Liga 1

A murit Gheorghe Dinica, cel mai mare actor roman

Gheorghe Dinica, cel mai mare actor roman, a murit, marti, la varsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Capitala. Gheorghe Dinica a fost internat din 22 octombrie, la Sectia de terapie intensiva, iar dupa un chin de aproape trei saptamani a incetat din viata. Romania a mai avut actori de aur care au trecut in nefiinta si are actori de aur care traiesc. Insa, prin cariera si mai ales talentul sau de a fi mereu firesc, natural si puternic pe scena, un om atat de mare si tot pe atat de modest si discret, Dinica ramane cel mai mare.
Gheorghe Dinica: "M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea"

Gheorghe Dinica s-a nascut pe 1 ianuarie 1934, la Bucuresti. “Am fost un copil liber, nazdravan, curios, mai degraba crescut de strada si de prieteni decat de familie, dar sufletul si mintea mea de copil au memorat doar farmecul strazii si al jocurilor de pustani. Nici nu mai stiu cate roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje”, spunea actorul.

"Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din spectacolul "Titanic-vals" de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala", isi amintea el.

Forum Film: A murit maestrul Gheorghe Dinica

Dinica, in varsta de 75 de ani, a fost diagnosticat cu colecistita acuta alitiazica flegmonoasa, soc septic si disfunctie multipla de organe.

Dinica a fost suspus, luni noapte, pe 9 noiembrie, unei interventii chirurgicale de urgenta sub anestezie generala. Interventia a vizat o colecistectomie laparoscopica, lavaj si drenaj.

Echipa operatorie a fost formata din chirurgul Mircea Beuran si anestezistul Ioana Grintescu.

Dupa operatie, starea pacientului a continuat sa fie extrem de grava, necesitand masuri de terapie intensiva in vederea corectarii parametrilor functiilor vitale.

Gheorghe Dinica a incetat din viata marti, 10 noiembrie, la ora 13:00, la Spitalul Floreasca.

VIDEO - filmul 'Concurs': "Nu mai vreau sa continui, m-am saturat de concursul asta, m-am saturat de alergat...si de tine m-am saturat...sunt obosit, mi-e frig,ma dor oasele... du-te tu in locul meu, spune-le ca am murit... nu m-atinge, mirosi a transpiratie, toti mirositi a transpiratie...ce aveti cu mine? nu ma supara nimeni, nu ma alearga nimeni, nu ma atinge nimeni...ce vreti voi de la mine? sunt obosit, lasati-ma in pace..."

Gheorghe Dinica s-a nascut la finalul anului 1933, in postul Craciunului, in luna decembrie, insa parintii sai au inregistrat data nasterii pe 1 ianuarie 1934.

Gheorghe Dinica a devenit o emblema a cinematografiei romanesti. Cine nu stie celebra replica din filmul lui Sergiu Nicolaescu "Nu trage dom' Semaca, sunt eu Lascarica". Lascarica a ramas de altfel, un personaj de care, la 75 de ani inca se simtea apropiat. Pana dupa revolutie, Gheorghe Dinica a trait o viata de artist boem. S-a bucurat de perioada celebrei crasme Sarpele Rosu si, alaturi de Stefan Iordache, Marin Moraru, Sergiu Nicolaescu si multi altii, a scris istoria filmului romanesc.

Dinica, cel mai mare actor roman, a absolvit in 1961 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, la clasa profesoarei Dina Cocea. "Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa «Titanic-vals» de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala", isi amintea el.

Gheorghe Dinica a jucat pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului National Bucuresti, Teatrului Odeon etc.

In ceea ce priveste cariera sa cinematografica, el a jucat in peste 60 de productii.

A debutat in "Strainul" si au urmat filme precum "Felix si Otilia", "Un comisar acuza", "Cu mainile curate", "Prin cenusa imperiului", "Secretul lui Bachus", "Bietul Ioanide", "Ultima noapte de dragoste", "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Patul conjugal", "Patul lui Procust", "Orient Express", "Filantropica" etc.

Talentul artistic al lui Gheorghe Dinica s-a manifestat si in muzica. In tinerete, muza i-a fost celebra Maria Tanase si asta l-a facut sa imprime ani buni mai tarziu, albume de romante in colaborare cu Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. De-a lungul carierei sale, Dinica a lansat "Cantece de petrecere" si "Cantece de petrecere 2", in colaborare cu Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu, "Romante" si "Parol ca te iubesc".

Totodata, Dinica a realizat numeroase roluri de televiziune, precum cele din productiile "…escu", "Trei surori", "Richard al III-lea", "Lumini si umbre", "Inima de tigan", "Aniela" etc.

Gheorghe Dinica a devenit o emblema a cinematografiei romanesti. Pana dupa revolutie, Gheorghe Dinica a trait o viata de artist boem. S-a bucurat de perioada celebrei crasme Sarpele Rosu si, alaturi de Stefan Iordache, Marin Moraru, Sergiu Nicolaescu si multi altii, a scris istoria filmului romanesc.

"Meseria asta a mea imi ocupa cel mai mult, imi place si fara ea nu ar avea niciun haz pentru mine tot ce se intampla", obisnuia sa spuna.

In 2008, el a primit titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti.

In cariera sa artistica a primit numeroase distinctii, printre care premiul pentru intreaga activitate la editia din 2005 a Festivalului International de Film Transilvania, premiul de excelenta UNITER pe 1999, premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Karlovy Vary pe 1976, premiul pentru cel mai bun actor la Festroia - Troia International Film Festival (1993).

A fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios in grad de Mare Ofiter.

Din 2002, Gheorghe Dinica a fost societar de onoare al Teatrului National "I. L. Caragiale". El a primit, de asemenea, titlul de cetatean de onoare al orasului Bucuresti.

Din 1996 a fost casatorit cu Gabriela Georgeta Dinica, o femeie despre care declara: "are o relatie clara cu viata si a facut ordine in dezordinea existentei mele".


Mediafax
Onlinesport


A murit Gheorghe Dinica, cel mai mare actor roman