Poli Timisoara

Alba-neagra la FRF: Cum a ramas Timisoara in Liga 1 cu Mircea Sandu plecat la veceu si cum a retrogradat iarasi la revenirea 'Nasului'

Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal a aprobat luni in prima faza mentinerea Timisoarei, Bistritei si a lui FC Bihor in prima liga, dar hotararea a fost modificata la nici o ora distanta. Banatenii vor afla de la TAS daca vor ramane in prima liga sau nu, este singurul lucru pe care l-au obtinut luni, singurul drept legal pe care inainte de sedinta de astazi nu il aveau. La aceasta ora, cele trei echipe implicate in caz sunt retrogradate si ramane de vazut daca decizia TAS va fi data in aproximativ o luna, cat mai e pana la startul noului sezon, sau tribunalul elvetian va judeca doar compesantiile pe care cele trei echipe le vor primi, daca au fost retrogradate fara sa fie in culpa. A fost un vot in Comitetul Exectiv realizat cand Mircea Sandu se dusese la baie, iar Timisoara a obtinut prin vot locul in Liga 1, numai ca acesta a fost anulat de presedintele FRF la revenirea in sala!  Cititi si: Dragomir risca sa fie demis | Reactia surprinzatoare a lui Marian Iancu | Sandu explica desfasurarea haotica a Comitetului Executiv.
Imediat dupa terminarea Comitetului Executiv, Dumitru Costin (presedintele AFAN, Dumitru Costin, membru C.Ex.) a anuntat ca Timisoara, Bistrita si FC Bihor vor juca sezonul urmator in prima liga. Numai ca discutiile au fost reluate in absenta sa si rezultatul a fost unul surprinzator.

In prima faza, noua membri ai Comitetului Executiv au votat pentru mentinerea celor trei echipe, doi au fost impotriva (Marius Stan si Dumitru Costin), in timp ce Mircea Sandu a preferat sa iasa din sala.

"Azi s-a votat în Comitetul Executiv ca FC Timisoara, Gloria Bistrita si FC Bihor sa joace în sezonul viitor în Liga I. Dumitru Dragomir (n.r. - presedintele LPF) a propus la rubrica diverse sa se voteze pentru ca în urmatorii trei ani sa nu se mai tina cont de manulalul de licentiere si pentru ramânerea în Liga I a echipelor FC Timisoara si Gloria Bistrita. S-a aprobat, cu 9 voturi pentru, 2 abtineri si 2 împotriva. Eu si domnul Marius Stan (n.r. - presedintele clubului Otelul Galati) am fost împotriva", a declarat la acel moment Costin.

Mircea Sandu, nu a particpat la vot, parasind sala în care a avut loc sedinta. Oficialul FRF le propusese membrilor Comitetului Executiv ca echipele care nu au primit licenta sa aiba dreptul de contesta decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, o alta varianta fiind o modificare în manualul de licentiere în care sa nu se mai tina cont de datoriile cluburilor catre stat.

Dupa ce a revenit in sala, Sandu a avut un soc. El a  aflat ca banatenii au ramas in prima liga, iar discutiile au fost destul de aprinse!

Unii membri au plecat de la Comitet, dar polemicile au continuat, ba chiar au fost si mai dure. In cele din urma s-a decis anularea votului care anula licentierea cluburilor, pentru ca Mirea Sandu a sustinut ca aceasta speta nu era de competenta Comitetului Executiv.

Astfel, Sandu si FRF au hotarat luni ca regulamentul de licentiere sa fie putin modificat, iar Timisoara, Bistrita si FC Bihor pot apela acum  la TAS pentru a afla daca raman sau nu in prima liga.

"A fost modificat și completat, în conformitate cu Statutele FIFA, UEFA și FRF, Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor și de Fair-Play Financiar, astfel încât, cu intrare în vigoare imediata, hotarârile Comisiei de Apel a sistemului național de licențiere a cluburilor, în ceea ce privește licența necesara participarii în competițiile interne, sa poata fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului de la Lausanne. Totodata, licențiatorul (însemnând Administrația de licențiere și Comisiile) nu va mai ține cont, în evaluarea cluburilor începând din urmatorul ciclu de licențiere, de eventualele datorii ale acestora fața de stat", se arata in comunicatul FRF.

Concluziile conferintei de presa


1. Timsioara nu va juca suta la suta in Europa!
Andrea Traverso a spus ca decizia privind participarea in cupele europene nu mai poate fi intoarsa, nici macar in cazul in care banatenii ar castiga la TAS.

"Nu mai este nicio sansa ca Timisoara sa joace in Europa, decizia nu poate fi schimbata. Procesul nostru este foarte clar, pana la 31 mai trebuie sa fim informati asupra cluburilor care nu au primit licenta", a spus Traverso.

2. Decizia mentinerii in prima liga n-ar atrage urmari din partea UEFA.
Traverso a precizat ca mentinerea Timisoarei in prima liga este numai la latitudinea Federatiei de Fotbal din Romania si ca UEFA nu va putea interveni.

De asemenea, Traverso a lasat sa se inteleaga ca banatenii vor putea evolua in cupele europene sezonul 2012/2013 daca vor fi mentinuti in Liga 1 si isi vor rezolva problemele financiare.

"Sa vedem ce va decide Comitetul Executiv in cazul Timisoarei si vom vedea ce se va intampla daca vor fi pastrati. Nu pot sa spun daca vor putea juca sezonul urmator in cupele europene. Timisoara este exclusa din Europa doar pentru acest sezon", a explicat Traverso.

3. UEFA e de acord cu retragerea licentei.
De asemenea, Traverso a precizat ca forul european este de acord cu decizia prin care Comisia de Apel a retras licenta Timisoarei. UEFA a primit numeroase plangeri din partea altor cluburi carora banatenii le datoreaza bani.

"Toate cluburile participante in cupele europene trebuie sa plateasca datoriile catre jucatori, cluburi si stat. In conformitate cu diverse plangeri pe care le-am primit din partea cluburi europene, am fost informati ca Timisoara datoreaza niste bani altor cluburi si am transmis aceste documente departamentului de licentiere din Romania. Am informatii despre Timisoara pentru ca a jucat in cupele europene si, mai ales, pentru ca am primit numeroase informatii din partea altor cluburi. Stim foarte clar ca acest club nu indeplinit obligatiile de a plati toate datoriile la timp", a punctat Traverso.

CONFERINTA DE PRESA A FOST IN DIRECT PE ONLINESPORT.RO:

13:27 - Conferinta de presa organizata de Duru si Traverso se incheie. Comitetul Executiv nu s-a incheiat inca. La finalul sau se va anunta decizia in cazul echipelor Poli Timisoara, Gloria Bistrita si FC Bihor.


13:22 - Traverso: "Sa vedem ce va decide Comitetul Executiv in cazul Timisoarei si vom vedea ce se va intampla daca vor fi pastrati. Nu pot sa spun daca vor putea juca sezonul urmator in cupele europene. Timisoara este exclusa din Europa doar pentru acest sezon"

13:17 - BOMBA LA FRF! Marian Iancu a ajuns langa sala de conferinte!
Deocamdata e pasnic, insa pare destul de agitat, plimbandu-se dintr-o parte in alta! Duru a privit speriat in momentul in care l-a vazut

13:13 - Traverso: "Nu mai este nicio sansa ca Timisoara sa joace in Europa, decizia nu poate fi schimbata. Procesul nostru este foarte clar, pana la 31 mai trebuie sa fim informati asupra cluburilor care nu au primit licenta"

13:08 - Traverso: "Am informatii despre Timisoara pentru ca a jucat in cupele europene si, mai ales, pentru ca am primit numeroase informatii din partea altor cluburi. Stim foarte clar ca acest club nu indeplinit obligatiile de a plati toate datoriile la timp"

13:07 - Traverso: "Nu pot sa comentez dosarul Timisoarei, dar este clar ca daca ni s-au prezentat documente false, deciziile UEFA vor fi foarte dure"

13:05 - Traverso: "Doresc sa subliniez ca nu intervenim niciodata in evaluarea documentelor de licentiere, ea ramane exclusiv la latitudinea departamentului national"

13:02 - Traverso: "Sunt multe cluburi care nu au primit licenta pentru cupele europene. Daca Timisoara va ramane in Liga 1 este de competenta forului national. Noi nu avem competenta. Forul national trebuie sa respecte regulamentele nationale, cele UEFA si FIFA"

12:59 - Traverso: "Toate cluburile participante in cupele europene trebuie sa plateasca datoriile catre jucatori, cluburi si stat. In conformitate cu diverse plangeri pe care le-am primit din partea cluburi europene, am fost informati ca Timisoara datoreaza niste bani altor cluburi si am transmis aceste documente departamentului de licentiere din Romania"

12:58 - Traverso: "Parerea noastra este ca Duru a procedat corect cand a facut apel la primele decizii, are dreptul sa faca acest lucru"

12:57 - Traverso: "Nu am verificat nici un dosar, nu am facut nici un audit asupra muncii Federatiei, dar am fost in permenent contact cu Federatia in timpul procesului de licentiere"

12:53 - Traverso: "Avem o privire foarte clara asupra modalitatii in care se face procesul de licentiere din Romania si suntem foarte multumiti"

12:52 - Traverso: "Scopul meu a fost sa prezint Comitetului Executiv al FRF modul in care se aplica sistemul de licentiere in intreaga Europa, care sunt practicile cele mai comune la nivelul competitiilor interne si beneficiile sistemului de licentiere"

12:51 - Traverso : "In ceea ce priveste celelalte cluburi care n-au luat licenta, nu ma aflu in pozitia de a comenta situatia lor"

12:50 - Traverso: "Din lista care ne-a fost prezentata la 31 mai, am luat nota ca echipei FC Timisoara i s-a refuzat licenta prin decizia organismului de apel. Din acest motiv, clubul FC Timisoara nu poate lua parte in competitiile europene"

12:48 - Traverso si Duru se invart in jurul adevaratului subiect. Conform unor surse, Timisoara si Bistrita raman retrogradate, dar au voie sa apeleze la TAS ca o ultima instanta!
Informatia este neoficiala deocamdata!

12:47 - Andrea Traverso: "Din sezonul 2004-2005, toate cluburile participante in cupele europene trebuie sa primeasca licenta din partea federatiilor nationale"

12:44 - Andrea Traverso: "Sunt conducatorul procesului de licentiere de la UEFA, lucrez de zece ani la aceste proiecte. Am venit sa va informez  ca modul in care s-a facut sistemul de licentiere din Romania este similar cu cel din marea majoritate a tarilor europene"

12:41 - Duru aminteste pasii in urma carora Timisoara, Bistrita si Bihor nu au primit licenta. Evita subiectul arzator!

12:39  - Duru: "In toata perioada de licentiere a cluburilor, administratia de licentiere a Federatiei si comisiile de luare a deciziilor s-au condus dupa prevederile regulamentului, iar propunerile administratiei cat si luarea unor decizii au fost conform regulamentului."

12:37 - Incepe o conferinta la care participa Viorel Duru si un reprezentat al comisiei de licentiere de la UEFA, Andrea Traverso

12:22 - Vocea lui Dragomir este cea mai puternica in C.Ex. Seful Ligii pare nervos. Dupa terminarea Comitetului Executiv va incepe o conferinta de presa pe care o vom transmite in direct.

11:12 - A inceput sedinta Comitetului Executiv!
Aruncand o privire asupra componentei Comitetului, putem anticipa ca Mircea Sandu se va abtine, Dumitru Dragomir va vota pentru mentinerea Bistritei si a Timisoarei, in timp ce Marius Stan, Cristi Borcea, Vasile Avram si Dumitru Costin vor vota pentru retrogradare. Ramane de vazut cum vor vota sau cum vor fi indrumati sa voteze ceialalti membri ai C.Ex de la esaloanele inferioare, fotbal in sala, fotbal feminin si juniori.

10:59 -
Inaintea Comitetului Executiv, Gheorghe Chivorchian se arata extrem de optimist ca banatenii vor juca chiar si in Liga Campionilor: "Comitetul Executiv va face un act de dreptate, nu ne va face un favor. Vreau sa se mentina Caietul de Licentiere. Sunt foarte sigur ca ne încadram. Daca aici nu am putut demonstra, o vom face la TAS, nimeni nu ne poate îngradi acest drept. FIFA recunoaste TAS ca ultima instanta, numai dl. Duru nu o face. Probabil ca acest lucru va fi analizat în CEX. TAS se poate pronunta pâna pe 10 iulie, cand ne poate da dreptul de a juca în Europa"



Alba-neagra la FRF: Cum a ramas Timisoara in Liga 1 cu Mircea Sandu plecat la veceu si cum a retrogradat iarasi la revenirea 'Nasului'