Liga 1

100.000 de bucuresteni au deschis National Arena

Peste 100.000 de bucuresteni au "jucat" in deschiderea Arenei Nationale, un loc pe care unii il stiu din vremea comunismului, dar care acum a imbracat haina de gala si a intrat in elita stadioanelor, fiind pregatit sa primeasca mari nume ale fotbalului si muzicii.
"Bine ati venit!", a fost urarea cu care i-au intampinat gazdele pe "jucatorii" bucuresteni la primul lor meci pe stadionul de 55.000 de locuri.

Cum primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ca stadionul este al bucurestenilor, ei au fost primii "jucatori" pe stadionul care a primit titlul "Elite", distinctie pe care putine arene din Europa o au.

Unii s-au dus direct pe stadion, pentru a trai aproape de gazon senzatia jucatorului, altii au luat loc in tribune, acolo de unde isi incurajeaza favoritii. Vestiare, loje, tribune, sali de conferinte, totul a fost deschis pentru o zi tuturor, parinti cu copii, tineri si varstnici.

Vizitatorii s-au relaxat la zona de lounge de la intrarea in complex, copiii au testat jocurile electronice instalate pe ecrane mari la portile stadionului si au mancat inghetata, cu totii facandu-si poze in tribune sau in apropierea gazonului.

La primul "meci" al bucurestenilor a fost prezent si directorul general al Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Ioan Angelo Lupescu, care a venit insotit de tatal sau. Fostul fotbalist, acum la conducerea Federatiei, a fost asaltat de fani, care s-au imbrancit pana au ajuns in apropierea acestuia, pentru a se fotografia si a da mana cu el.

Lupescu a spus ca Arena Nationala ii aminteste de faimosul Stadion Maracana din Rio de Janeiro si ca este o realizare impresionanta, care va impinge romanii de la spate ori de cate ori vor evolua aici.

La scurt timp dupa Ionut Lupescu a ajuns si primarul Sorin Oprescu, care a fost asteptat la intrare de presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, venit si el impreuna cu Marius Marinescu.

La venirea primarului, entuziasmul vizitatorilor a escaladat la cote greu de tinut in frau de fortele de ordine. Oamenii au "calcat pe cadavre" pentru a ajunge la edilul sef, unii multumindu-se sa-si strecoare copiii printre picioarele garzilor de corp.

Pe langa cei care au venit sa-l felicite pe primar pentru stadion si cei care au vrut macar o poza cu acesta s-au numarat, inevitabil, si bucuresteni care i-au impartasit acestuia doleantele lor, cerandu-i ajutorul in diverse probleme.

Primarul Capitalei le multumeste bucurestenilor ca au venit in numar atat de mare la "Noaptea Alba" a Arenei Nationale.

"Romanii au confirmat inca o data ca stiu sa se bucure si sa aprecieze un obiectiv realizat in totalitate din banii lor. Deci, se poate! Le multumesc pentru rabdare si intelegere si pentru ca am demonstrat ca putem fi civilizati si stim sa ne bucuram de un asemenea stadion. Le urez inca o data romanilor sa-l stapaneasca sanatosi!", a declarat Sorin OPrescu, citat intr-un comunicat de duminica al Primariei Capitalei.

Potrivit declaratiilor oficiale ale Jandarmeriei, peste 100.000 de bucuresteni au fost prezenti la "Noaptea Alba" a Arenei Nationale.

Municipalitatea precizeaza ca organizarea evenimentului nu a implicat costuri din bugetul local.

Corneliu Vadim Tudor a spus ca a venit la deschiderea stadionului atat ca prieten al primarului Sorin Oprescu, cat si ca oficial. El l-a descris pe Oprescu ca fiind "un om de carte", profesionist si gospodar, recomandandu-l chiar la conducerea FRF si a echipei nationale.

Europarlamentarul a spus ca Arena este "o bijuterie", un stadion care se ridica la standardele secolului XXI, demonstrand "geniul poporului roman".

Dupa ce a multumit bucurestenilor care au venit in numar asa de mare sa vada stadionul, Sorin Oprescu, insotit de jurnalisti si de o parte din vizitatori, a facut turul stadionului, spunand ca "ii place de moare".

Edilul sef si-a exprimat speranta ca, pe parcursul "Noptii Albe" la Arena Nationala, un milion de bucuresteni sa vina si sa viziteze stadionul, care ramane deschis pentru ei, pentru ca este al lor.

Arena a fost ocupata aproape la capacitate maxima, dar departe de dorinta exprimata de edilul Capitalei, la aproximativ patru ore de la deschiderea portilor stadionului fiind, potrivit estimarilor jandarmilor, aproximativ 35.000 de vizitatori.

Unii au ales sa plece dupa ce au vizitat stadionul, insa cei mai multi au ramas in tribune pentru a vedea si cum arata arena noaptea, luminata de cele 264 de reflectoare ale instalatiei de nocturna.

Aprinderea nocturnei, la ora 21.00, a fost primita cu entuziasm de cei aproximativ 20.000 de bucuresteni aflati in tribune la acel moment. S-au bucurat, au aplaudat, iar unii au fluturat steagurile cu care au venit la stadion, ca la marile meciuri de fotbal, cand isi incurajeaza favoritii din tribune.

In ciuda caldurii de afara si a vanzolelii continue, nu s-au inregistrat incidente, iar interventia fortelor de ordine nu a fost necesara.

Unii au ales insa sa plece cu baloanele folosite de gazde pentru a marca momentul festiv, ca un suvenir sau o "dovada" a faptului ca au fost martori la "primul meci" al bucurestenilor pe stadionul lor de elita.



Arena Nationala este printre putinele stadioane din Europa cu standard "Elite", dovada fiind si organizarea finalei Europa League din 2012 in Bucuresti.

Stadionul are o capacitate de 55.000 de locuri, din care 20.000 sunt la tribuna I. Aproape 300 de locuri sunt destinate persoanelor cu handicap si insotitorilor acestora, pe stadion fiind amplasate lifturi, rampe si toalete speciale.

Arena Nationala are 94 de cai de acces, ceea ce face ca intrarea spectatorilor sa se poata face in numai 20 de minute. In caz de urgenta, stadionul poate fi evacuat in 7-8 minute, existand 40 de scari de evacuare.

Dimensiunea stadionului se incadreaza in standardele UEFA, avand 105 metri lungime si 68 de metri latime. Acoperisul retractabil face ca Arena sa poata fi folosita in orice zi a anului.

Deasupra suprafetei de joc sunt patru ecrane gigantice, a cate 30 de metri patrati fiecare, iar bancile tehnice de la nivelul gazonului sunt prevazute cu sisteme de incalzire a scaunelor. De asemenea, terenul de joc are sistem de incalzire cu agent termic.

Bucurestenii pot ajunge la Arena cu mijloacele de transport in comun, iar cei care aleg sa vina cu masinile au la dispozitie 192 de locuri in parcarea subterana si 1.200 de locuri in parcarea supraetajata, ce urmeaza sa fie finalizata.

In interiorul stadionului sunt sali de conferinta si restaurante, unde pot fi organizate si altfel de evenimente decat cele sportive.

Arena este monitorizata cu camere mobile de supraveghere, care surprind intreaga suprafata a stadionului, precum si zonele de la portile de acces pana la intrarea pe stadion.

Costurile pentru constructia stadionului s-au ridicat la 131 de milioane de euro fara TVA, neincluzand mobilierul, retelele si amenajarile exterioare. Ca raport calitate-pret, potrivit lui Ionut Lupescu, Arena Nationala este cel mai ieftin din Europa.

Bucurestenii care vor sa vada si un meci pe noul stadion mai au de asteptat pana in 6 septembrie, cand selectionata Romaniei va infrunta Franta.

Initial, inaugurarea oficiala a stadionului trebuia sa aiba loc la amicalul Romania-Argentina, pe 10 august, anulat la sfarsitul lunii trecute de Asociatia de Fotbal din Argentina, dupa demiterea selectionerului Sergio Batista.

"O sa incercam sa mai organizam cateva evenimente, atat cat este posibil. Sper sa ne indeplinim si sarcina de testare. Daca UEFA nu ne va permite sa inauguram stadionul intr-un meci oficial, o sa jucam noi un amical. De la egal la egal, amical", a mai spus Oprescu.

Pana atunci, noaptea de sambata spre duminica le ofera posibilitatea tuturor bucurestenilor sa se bucure de cel mai modern stadion din Romania, gratuit, si sa-si inchipuie cum fotbalistii lor preferati vor inscrie in poarta adversa, in timp ce reluarile vor putea fi vazute pe ecranele gigant, in uralele a 55.000 de oameni.

Mediafax


100.000 de bucuresteni au deschis National Arena