Liga 1

Trei motive pentru esecul licitatiei LPF

Liga Profesionista de Fotbal a dorit prea mult de la licitatia drepturilor TV si a ramas cu nimic. Sunt trei motive pentru care LPF nu a reusit sa obtina sumele dorite.
Primul motiv sunt preturile mari ale pachetelor. Televiziunile si companiile de cablu traiesc toate vremuri grele. In televiziuni au scazut profiturile si in casarile, iar firmele de cablu oricum pe hartie sunt pe minus. RDS a facut recent un imprumut de 200 de milioane de euro. Romtelecom a facut mii de disponibilizari, urmate de oameni care s-au sinucis dupa ce au ramas pe strada.

Al doilea motiv, legat de primul, este lipsa de concordanta a Ligii cu ceea ce se petrece pe piata. LPF nu a tinut cont de sumele de care dispuneau  potentialii cumparatori. Toata piata a scazut, doar LPF a vrut sa bata orice record financiar. Cum sa se intample asa ceva din moment ce totul a scazut din 2008 si pana acum? Pretul corect al tuturor partidelor trebuia sa fie la jumatate fata de 2008. In acests caz, totul se vindea. Supralicitarea LPF a dus aici.

Al treilea motiv este calitatea slaba a fotbalului, impusa tot de la varf. Lumea nu mai doreste certuri, vrea mai mult sport brut si de aici nu mai e de interes in ceea ce spun Becali sau Borcea sau altii, nici dupa meciuri si nici la talk-showurile de sport. Lumea se uita la meci si atat, este satula de scandaluri si de presiune venita din toate directiile. Scandalurile, cele care pana acum erau sarea si piperul aruncat pe turca noastra de Dumitru Dragomir, au dus la scaderea fotbalului nostru si implicit la banii care le intra acum in buzunar celor de fotbal.

Nu trebuie sa se supere nimeni, in afara de fanii Ligii 1, atatia cat au mai ramas. Sa se vada doar trei partide din noua, este foarte putin.

In momentul in care s-a anuntat pretul pachetelor, iar in presa abunda de calcule cu opt zerouri legate de drepturile tv, am fost singurii care am scris ca exista mult mai posibil scenariul in care doar cateva pachete sa fie vandute, iar suma finala sa fie mult mai mica. Am mers doar pe logica si am avut dreptate, companiile interesate nu au avut de unde sa dea atatia bani, este simplu. Suma de 80 de milioane de euro plus TVA oferita anterior a fost oricum mare si a insemnat pierdere. In momentul de fata nimeni nu mai vrea pierderi.

Onlinesport: Vadim Cusnarencu


Trei motive pentru esecul licitatiei LPF