Echipa Nationala

Romania incepe cu un egal preliminariile EURO 2012

Romania a obtinut doar o remiza pe teren propriu cu Albania, 1-1,  in startul preliminariilor pentru Campionatul European din 2012. Tricolorii au dominat aproape tot meciul, au avut o bara in chiar primul minut prin Marica, au fost privati de un penalty in prima repriza si au marcat un gol in minutul 80 prin Bogdan Stancu. Muzaka a egalat sapte minute mai tarziu, la singura faza de poarta a Albaniei, si a anulat startul cu dreptul al Romaniei in preliminarii. In plus, oaspetii erau sa marcheze pe final si sa plece cu trei puncte. Grupa Romaniei: Clasament actualizat (Bosnia lider dupa 3-0, Franta printre codase). Forum: Comenteaza partida acum pe forum, peste 450 de comentarii. 
Dupa noua victorii consecutive in fata Albaniei, nationala Romaniei cauta cu inversunare a zecea victorie pentru a porni cu dreptul in preliminariile pentru europenele din 2012. Tocmai de aceea, startul de meci a fost unul fulminant pentru tricolori, Bogdan Marica fiind aproape de a deschide scorul chiar in secunda 30, dupa ce sutul sau din centrarea lui Rat a intalnit bara portii albaneze.

Dupa acel moment, defensiva oaspetilor s-a mobilizat exemplar, inchizand foarte bine spatiile spre poarta lui Beqaj, ceea ce a facut ca jocul sa se inchida din ce in ce mai mult, iar constructia tricolorilor sa aiba de suferit. De aceea Mirel Radoi a incercat sa surprinda cu un sut inselator de la distanta, in minutul 13, insa portarul oaspetilor a retinut din doua atingeri.

De la jumatatea primei reprize a iesit la rampa Ciprian Deac, aflat pe val dupa transferul la vicecampioana Germaniei, Schalke 04. Acesta a avut si el cateva ocazii de a deschide scorul, cea mai mare dintre ele fiind in minutul 24, cand fostul mijlocas al CFR Cluj a tras din careu la coltul lung, insa Beqaj a intervenit din nou salvator. Dupa alte doua minute Deac l-a mai incercat inca o data pe Beqaj, dar si de aceasta data portarul a parat sutul de la marginea careului.

Cu aproape 5 minute inainte de pauza, Romania trebuia sa beneficieze de un penalty, la un hent in careu al lui Vangjeli. Insa austriacul Robert Schorgenhofer, prost pozitionat, a lasat jocul sa continue, fara sa cedeze insistentelor facute de tricolori. Ba mai mult i-a dat si galben lui Rat pentru proteste.

Partea secunda a intalnirii a continuat cu acelasi joc inclestat in zona mediana, unde tricolorii au presat insistent in cautarea culoarelor spre poarta. Minutul 53 putea aduce deschiderea de scor mult asteptata, insa golul lui Marica nu a fost validat din cauza unei pozitii de offside a atacantului in momentul primirii pasei de la Cipri Deac.

O alta imensa ratare a Romaniei a purtat semnatura lui George Florescu. Acesta a profitat in minutul 65 de o respingere slaba a unui adversar, insa sutul sau din centrul careului a fost la fel de slab si, desi portarul era batut la aceasta faza, mingea a fost respinsa de pe linia portii de un fundas albanez. La aceasta faza Torje putea impinge mingea in plasa, dupa sutul lui Florescu, daca nu ar fi uitat sa iasa din pozitia de offside.

Albania putea produce marea surpriza in minutul 74, la o faza care nu anuntase mare lucru. Dupa ce a somat intreaga partida, Lobont a avut mari emotii la o minge reluata de Salihi din doar trei metri, in urma unei centrari de pe stanga, insa norocul Romaniei a fost ca sutul atacantului intrat dupa pauza a trecut milimetric pe langa poarta.

Cand toata lumea credea ca meciul se indreapta spre o remiza alba, cu 10 minute inainte de final salvarea nationalei Romaniei a venit de la Bogdan Stancu, intrat in teren in minutul 65 in locul lui Daniel Niculae. Deac a centrat din corner spre fostul coechipier Gabi Muresan, acesta a reulat cu capul, mingea a ajuns in careul mic la Stancu, al carui sut din intoarcere a trimis mingea sub transversala.

Deschiderea de scor a deschis si jocul. Albanezii au lasat deoparte tragerile de timp, simularile si vaicarelile de care au abuzat pe toata perioada meciului si au incercat sa preseze poarta odihnitului Lobont. Iar surpriza a lovit in minutul 87, cand Muzaka a profitat de dezorganizarea apararii Romaniei la o faza fixa si a reluat simplu cu capul din centrul careului la coltul lung.

Doua minute mai tarziu, albanezii au mai avut un sut pe poarta. Lobont a scapat mingea in fata, un adversar a venit prin alunecare sa reia in poarta, numai ca portarul nostru a retinut la limita.

Meciul s-a incheiat in fluieraturile si protestele spectatorilor de la Piatra Neamt, care au solicitat chiar si demisia selectionerului Razvan Lucescu de pe banca nationalei.

Romania: Bogdan Lobont, Cosmin Contra (56' Gabriel Muresan), Razvan Rat, Gabriel Tamas, Mirel Radoi, Gabriel Torje, Ciprian Dean, Ciprian Marica, George Florescu, Razvan Cocis (77' Ovidiu Herea), Daniel Niculae (64' Bogdan Stancu).

Irina Maxim


Romania incepe cu un egal preliminariile EURO 2012