Liga 1

Gheorghe Hagi implineste 47 de ani

Fostul capitan si selectioner al echipei nationale a României, Gheorghe Hagi, considerat "Regele" fotbalului românesc, nascut la 5 februarie 1965, la Sacele, împlineste, duminica, 47 de ani.
Hagi, care a fost mezinul familiei, a început sa joace fotbal în curte, cu o vezica de porc. Mai târziu, bunicul sau i-a confectionat o minge din par de cal, apoi, la vârsta de sase ani, mama sa i-a daruit o minge din cauciuc.

În luna aprilie a anului 1975, Hagi a pasit pentru prima oara la portile unui club de fotbal, Farul Constanta, unde a fost luat în primire de Iosif Bukossi, primul lui antrenor. La vârsta de 11 ani, Gica Hagi evolua în prima competitie, "Cupa Sperantelor", pentru ca în 1978 sa fie legitimat la clubul de pe Litoral.

În 1980, Hagi a fost cooptat în proiectul "Luceafarul" - echipa nationala de juniori - pentru ca doi ani mai târziu, la vârsta de 17 ani, 7 luni si 6 zile, sa debuteze în Divizia A, în partida SC Bacau - Farul Constanta, scor 3-0.

Dupa numai un an, Gica îsi facea debutul la echipa nationala, în mandatul lui Mircea Lucescu, într-o partida cu Norvegia, sustinuta de "tricolori" la Oslo, la 10 august 1983, scor 0-0.

În anul 1983, Hagi a devenit jucatorul echipei Sportul Studentesc, echipa cu care a ocupat locul al doilea la sfârsitul sezonului 1984-1985. Evolutiile sale de exceptie au atras privirea marilor cluburi de atunci, Steaua si Dinamo, oficialii gruparii "ros-albastre" reusind sa ajunga la un acord cu cei de la Sportul Studentesc pentru un împrumut.

La nici jumatate de an, Hagi înscria pentru Steaua unicul gol al Supercupei Europei, de la Monte Carlo, în partida cu Dinamo Kiev, gol ce avea sa aduca cel de-al doilea trofeu european. La finalul sezonului, Hagi nu a mai revenit în "Regie", asa cum se convenise prin contract, si a ramas la Steaua, de unde în 1990 a plecat la Real Madrid pe o suma de 4 milioane de dolari, record ce avea sa fie doborât, oficial, abia în 2008, prin plecarea lui Ionut Mazilu la Dnepr Dnepropetrovsk.

Palmaresul lui Hagi în primul esalon din Romania totalizeaza 223 meciuri si 141 goluri, trei titluri de campion si trei Cupe ale României. Gheorghe Hagi a fost de doua ori cel mai bun marcator din campionatul României, în sezoanele 1984/1985 si 1985/1986.

În perioada petrecuta în Spania, Hagi a evoluat la cele doua mari forte ale Primerei Divizion: Real Madrid (1990-1992, 19 goluri în 64 de meciuri) si FC Barcelona (1994-1996, 7 goluri în 36 de meciuri). Golul de la jumatatea terenului din partida Osasuna - Real Madrid este un moment de vârf al carierei lui Hagi în Primera Division. Marele regret al lui Hagi este ca nu si-a trecut în palmares titlul de campion al Spaniei în perioada petrecuta în aceasta tara.

Intrata într-un con de umbra, cariera lui Gheorghe Hagi a fost "resuscitata" de antrenorul care l-a selectionat prima oara în echipa nationala, Mircea Lucescu. Între Madrid si Barcelona, Hagi a îmbracat tricoul Bresciei (1992-1994).

Dupa "era Barcelona", între 1996 si 2001, Hagi a decis sa treaca Bosforul, în Turcia. Privit cu neîncredere, transferul sau la Galatasaray Istanbul s-a dovedit a fi "renasterea" ca fotbalist al lui Hagi. În tricoul "Cim-Bom"-ului, Gica Hagi a jucat 167 de meciuri si a înscris 78 de goluri. În afara acestor cifre, Hagi a adunat patru titluri de campion si doua Cupe ale Turciei, o Cupa UEFA si Supercupa Europei. Galatasaray a fost clubul unde Hagi si-a încheiat cariera.

Hagi a fost recordmanul absolut al echipei nationale: cele mai multe banderole de capitan, cele mai multe selectii si cele mai multe goluri. Seria recordurilor a fost întrerupta de Dorinel Munteanu, care a devenit cel mai selectionat jucator din istorie. Hagi ramâne golgeter all-time, cu 35 de goluri.

Hagi a participat la trei editii ale Campionarului European (1984, 1996 si 2000), precum si la trei editii ale Cupei Mondiale (1990, 1994 si 1998). Dupa editia din 1994 a Cupei Mondiale, Hagi a iesit al patrulea în ancheta anuala a revistei France Football, cea care acorda Balonul de Aur. La finele anului 1999, a fost desemnat fotbalistul român al secolului, iar în 24 aprilie 2001, sub titulatura Gala Hagi, i s-a organizat un meci festiv de retragere.

Chiar daca în palmaresul sau de jucator nu figureaza decât trei trofee pe plan international, Hagi a fost unul dintre fotbalistii de vârf ai anilor '90. Odata cu încheierea carierei de jucator, Hagi a ales-o pe cea de antrenor, care pâna în prezent nu i-a adus, însa, mari realizari.

Imediat dupa retragere, Hagi a devenit antrenor al echipei nationale a României în anul 2001. Prima echipa, primul esec. Hagi nu a reusit sa califice echipa la Cupa Mondiala din 2002, demisionând dupa barajul cu Slovenia. În 2003, a devenit tehnicianul echipei turce Bursaspor, de unde a demisionat din nou, iar în sezonul 2004-2005 s-a aflat pe banca tehnica a formatiei Galatasaray Istanbul, în momentul numirii sale stadionul Ali Sami Yen fiind arhiplin. Sezonul a fost unul modest, dar a fost salvat pe final prin câstigarea Cupei Turciei, de altfel, singurul trofeu din cariera de antrenor a lui Gheorghe Hagi. La scurt timp, el a demisionat de la Galatasaray, nemultumit ca sefii clubului nu i-au adus jucatorii pe care i-ar fi dorit.

Anul 2006 este momentul în care "Regele" s-a întors în fotbalul românesc. Alegerea sa a fost Poli Timisoara, dar si de aici a plecat dupa scurt timp. Dupa un an de pauza, Hagi s-a întors la Steaua, clubul de la care s-a lansat în fotbalul mare. Mandatul lui Hagi în Ghencea a durat mai putin de trei luni, timp în care a calificat echipa în grupele Ligii Campionilor. A demisionat de la Steaua în septembrie 2007, dupa înfrângerea de la Praga, cu Slavia, motivul fiind conflictul cu finantatorul Gigi Becali, care l-a acuzat permanent pentru jocul slab si pentru folosirea altor jucatori decât cei pe care el dorea sa-i impuna în primul 11. În octombrie 2010, Hagi si-a început al doilea mandat la Galatasaray unde a stat pâna la 25 martie 2011.

De atunci, fostul international român se ocupa de Academia de Fotbal care îi poarta numele si de echipa acesteia Viitorul Constanta (liga a II-a).

Mediafax


Gheorghe Hagi implineste 47 de ani