Liga 1

Andone: "Nu e problema mea ce spune Becali, nu comentez"

Antrenorul FC Dinamo, Ioan Andone, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, ca nu doreste sa comenteze afirmatiile lui Gigi Becali, de la Curtea Suprema de Justitie, ca ar fi fost implicat într-o încercare de aranjare a meciului Universitatea Cluj-CFR Cluj, din 2008, pe vremea când antrena echipa CFR.

"Nu e problema mea, nu vreau sa comentez în niciun fel", a spus Andone.

Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a spus, luni, la instanta suprema, ca în dosarul "Valiza" exista un martor care ar detine si fotografii cu banii pentru un blat dintre Dobos si Andone, care ar fi trebuit dati înaintea sa în cazul meciului dintre Universitatea Cluj si CFR Cluj.

Instanta suprema a început, luni, cercetarea judecatoreasca în dosarul "Valiza" întrebând toti inculpatii prezenti la proces daca doresc sa dea declaratii în fata instantei de judecata. În acest context, Teia Sponte si avocata Alina Ciul, ambii prezenti la sedinta de judecata, au aratat ca se folosesc de dreptul la tacere si nu vor sa dea declaratie.

Gigi Becali a fost de acord sa dea o declaratie si le-a spus judecatorilor ca el va spune "absolut tot adevarul adevarat", pentru a nu mai exista confuzii în acest dosar si în legatura cu acuzatiile ce i se aduc. Astfel, Becali a vorbit despre acuzatiile referitoare la tentativa de dare de mita în cazul meciului dintre U Cluj si CFR Cluj, din mai 2008.

"Daca U Cluj câstiga sau facea egal se stabilea clasamentul corect. Steaua ar fi luat campionatul, evident daca ar fi batut Buzaul. Eu am vorbit la acea vreme cu mâna dreapta a lui Dobos (fostul presedinte al Universitatii Cluj), care mi-a spus: «Toata ziua ma suna Andone (fostul antrenor al CFR Cluj). Ce faci, vii?». Am spus atunci legat de premiere pentru ca U Cluj nu era motivata sa mai câstige meciul, motiv pentru care ar fi existat riscul sa vânda meciul. Între timp, eu am aflat ca se facuse o manevra de 800.000 de euro. A existat un martor care a fotografiat banii. Atunci, vazând asta, eu am trimis la Cluj cei 1,7 milioane de euro prin Teia Sponte, care trebuia doar sa le arate banii, ca jucatorii de acolo sa-i vada, sa fie motivati sa câstige si sa nu vânda meciul. Eu l-am trimis pe Sponte la Cluj si i-am zis sa astepte instructiunile mele ulterioare", a declarat Becali în fata instantei.

El a reafirmat ca, în opinia sa, faptul ca dorea sa premieze niste jucatori pentru a-si apara corect sansele într-un meci astfel încât sa nu perturbe întreg clasament nu constituie o fapta de coruptie. Becali a precizat ca jucatorii de fotbal nu sunt obligati prin contract sa câstige, astfel ca nu exista raport juridic si ca nu puteau fi trasi la raspundere daca faceau blat.

Întrebat de procurorul DNA de ce nu a sesizat organele de ancheta si pe cele sportive daca a avut informatii cu un posibil blat la meciul U Cluj-CFR Cluj, Becali a aratat ca informatia "a venit fulgerator" si nu a avut timp pentru alte pregatiri în afara de a trimite, în încercarea de a-i convinge pe jucatori sa-si joace corect sansa, o suma mai mare de bani decât cea despre care avea informatii ca va fi data pentru blat.

Becali a mai aratat ca nu a sesizat organele de ancheta pentru ca "nu provine dintr-o familie de turnatori" si, totodata, nici nu avea probe concrete.

"Presa a atentionat de-a lungul timpului astfel de blaturi si nu înteleg de ce Ministerul Public nu s-a sesizat din oficiu", a adaugat Becali.

Instanta a stabilit un nou termen în dosarul "Valiza" pentru 18 aprilie, când vor fi citati pentru audieri zece martori. Totodata, judecatorii au dispus emiterea unei adrese pe numele lui Victor Piturca, prin care sa fie chemat la instanta pentru a spune daca vrea sa dea sau nu declaratii în dosar, în contextul în care acesta a lipsit la termenul de luni.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecata, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mita si fals în înscrisuri sub semnatura privata. Alaturi de el au mai fost trimisi în judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Radu Gheorghe Marino si Raul Volcinschi.

Victor Piturca este acuzat de favorizarea infractorului, vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino sunt acuzati de favorizarea infractorului si fals în înscrisuri sub semnatura privata. Tot pentru favorizarea infractorului este judecat si Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, în 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse între 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa îsi îndeplineasca atributiile de serviciu prevazute în contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si în Regulamentul Federatiei Române de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmând, la fel ca în cazul precedent, sa îsi îndeplineasca îndatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa câstige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Cei 1,7 milioane de euro gasiti atunci în valiza aflata la Teia Sponte au fost sechestrati printr-o ordonanta din 8 mai 2008.

Mediafax



Andone: "Nu e problema mea ce spune Becali, nu comentez"