Liga 1

Marele fas al justitiei romane: Inculpatii din dosarul transferurilor au fost achitati

1134 de zile, 44 de sedinte si un verdict previzibil: cei opt inculpati din dosarul transferurilor in fotbal au fost achitati marti de Tribunalul Bucuresti. Unul dupa altul, Copos, MM, Borcea, fratii Becali, Jean Padureanu, Netoiu si Gica Popescu au invins justitia romana, scapand nepedepsiti intr-un dosar in care procurorul a cerut pedepse extreme.

Decizia Tribunalului Bucuresti privind achitarea celor opt inculpati a fost anuntata intr-o sedinta publica, la care nu a participat nici macar judecatoarea.

Nici macar cei opt inculpati nu au fost prezenti, sala fiind ocupata in special de reprezentanti ai presei.

Primul care a scapat de emotii a fost George Copos, acesta afland primul sentinta. L-au urmat MM Stoica, Cristi Borcea, fratii Becali, Jean Padureanu, Gigi Netoiu si Gica Popescu, toti cu aceeasi sentinta.

In urma deciziei de marti, bunurile inculpatilor au fost scoase de sub sechestru. De asemenea, statul roman va suporta toate cheltuielile de judecata.

Decizia a fost atacata cu recurs de procurori.

CE A CERUT PROCURORUL CRISTIAN ANGHEL

Procurorul de sedinta, Cristian Anghel, a cerut instantei condamnarea tuturor inculpatilor la pedepse cu executare, acestea variind între minimum pedepsei, pentru Gheorghe Popescu si Jean Padureanu, si maximum acesteia pentru Ioan si Victor Becali.

Procurorul Cristian Anghel a solicitat instantei, în concluzia finala, dispunerea condamnarii cu executare în regim de detentie a tuturor celor opt inculpati în dosarul transferurilor de jucatori.

Pentru George Copos, Anghel a solicitat condamnarea cu executare în regim de detentie orientata catre jumatatea maxima a pedepsei pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

În cazul lui Mihai Stoica, procurorul a solicitat condamnarea cu executare în regim de detentie peste minimum pedepsei pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Cristian Borcea - condamnarea cu executare în regim de detentie catre jumatatea maxima a pedepsei pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Ioan Becali - condamnarea cu executare în regim de detentie orientata catre maximum pedepsei pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Victor Becali - condamnarea cu executare în regim de detentie orientata catre maximum pedepsei pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Jean Padureanu - condamnarea cu executare în regim de detentie orientata catre minimum pedepsei pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Gheorghe Netoiu - condamnarea cu executare în regim de detentie peste minimum pedepsei specificat de lege pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani.

Gheorghe Popescu - condamnarea cu executare în regim de detentie peste minimum pedepsei specificat de lege pentru înselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala.

Pedepsele pe care le riscau inculpatii:

Ioan Becali si Victor Becali - Condamnare cu executare spre maximul pedepsei (spre 20 de ani)

Cristi Borcea si George Copos - Condamnare cu executare spre jumatatea maxima a pedepsei (spre 15 ani)

Gigi Netoiu, Mihai Stoica si Gica Popescu - Condamnare cu executare peste minimul pedepsei (cel putin 10 ani)

Jean Padureanu - Condamnare cu executare catre minimul pedepsei (10 ani)

ISTORICUL CAZULUI

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis în judecata, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu, Cristian Borcea, în legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului si de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, în perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (împrumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, în Republica Populara Chineza, realizat în luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

La termenul de luni, 21 februarie 2012, ultimuil, care a început cu o întârziere de doua ore si jumatate, au fost prezenti toti cei opt inculpati, agentii de fotbalisti Ioan si Victor Becali, actionatul majoritar al FC Rapid, George Copos, presedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, fostul actionar dinamovist Gigi Netoiu, fostul impresar Gica Popescu si fostul presedinte al cluburilor Otelul Galati si Steaua, Mihai Stoica.

Avocatii au cerut acordarea unui nou termen, solicitând o expertiza financiar-contabila a transferurilor si audierea a înca doi martori, oficiali ai clubului Glatasaray Istanbul. Instanta a respins cererea avocatilor si a decis sa judece în continuare.

Instanta a audiat la termenul de luni doi martori, Gheorghe Plugaru, care si-a mentinut declaratia anterioara, data în faza urmaririi penale, în fata procurorilor anticoruptie si Justin Stefan, fost jurist al FRF.

Stefan a sustinut în fata instantei ca "pâna în 2008, în regulamentul FIFA, privind statutul si transferul jucatorilor nu era prevazuta nicio interdictie cu privire la detinearea unor drepturi cu continut economic, corelative unui transfer, de catre o terta persoana".

"În regulamentul FIFA, notiunea de drepturi federative nu este prevazuta, cuprinzând dreptul de ale legitima jucatori si de a beneficia de servicile acestora, notiune însa care se regaseste în Legea Sportului, fara a fi definita. În masura în care FRF elibereaza cartea verde, acest aspect înseamna ca a fost verificat si sunt în regula toate aspectele juridice legate de transfer. Compensatia de soladarite se plateste de catre clubul care a preluat jucatorul catre clubul la care a fost legitimat anterior. În perioada transferurilor din dosar, o agentie de impresariat putea intermedia în mod legal un transfer de jucator", a mai spus Stefan.

În momentul în care a mers sa semneze declaratia data în fata instantei, juristul FRF a observat ca una dintre afirmatiile sale era formulata altfel decât o spusese el. Justin a insistat ca declaratia sa sa fie reformulata, dar presedintele completului de judecata a refuzat, spunându-i ca daca nu este de acord sa se consemneze acest lucru.



Marele fas al justitiei romane: Inculpatii din dosarul transferurilor au fost achitati