FCSB

Armata e cu noi! MApN l-a actionat in judecata pe Becali ca sa ii ia Steaua

Visul suporterilor Stelei este aproape sa devina realitate sau cel putin se fac primii pasi in acest sens. Ministerul Apararii Nationale (MApN) a dat semnalul ca jocul lui Becali cu Steaua se apropie de final si l-a dat in judecata pe 'patron', cerand ca numele echipei si siglele sa nu mai fie in proprietatea 'finantatorului'. MApN vrea inapoi marca 'Steaua' si il acuza pe Becali in Justitie ca si-a insusit ilegal clubul. In cazul in care pierde, Becali trebuie sa isi faca o alta echipa, cu alt nume, alta sigla si (daca Armata nu ii mai inchriaza Ghencea) cu un alt sediu.
„Clubul sportiv al Armatei Steaua Bucuresti nu este de acord ca sigla-simbol a clubului, ca reprezentant al Ministerului Apararii Nationale, care a facut nume si renume în arena sportiva interna si internationala de-a lungul a 58 de ani de activitate sportiva, sa fie cesionata abuziv si nelegal unei grupari private, chiar daca ea se numeste SC Fotbal Club «Steaua» Bucuresti", arata colonelul George Boroi, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua (CSA Steaua).

În cazul în care latifundiarul din Pipera pierde procesul, va trebui sa gaseasca alt nume pentru echipa pe care o patroneaza sau sa încheie un contract cu Armata pentru a folosi numele "Steaua Bucuresti".

MapN sustine ca singura institutie abilitata sa detina si sa foloseasca brandul „Steaua Bucuresti" este Clubul Sportiv al Armatei, cu atatât mai mult cu cât institutia nu a acceptat niciodata înregistrarea marcii la OSIM de catre altcineva.

Ofiterul a explicat ca este un motiv de mândrie ca siglele clubului si culorile rosu-albastru, devenite simbol,  au fost purtate cu demnitate pe tot globul de sportivi cunoscuti precum Iolanda Balas Soter, Ilie Nastase, Ion Corneliu, Cristian Gatu, Viorica Viscopoleanu, Gheorghe Berceanu, Iulica Ruican sau Sorin Babii „si multi, foarte multi alti campioni de exceptie ai clubului fanion al sportului românesc".

„Sigla este simbolul „CSA Steaua" si reprezinta istoria, gloria si mândria reprezentantilor sportului militar din România, de cele mai multe ori cei mai valorosi ambasadori ai României în arena sportiva olimpica, mondiala sau europeana si nimeni nu poate sa o înregistreze si sa o foloseasca în afara de Clubul Sportiv al Armatei Steaua", si-a justificat demersul din instanta colonelul George Boroi.

Potrivit comandatului  George Boroi, CSA Steaua Bucuresti este posesorul marcii „Steaua"- culori rosu, albastru, alb- de la 2 iulie 1996, când Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) a eliberat un certificat de înregistrare pentru 42 de clase de produse si servicii.

La 19 ianuarie 2004, presedintele clubului de fotbal Steaua Bucuresti, Gigi Becali, a solictat CSA Steaua consimtamântul expres pentru înregistrarea marcii individuale Steaua Bucuresti - culori rosu, galben, albastru si alb.

„Marca individuala pe care dorim sa o înregistram este modificata, dar are si unele asemanari cu marca pe care o foloseste CSA Steaua Bucuresti, si anume: formatul este asemanator, iar culorile sunt aceleasi (rosu si albastru); se utilizeaza numele de Steaua", arata Gigi Becali.

Dupa ce au analizat cererea lui Gigi Becali, reprezentantii Ministerului Aparararii i-au raspuns ca nu sunt de acord cu înregistrarea marcii. „Nu va putem acorda consimtamântul pentru înregistrarea marcii, întrucât obligatiile pe care clubul si le-a asumat în fata suporterilor celor 22 de sectii sportive, nu ne permit acceptarea unei astfel de decizii", i-a transmis CSA „Steaua" lui Gigi Becali, în ianuarie 2004.

În fata refuzului militarilor, Gigi Becali a încercat sa puna mâna pe brandul Steaua, printr-o noua manevra. El a a cerut Asociatiei Fotbal Club Steaua Bucuresti, condusa de prietenul sau Teia Sponte, organizatie care s-a ocupat de administrarea echipei de fotbal Steaua pâna în anul 2004, sa-i cesioneze marca, lucru care s-a si întâmplat. Astfel, la 28 aprilie 2004, OSIM si-a dat avizul favorabil acestei cesiuni.

Armata cere acum în instanta sa oblige OSIM sa anuleze decizia prin care brandul „Steaua Bucuresti" a ajuns în custodia firmelor pastorite de Gigi Becali, sustinând faptul ca acest lucru a fost posibil prin „artificii" discutabile din punct de vedere legal.

CSA Steaua Bucuresti arata ca inclusiv marca cesionata nu a fost înregistrata potrivit prevederilor legale. Motivul: aceasta marca continea vulturul valah - prezent pe emblema rosu-albastru, „similar cu însemnele nationale ale României".

La 24 aprilie 2001, o Comisie de Reexaminare Marci a respins cererea clubului de înregistrare a acestei marci, întrucât vulturul este similar cu însemnele nationale ale României. Cinci  luni mai târziu, la 5 septembrie 2001, o alta Comisie a redeschis dosarul si, în baza unei adrese semnate de secretarul Guvernului, ministrul Serban Mihailescu (în prezent senator UNPR), si-a dat avizul pozitiv de înregistrare a marcii. „Prin înregistrarea acestei marci de catre AFCS Bucuresti nu se încalca prevederile legale în vigoare care reglementeaza însemnele nationale ale României", arata Serban Mihai­lescu.

Oficialii CSA Steaua sustin ca Secretariatul General al Guvernului nu avea si nu are competenta de a autoriza folosirea unui element figurativ, similar cu stema României, iar avizul sau a fost luat în considerare în mod eronat.

"Nimeni nu poate sa înregistreze si sa foloseasca brandul «Steaua» Bucuresti în afara de Clubul Sportiv al Armatei Steaua", a mai declarat George Boroi

Sursa: Adevarul


Armata e cu noi! MApN l-a actionat in judecata pe Becali ca sa ii ia Steaua