Liga 1

Arestul preventiv al lui Becali: El poate sta in inchisoare 7 ani si jumatate fara ca procesul sa fie solutionat

Multa lume se intreaba cat poate sta Gigi Becali in arest preventiv. Iata care sunt variantele sale. Un scenariu ajunge la un maxim de 7 ani si jumatate.
Becali se afla acum in faza urmaririi penale pentru infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal. Faza de urmarire penala este instrumentata de procoruri. Se aduna probe, se fac audieri etc. La acest moment, avocatii incearca sa il scoata din inchisoare pe diverse cereri.

In aceasta faza de urmarire penala, Becali poate sta in arest maxim 6 luni de zile, cu prelungirea  la fiecare 29 de zile a mandatului de arestare preventiva. Faza de urmarire penala se poate incheia cu doua solutii:
1. Fie cu scoatere de sub urmarire penala (SUP)
2. Fie cu un rechizitoriu de trimitere in judecata.

Daca se da SUP, putin probabil, Becali este liber. Daca se da trimitere in judecata si acesta dureaza mai mult de 6 luni, Becali poate iesi din inchisoare pana la definitivarea rechizitoriului.

In momentul in care rechizitoriul este anuntat de procurori, iar Becali practic intra pe instanta de fond,  trimis in judecata, procurorii pot propune din nou ca el sa ramana in arest preventiv, la fel cum au facut-o si in faza de urmarire penala.

De data aceasta, daca judecatorii de fond aproba cererea, Becali va sta in inchisoare timp de jumatatea maximului pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea care face obiectul invinuirii.

Cum
infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal de care este acuzat Becali, agravanta "prin rapire, de o persoana inarmata, de doua sau mai multe persoane" se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani, atunci Becali poate sta inchis timp de 7 ani si jumatate  inainte de pronuntarea unei hotarari de condamnare in prima instanta.

Daca in cei 7 ani si jumatate nu se pronunta o hotarare de condamnare, Becali este liber pana la aflarea solutiei.

Scenariul

Avand in vedere termenii de mai sus pe care i-am explicat, cel mai probabil scenariu este ca procurorii sa incheie faza de urmarire penala in cateva luni (pana in cele 6). Astfel, Becali asteapta definitivarea urmaririi penale in arest preventiv si, daca este trimis in judecata, atunci incepe procesul, iar el poate ramane mai departe la inchisoare timp de maxim 7 ani si jumatate, asteptand solutionarea acestuia.

Daca se solutioneaza in favoarea sa, este liber. Daca este condamnat, perioada de arest preventiv se scade din perioada pedepsei hotarate in instanta, iar el ispaseste restul.

Onlinesport


Arestul preventiv al lui Becali: El poate sta in inchisoare 7 ani si jumatate fara ca procesul sa fie solutionat