FCSB

Distrugatorul Becali: 11 antrenori in 6 ani. 7 antrenori in 2 ani

Mihai Stoichita a devenit al 11-lea antrenor al Stelei din ultimii sase ani si jumatate de cand este patronata oficial de omul de afaceri Gigi Becali, numarul fiind egal cu cel al tehnicienilor care au pregatit Steaua in perioada 1975-2000. De asemenea, Stoichita este al saptelea antrenor al Stelei din ultimii doi ani. Majoritatea antrenorilor au plecat cu scandal din Ghencea, dupa ce Gigi Becali i-a umilit. Din pacate, multi dintre ei erau fosti mari jucatori ai clubului.
Victor Piturca a fost primul tehnician al Stelei lui Becali, insa acesta se afla deja pe banca tehnica de mai mult timp si avea o relatie de prietenie cu latifundiarul din Pipera. Dupa numai un an si jumatate, mai exact in vara anului 2004, acesta si-a dat demisia in urma unui conflict cu patronul din cauza jucatorului Romeo Paduret.

Pentru sezonul 2004-2005 a fost instalatat in functie fostul mare international italian Walter Zenga, insa nu a apucat sa incheie sezonul, fiind demis dupa etapa a 27-a, cand Steaua era pe primul loc, si inlocuit cu Dumitru Dumitriu. In ultimele trei runde, ros-albastrii au obtinut tot atatea victorii si au castigat titlul.

Ucraineanul Oleg Protasov a fost solutia pentru editia 2005-2006, dar dupa finalul turului a decis sa paraseasca Steaua pentru o oferta din tara sa natala. Din retur la echipa a sosit Cosmin Olaroiu, sub comanda caruia Steaua a mai obtinut un titlu si a ajuns pana in semifinalele Cupei UEFA.

Acesta a rezistat cu greu si in urmatorul sezon, desi a intentionat sa isi prezinte demisia in mai multe randuri, perioada in care Steaua s-a clasat pe 2 in campionat si s-a calificat dupa 9 ani in grupele Ligii Campionilor.

In vara, Olaroiu a decis in cele din urma sa plece de la formatia din Ghencea, acceptand oferta arabilor de la Al-Hilal.

La 23 iunie 2007, Gheorghe Hagi batea palma cu finantatorul Stelei, Gigi Becali, si ii succeda lui Cosmin Olaroiu, care a fost unul dintre cei mai apreciati tehnicieni de catre omul de afaceri din Pipera.

Sub conducerea lui Hagi, Steaua a traversat una dintre cele mai tensionate perioade din istoria sa recenta, in special la nivelul declaratiilor. Fostul international a fost in repetate randuri tinta atacurilor dure ale patronului Gigi Becali si a sfarsit prin a-si anunta, demisia de la Steaua, la 20 septembrie 2007, dupa mai putin de trei luni de mandat, marcate doar de calificarea in grupele Ligii Campionilor.

Secundul Massimo Pedrazzini a preluat conducerea tehnica a Stelei ca interimar, functie pe care a detinut-o circa o luna, pana la 28 octombrie 2007, cand Becali a decis sa dea curs "glasului" tribunei si sa-l instaleze antrenor principal pe idolul fanilor, Marius Lacatus.

Acesta a rezistat un an, pana in 27 octombrie 2008, cand a demisionat, pentru prima data, din functia de antrenor principal al echipei Steaua, dupa infrangerea, scor 3-5, din partida cu formatia Olympique Lyon, din etapa a III-a a grupei F a Ligii Campionilor.

Imediat, Dorinel Munteanu a fost numit antrenor al Steaua, dar si el a avut o scurta cariera la echipa din Bulevardul Ghencea, o cariera ce a durat ceva mai mult de o luna si jumatate si a fost marcata de un bilant negativ: o singura victorie, printr-un gol marcat in minutul 90, dupa un sut deviat, patru egaluri, toate acestea in Liga I, si trei infrangeri suferite in Liga Campionilor.

La 16 decembrie 2008, dupa ce Becali l-a demis pe Munteanu, Lacatus si-a inceput al doilea mandat de antrenor la Steaua, mai scurt cu 50 la suta decat primul, pentru ca la 17 mai, "Fiara" a demisionat a doua oara si din nou Pedrazzini a devenit interimar.

Bilantul lui Lacatus nu este unul de exceptie. In sezonul 2007-2008, Lacatus a ratat castigarea titlului in penultima etapa, cand Steaua a fost pierdut cu scorul de 0-1 meciul disputat pe terenul eternei rivale, Dinamo, astfel ca formatia CFR Cluj a devenit campioana Romaniei.

Lacatus a inceput cu dreptul sezonul 2008-2009, reusind sa califice Steaua in grupele Ligii Campionilor pentru a treia oara consecutiv, dupa ce a eliminat formatia Galatasaray, dupa 2-2 la Istanbul si 1-0 la Bucuresti. In Liga I, Steaua a avut evolutii oscilante, completate de esecurile din grupele Ligii Campionilor, care l-au determinat pe Marius Lacatus sa demisioneze prima data si sa fie inlocuit cu Dorinel Munteanu. Lacatus a revenit insa pe banca tehnica a gruparii "ros-albastre" dupa scurt timp, dar tot fara rezultate notabile.

In total, Marius Lacatus a antrenat Steaua in 48 de partide in Liga I, in care a obtinut 29 de victorii, opt remize si a pierdut 11 meciuri. Cu Marius Lacatus pe banca tehnica, Steaua a marcat 75 de goluri si a primit 33 si a lasat echipa la care a facut cariera pe locul 7 in clasament.

Cu Pedrazzini pe banca, Steaua a reusit in-extremis sa ocupe locul 6 in sezonul trecut, ultimul care permitea calificarea in preliminariile Ligii Europa.

La 13 iunie, Becali l-a instalat pe Cristiano Bergodi in functia de antrenor al Stelei si se parea ca italianul va avea viata lunga la acesta echipa, deoarece il impresionase inca de la inceput pe patron. Sase victorii din sase meciuri in preliminariile Ligii Europa, dar si trei rezultate slabe in competitia interna, pe teren proriu, ce au culminat cu infrangerea, scor 0-1, in fata rivalei Dinamo, reprezinta bornele carierei lui Bergodi la Steaua. Cariera curmata brusc, joi seara, dupa numai trei luni, de finantatorul stelist.

In pauza meciului Steaua-Serif Tiraspol, scor 0-0, din cadrul Grupei H a Ligii Europa, Becali a incercat sa intre in vestiarul echipei sale, pentru a-si certa jucatorii care aveau o evolutie slaba in aceasta intalnire. Bergodi nu a acceptat si l-a dat afara pe finantator din vestiar. In replica, Becali l-a dat afara pe italian de la Steaua. "A fost un gest urat. Nu obscen, ci sfidator. «Ce cauti tu aici, zdreanto!?», cam asa a fost gestul lui (n.r. - Bergodi), cu mana", a povestit, joi seara, la televiziuni, Gigi Becali.

Imediat, finantatorul Stelei a incercat sa-l puna antrenor pe Basarab Panduru, pe care il adusese de cateva zile director sportiv, insa acesta a refuzat. Panduru l-a propus antrenor pe Mihai Stoichita, iar "Lippi", cum este supranumit, a acceptat imediat.

Victor Piturca, Walter Zenga, Oleg Protasov si Cosmin Olaroiu sunt tehnicienii care i-au mers la suflet lui Becali si pe care acesta ii regreta, cel putin la nivel declarativ. Din vara lui 2007, niciun antrenor nu a mai fost pe placul patronului, care a dat afara sau a impins la demisie cinci tehnicieni.

In total, in cei sase ani de cand Gigi Becali conduce clubul Steaua, 10 antrenori principali s-au aflat pe banca tehnica a echipei: Piturca, Zenga, Dumitru Dumitriu, Protasov, Olaroiu, Hagi, Pedrazzini, Lacatus, Dorinel Munteanu si Cristiano Bergodi, Mihai Stoichita fiind al unsprezecelea.

Numarul de antrenori care s-au aflat la conducerea Stelei patronate de Becali este egal cu al perioadei 1975-2000, atunci cand echipa a fost pregatita de Emeric Ienei (5 mandate, 1975-1978, 1983-1984, 1984-1986, 1991, 1993-1994, 1998-2000), Gheorghe Constantin (1978-1981), Traian Ionescu (1981), Constantin Cernaianu (1981-1983), Florin Halagian (1984), Anghel Iordanescu (doua mandate, 1986-1990, 1992-1993), Costica Stefanescu (1990), Bujor Halmageanu (1991), Victor Piturca (1992), Dumitru Dumitriu (1994-1997) si Mihai Stoichita (1997-1998).

De altfel, pana la venirea lui Becali in Ghencea, in toata istoria Stelei au fost doar 21 de antrenori, din aceasta lista fiind exclusi Stoichita, Piturca, Dumitriu si Olaroiu, care au lucrat si in ultimii 6 ani si jumatate la echipa bucuresteana.

NewsIn
Mediafax


Distrugatorul Becali: 11 antrenori in 6 ani. 7 antrenori in 2 ani