Liga 1

Concluzii dupa terminarea turului

Sezonul 2009/2010 este, probabil, cel mai atractiv din istoria fotbalului romanesc. Ajuns la jumatate, campionatul intern mentine suspansul, atat in zona echipelor care se bat pentru cupele europene, cat si in partea inferioara.
Liga I seamana ca un dublu sistem play-off. Primele 8 echipe se bat pentru campionat si Liga Europa, in timp ce de la locul 9 in jos nimeni nu poate sta linistit in aceasta iarna. Iata o analiza a echipelor din Liga I.

1. La finalul turului, CFR Cluj a terminat pe primul loc, cu 34 de puncte, la fel ca si Unirea Urziceni si Steaua, dar cu un golaveraj mai bun. Ardelenii au inceput ezitant cu Antonio Conceicao pe banca si nu au mai aratat forta din urma cu doi ani. Cu cateva etape inainte de final Conceicao a fost inlocuit cu Mandorlini, iar echipa a castigat un plus de organizare. Clujenii anunta transferuri de marca in aceasta iarna, care sa ii ajute sa castige titlul. Primul a fost deja realizat: Bud de la Gaz Metan Medias.

2. Unirea Urziceni a terminat nesperat de bine sezonul, mai ales ca luptat pana la ultima picatura in Liga Campionilor. Formatia lui Dan Petrescu si-a demonstrat inca o data valoarea, indiferent de rotatiile facute in lot dupa sau inaintea meciurilor din Liga Campionilor. Urziceniul poate spera la titlu doar in functie de miscarile care se vor face in aceasta iarna. Varga si Balan au sanse minime sa continue, Brandan si Bilasco sunt si ei doriti, in timp ce Dan Petrescu este cel mai curtat antrenor al Romaniei.

3. Steaua a avut un sezon plin de convulsii interne, dar cu toate acestea a reusit sa redreseze corabia pe final si sa termine pe locul 3, la egalitate de puncte cu locul 1. Schimbarea lui Cristiano Bergodi s-a dovedit de bun augur. Daca in primele 6 etape Steaua era dominata indiferent daca numele adversarului era Unirea Urziceni sau Otelul, de la venirea lui Stoichita lucrurile s-au schimbat, iar ros-albastrii au pus accent pe un joc de posesie si au reusit sa castige trei derbiuri importante, cu Timisoara, Vaslui si Craiova. Gigi Becali a promis intariri din iarna, pentru a lua titlul cu numarul 24.

4. FC Timisoara a inceput bine campionatul, fiind echipa care a rezistat cel mai mult neinvinsa, insa la mijlocul turului a avut un moment de decadere, cand mergea din egal in egal. Desi cu o etapa inainte de incheierea turului au fost pe locul 1, infrangerea de la Brasov i-a coborat pe locul 4, la trei puncte in spatele rivalelor.

5. Rapid este una dintre marile surprize are turului. Nimeni n-ar fi pariat ca echipa lui Viorel Hizo, respectiv Nicolae Manea ar fi avut un parcurs atat de bun, folosind jucatori ignorati in anii trecuti sau unii promovati de la echipa a doua. Marele plus al giulestenilor este descoperirea lui Alexandru Ionita, poate cel mai talentat tanar atacant roman..

6. FC Vaslui a reusit sa treaca rapid peste startul dezamagitor de campionat. Intr-un moment in care se afla pe locul 12, Porumboiu l-a numit antrenor pe Marius Lacatus, iar acesta a schimbat radical fata echipei pe care a adus-o pe locul 6 la finalul turului, la patru puncte de primul loc. Vasluienii au unul dintre cele mai bune loturi din Liga I si pot spera chiar la titlu.

7. FC Brasov a continuat sezonul bun reusit sub comanda lui Razvan Lucescu, iar de la venirea lui Viorel Moldovan a devenit una dintre cele mai ofensive echipe din Liga I. Este o placere sa urmaresti meciurile brasovenilor, care in acest sezon au impresionat in special pe teren propriu, unde au tinut in corzi toti adversarii, indiferent daca acestia s-au numit Steaua sau Dinamo. Cu noroc, dinamovistii au fost singurii care au plecat victoriosi de sub Tampa. In retur, Brasovul poate spera la cupele europene, daca problemele financiare se vor rezolva.

8. Dinamo este una dintre marile dezamagiri ale turului, terminand pe locul 8, la 7 puncte de prima pozitie. Schimbarile dese de antrenori (Bonetti, Ion Marin, Talnar), greselile de arbitraj, lipsa de atitudine a jucatorilor si absenta suporterilor sunt motivele pentru care Dinamo a terminat pe cea mai slaba pozitie din ultimii ani. In iarna este anticipata o revolutie in Stefan cel Mare, dar chiar si asa sansele la titlu sunt destul de mici.

9. Otelul Galati a avut un start timid de sezon sub comanda lui Dorinel Munteanu, al carui post a fost de mai multe ori in pericol, dar a reusit sa redreseze corabia pe final si a incheiat pe un nesperat loc 9, la 6 puncte de primul loc retrogradabil. Totusi, galatenii nu pot sta linistiti in retur, mai ales ca lotul este destul de subtire.

10. Gaz Metan Medias a ramas aceeasi echipa frumoasa ca si in sezonul trecut. Sub comanda profesorului Pustai, Medias s-a dovedit o echipa care a castigat pragmatism si experienta, iar dupa primele 10 etape se gandea chiar la cupele europene. Sfarsitul turului i-a gasit in genunchi, astfel ca mediesenii trebuie sa se multumeasca cu locul 10, la cinci puncte de primul loc retrogradabil.

11. Pandurii Targu Jiu a avut acelasi parcurs ca si in precedentele sezoane, fiind in partea inferioara a clasamentului. Dupa ce Sorin Cartu a fost indepartat, echipa a suferit din plin, Liviu Ciubotariu reusind prima victorie abia in ultima etapa a turului. La patru puncte de retrogradare, gorjenii nu pot sta linistiti.

12. Astra Ploiesti a avut un start modest de sezon sub comanda lui Ion Moldovan, dar decizia inlocuirii acestuia cu Nicolo Napoli s-a dovedit de bun augur. Prahovenii au fost nasii granzilor, incurcand Steaua, Dinamo, Rapid si FC Timisoara, dar au suferit in meciurile cu echipele din partea inferioara a clasamentului, astfel ca termina abia la doua puncte de primul loc retrogradabil.

13. Venit in aceasta vara la Poli Iasi, Petre Grigoras a crezut ca a scapat de dracu, dar a dat de ta-su'. Problemele financiare de la Galati s-au resimtit din plin si in Copou, unde subtirimea lotului nu i-a permis decat sa termine pe locul 13, cu 18 puncte, avand mari emotii pentru salvarea de la retrogradare.

14. Universitatea Craiova a dezamagit din plin intr-un sezon in care isi propunea titlul. Oltenii au inceput sezonul cu Daniel Mogosanu, pe care l-au inlocuit ulterior cu Eugen Neagoe. Evolutiile slabe din deplasare (o singura victorie) plus lipsa de concentrare din fata portii la meciurile de pe teren propriu au dus Craiova lui Mititelu in zona retrogradarii. In Banie este asteptat Victor Piturca, privit ca un salvator.

15. International Curtea de Arges este, poate, cea mai ciudata echipa pe care a avut-o Liga I in ultimii ani. Echipa lui Fane Stoica s-a dovedit redutabila in deplasare, dar a dezamagit acasa, la Mioveni, unde a obtinut o singura victorie. Pitestenii ierneaza pe primul loc retrogradabil, cu 16 puncte, dupa ce in ultima etapa au facut un meci superb in Ghencea.

16. Unirea Alba Iulia este una din candidatele principale pentru retrogradare. Ardelenii nu au facut deloc o impresie placuta si, in cazul in care ceva imprevizibil nu va aparea, de la anul vor evolua la matineu.

17. Gloria Bistrita a avut cel mai slab start de sezon din ultimii ani, dar decizia lui Jean Padureanu de a-l numi director tehnic pe Florin Halagian a transformat echipa intr-una redutabila, capabila sa invinga orice adversar. Bistritenii si-au revenit rapid si privesc cu optimism returul, chiar daca au 14 puncte doar.

18. Ceahlaul Piatra Neamt are cele mai mici sanse de supravietuire, fiind la 7 puncte de primul loc care ar mentine-o in Liga I. Cu o formatie tanara si neexperimentat, moldovenii nu s-au remarcat cu nimic. Venirea lui Gigi Multescu a transformat echipa intr-una mai ofensiva, dar cu mari probleme in defensiva.

Onlinesport
foto: Mediafax Foto


Concluzii dupa terminarea turului