Liga 1

Suporterii fac front comun impotriva abuzurilor

Mai multe grupari de suporteri din toata tara s-au unit din dorinta de a pune capat abuzurilor Jandarmeriei. Fanii doresc sa le fie permis accesul cu torte pe stadioane, critica Legea 'Dumitru Dragomir' si acuza limbajul folosit de conducatori in stenogramele recent aparute.
Iata mai jos comunicatul de presa:

Avand in vedere faptul ca drepturile suporterilor din Romania au fost limitate si batjocorite constant in ultimii ani, incalcandu-se cu brutalitate legea chiar de catre cei care o "creeaza" si de cei care ar trebui sa o sustina si sa o aplice in litera si spiritul ei, la initiativa suporterilor independenti si a membrilor nostri, subsemnatele Ligi si Asociatii ale suporterilor si galerii/peluze ale echipelor din toate esaloanele fotbalului romanesc, au hotarat sa initieze o campanie sub numele "Drepturile Suporterilor".

Prima actiune din aceasta campanie va fi consacrata luptei pentru legalizarea folosirii tortelor si fumigenelor pe stadioanele din Romania. Reamintim si cu aceasta ocazie ca, in conformitate cu legislatia in vigoare (Legea nr. 126/1995 - cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 4/2008 precum si H.G. nr. 536/2002), obiectele pirotehnice din clasa I (torte, fumigene, vulcani s.a, cu masa maxima de amestec pirotehnic cel mult egala cu 3 grame) pot fi comercializate si utilizate pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, desi este certificat printr-un cadru legal ca aceste obiecte pirotehnice nu sunt periculoase, ele sunt interzise iar persoanele ce le folosesc pe stadioane sunt amendate, fara ca substanta pirotehnica folosita sa fie incadrata corespunzator in clasa de care apartine.

Intrucat in ultimii ani oficialii din fotbalul romanesc, repezentantii fortelor de ordine si mass-media au prezentat o imagine trunchiata si de cele mai multe ori neconforma cu realitatea asupra evenimentelor in care au fost implicati suporterii din Romania, prin aceasta initiativa ne dorim sa prezentam opiniei publice o imagine corecta si obiectiva a acestora si, de asemenea, sa tragem un semnal de alarma asupra tuturor actiunilor de incalcare a legilor in vigoare si a drepturilor omului la care sunt supusi suporterii.

Dintre acestea, pentru inceput dorim sa atragem atentia asupra a trei aspecte deosebit de importante:

1). In relatia lor cu suporterii romani, LPF si FRF si-au facut un veritabil obicei din a limita sau chiar a incalca flagrant drepturi fundamentale precum cel la libera exprimare si cel la libera circulatie. Constatam cu tristete si ingrijorare ca aceste doua institutii, ce ar trebui, la nivel teoretic, sa garanteze moralitatea, legalitatea si spiritul de fair play asociat competitiilor sportive sunt, in realitate, actori de seama in drama prabusirii fotbalului romanesc.

Exemplul cel mai elocvent este legat de mizeria care inconjoara competitiile fotbalistice din zilele noastre, in care limbajul suburban al conducatorilor de club si al oficialilor celor doua institutii mai sus mentionate este, nu doar tolerat, ci chiar incurajat. Cu toate acestea suporterilor le sunt interzise afisarea unor mesaje decente de sustinere a echipei favorite, incalcandu-se flagrant dreptul la libera exprimare;

2). Jandarmeria Romana, prin modul in care reprezentatii sai inteleg sa-si indeplineasca atributiunile, a dezonorat in mod repetat uniforma militara a Statului Roman. Scenele de violenta extrema generate de interventii in forta si disproportionate, retineri abuzive si incalcari flagrante ale drepturilor si libertatilor fundamentale, se constituie in tot atitea pete care cu greu vor putea fi sterse de pe blazonul unei institutii ce se doreste a fi adaptata principiilor si valorilor europene.

Dovada a acestor abuzuri nejustificate stau zecile, poate sutele de amenzi contraventionale contestate si castigate in instanta de catre suporteri, de unde rezulta lipsa de profesionalism a acestei institutii.
Putem pune la dispozitia celor interesati hotarari judecatoresti care sa certifice aceste greseli si abuzuri.

3). In ultimii 2 ani, suporterii din Romania au tras mai multe semnale de alarma asupra inutilitatii legii ce urma sa "inlature" violenta in sport, devenita Legea 4/2008 (miting de protest, materiale audio-video, materiale de presa, petitii, instiintari adresate Avocatului Poporului, etc). Noi am transmis de fiecare data ca nu mai era nevoie de o alta lege inaplicabila ci era nevoie de deschiderea unor cai de dialog.
Ceea ce noi am spus atunci, s-a adeverit de curand cand toti cei din conducerea fotbalului romanesc si reprezentantii fortelor de ordine au declarat public ca �legea este prost facuta�, la mai putin de un an de la data intrarii in vigoare a acesteia.

Nu am pretins niciodata ca atitudinea noastra a fost intotdeauna una model, existand de-a lungul timpului mai multe derapaje ale bunei conduite, dar toate acestea au fost generate de exuberanta si dragostea pentru echipa favorita.

In conditiile date, dialogul dintre suporteri si reprezentatii fortelor de ordine poate fi viabil ca si solutie, doar in conditiile in care el va fi purtat de pe pozitii de egalitate si va avea ca obiectiv instaurarea unei relatii normale, bazata pe respectarea spiritului si a literii legii.

Avand in vedere toate cele prezentate, solicitam aplicarea corecta a legislatiei (acceptarea dreptului legal de folosire a materialelor pirotehnice), eliminarea abuzurilor comise cu incalcarea flagranta a legilor, precum si limitarea puterii discretionare a organizatorilor de competitii sportive, a observatorilor si a personalului cu atributiuni legate de mentinerea ordinii.

In speranta ca acest demers este spre binele fotbalului romanesc, noi suporterii facem un prim pas pentru a reveni la starea de normalitate ce ar trebui sa inconjoare fenomenul sportiv.

Asociatia Suporter UTA, Liga Suporterilor Rapidisti, Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti, Asociatia Sepcile Rosii, Asociatia Suporterilor Olteni, Liga Suporterilor Iasi 2005, Asociatia Liga Suporterilor Iasi Legione Azzura, Asociatia Fan Club F.C. Arges, Commando Viola Ultra Curva Sud, Peluza UTA, UB Bacau, Peluza Nord Botosani, Peluza Sud Brasov, Peluza Catalin Hildan, Peluza Sud D.inamo, Peluza Nord Rapid, Peluza Nord si Peluza Sud Steaua, Romaniacs si Patriots-Peluza CFR Cluj, Peluza Sepcile Rosii Cluj, Peluza Sud Constanta, Peluza Nord si Peluza Sud Craiova, Peluza Sud Galati, Peluza Nord Hunedoara, Peluza Nord si Peluza Sud Iasi, Xtrema Oradea Ultra, BWM-Peluza Sud Petrosani, Peluza Ploiesti, Peluza Sud Satu Mare, Dakay-Suceava, Peluza Nord Timisoara, Peluza Nord si Peluza Sud Vaslui


Suporterii fac front comun impotriva abuzurilor