ales Florescu s-au vazut foarte putin. Nici Marica sau Mutu nu au avut parte de multe mingi, insa Marica a reusit sa inscrie si si-a facut datoria, in timp ce Mutu a executat o lovitura libera pe langa poarta.

Repriza secunda a debutat sub asediul gazdelor. Bosniacii s-au napustit spre poarta lui Pantilimon, iar cand au vazut ca nu le iese atacul au incercat sa obtina si penalty. Arbitrul spaniol insa nu s-a lasat induplecat de rugamintile gazdelor, dupa ce un sut al lui Dzeko l-a lovit in mana pe Goian in minutul 51.

Torje si apoi Mutu puteau mari avantajul romanilor in minutul 56, dar nici sutul violent al lui Torje de pe dreapta, nici scarita incercata de decarul Romaniei nu l-au putut invinge pe Hasagic. Iar in minutul 63 presiunea sufocanta a gazdelor si-a aratat rezultatele. O lovitura libera de pe partea stanga a bosniacilor a adus golul egalizator, dupa ce Ibisic s-a inaltat in careu mai mult decat ceilalti jucatori si a deviat elegant cu capul la paianjen.

Golul egalizator al gazdelor a provocat si o stare de euforie in randul suporterilor bosniaci dar si nervozitate in sectorul ocupat de suporterii romani. Acestia si-au pierdut cumpatul, au aruncat cu fumigene spre fanii adversi, luandu-se apoi la bataie cu fortele de ordine intervenite in forta.

In teren tensiunea a ramas la fel de ridicata, mai ales in jumatatea de teren a Romaniei, unde bosniacii au presat fara incetare. Razvan Lucescu s-a gandit ca ar fi nevoie de o intarire a defensivei, si i-a trimis in teren pe Cocis si Ropotan, in timp ce de cealalta parte s-au facut doar modificari cu profil ofensiv. Cu atacul mai proaspat, Bosnia a atacat cu si mai mult avant, iar in minutul 83 o noua faza fixa a intors soarta meciului.

Bosnia a beneficiat de un corner de pe dreapta, centrarea a fost deviata nefericit de Ropotan, Pantilimon a respins slab cu un ultim efort mingea in fata, iar experimentatul Dzeko a profitat impingand-o din 2 metri in poarta.

Degeaba l-a trimis apoi Lucescu pe Ianis Zicu in teren. Timpul ramas a fost prea scurt pentru ca vedeta Timisoarei sa mai reuseasca ceva. Bosniacii au tinut excelent de fiecare minge, au tinut jocul cat mai departe de propria poarta si au terminat meciul victoriosi.

Bosnia-Hertegovina: 1. Hasagici - 18. Mujdza, 4. Spahici, 5. Mravaci, 16. Lulici - 9. Medunjanin (2. Maletici '70), 6. Rahimici, 10. Misimovici (17. Ibricici '81), 8. Pjanici - 14. Ibisevici (9. Muslimovici '76), 11. Dzeko. Antrenor: Safet Susici.

România: 1. Pantilimon - 13. Râpa, 4. Tamas, 15. Goian, 3. Rat - 11. Torje (21. Cocis '71), 6. Alexa, 19. Florescu (8. Ropotan '76), 20. Deac (7. Zicu '87) - 10. Mutu, 9. Marica. Antrenor: Razvan Lucescu.

Cartonase galbene: Ibisevici '54, Rahimici '78

Meciul a fost arbitrat de o brigada din Spania, formata din Fernando Teixeira Vitienes (central), Victoriano Diaz Casado, Jose Fernandez Miranda (asistenti) si Carlos Clos Gomez (rezerva).

În tribune s-au aflat aproximativ 200 de suporteri români.

Onlinesport: Irina Maxim


Jaloanele Romaniei pierd in Bosnia: Bosnia 2 - Fukushima noastra 1