FCSB

Profil actualizat: Ilie Dumitrescu, 40 de zile la Steaua

Ilie Dumitrescu, care a parasit luni seara functia de antrenor al Stelei, a stat 40 de zile pe banca gruparii din Bulevardul Ghencea, a 13-a echipa pe la care a trecut în ultimii noua ani.

Luni seara, dupa meciul cu Astra, scor 1-1, Ilie Dumitrescu a anuntat ca renunta la functia de tehnician al echipei Steaua, precizând ca nu poate sa stea într-un loc în care un este dorit. Vina cea mai pentru plecarea lui o au, asa cum spune el, "suta la suta suporterii". El a fost numit în functie la 11 august, în locul lui Victor Piturca.

La Steaua, el a înregistrat, în campionat, doua victorii, doua remize si o înfrângere. Dumitrescu a reusit calificarea în grupele Ligii Europa cu Steaua, dupa ce a trecut de Grasshopper Zurich, iar în a doua competitie europeana stelistii au debutat cu un esec, scor 1-4, cu Liverpool.

Dumitrescu s-a nascut la 6 ianuarie 1969 la Bucuresti si a evoluat ca jucator la Steaua, FC Olt, Tottenham, FC Sevilla, West Ham United, Club America si Atlante, ultimele doua echipe fiind din Mexic. Cariera de fotbalist si-a încheiat-o la numai 30 de ani, în 1999, acolo unde a început-o, la Steaua. A fost de 62 de ori component al echipei nationale a României, pentru care a marcat 20 de goluri.

Dupa retragere, Ilie Dumitrescu, un pasionat de arta, a cochetat cu intentia de a deveni impresar si apoi conducator de club. I s-a propus în februarie 1999 sa devina presedinte al clubului Poli Iasi, dar a refuzat. El a fost ceva mai mult de o luna director sportiv la FC Brasov, însa a demisionat în octombrie 2000 din functie. Dumitrescu a îmbratisat apoi cariera de antrenor, pe care a desfasurat-o timp de noua ani în trei tari, România, Cipru si Grecia, fara a reveni la vreo echipa pe care a pregatit-o înainte si fara sa stea mai mult de opt luni la o formatie.

Prima echipa pe care a antrenat-o a fost Otelul Galati, între decembrie 2000 si iunie 2001. Dumitrescu a salvat pe Otelul de la retrogradare, dar a renuntat la functie pentru a prelua pe FC Brasov. Aici nu a rezistat decât doua luni, iulie - august 2001, fiind demis de patronul clubului, Ioan Niculaie, dupa trei etape în Liga I.

În decembrie 2001, Dumitrescu a plecat în Cipru, la Alki Larnaca, de unde a demisionat dupa patru luni, în aprilie 2002, în ciuda eforturilor facute de responsabilii formatiei de a-l pastra pe banca tehnica.

El a preluat apoi nationala de tineret a României, pe care a condus-o în perioada august - octombrie 2002, demisionând dupa înfrângerea cu Norvegia, scor 0-1, din preliminariile Campionatului European din anul 2004.

Dumitrescu a semnat apoi cu FCM Bacau, unde a stat ceva mai mult timp: octombrie 2002- mai 2003. El a demisionat înaintea ultimei etape, FCM Bacau fiind ultima echipa pregatita de el în România înainte de a prelua Steaua.

Ilie Dumitrescu a revenit în Cipru si a antrenat pe Apollon Limasol (iunie 2003 - ianuarie 2004), formatie de la care a demisonat dupa ce a primit oferta de a pregati una dintre echipele de traditie din Grecia, AEK Atena, dar nici aici nu a zabovit (februarie - mai 2004). Au urmat apoi alte echipe elene cu alte prezente scurte pe banca lor tehnica: Aigaleo (ianuarie - mai 2005), Akratitos (iunie - octombrie 2005), Kalithea (octombrie 2005 - februarie 2006) si PAOK Salonic (februarie - octombrie 2006).

Dupa aproape trei ani de pauza, în care s-a dedicat mai mult afacerilor, Ilie Dumitrescu s-a decis sa revina în Grecia, dar a stabilit un "record" personal greu de egalat. El a fost numit, în mai 2009, în functia de antrenor principal la Panthrakikos, pe care a condus-o o etapa în campionatul elen. La sfârsitul lunii august 2009, echipa a pierdut primul meci în campionat, scor 1-2, pe teren propriu, cu Iraklis Salonic, iar Dumitrescu a fost demis.

Devenit comentator TV, Dumitrescu a primit propunerea de a antrena Steaua, în locul lui Victor Piturca. El a plecat dupa 40 de zile si opt meciuri.

MEDIAFAX



Profil actualizat: Ilie Dumitrescu, 40 de zile la Steaua