Liga 1

Elton, altceva

Jocul si golul lui Elton au inflamat sambata seara intreaga suflare stelista din Romania. Nu vreau sa par carcotas si nici sa le stric bucuria, mai ales ca am sustinut ca Elton poate fi un mare talent, ci le spun numai sa mai aiba rabdare inainte de a trage linie. Totusi, la primul meci, brazilianul a parut picat din luna pe un teren de fotbal, intr-o noapte de smoala la Craiova. Vorba unui coleg: le stie cu varza.
Calcaie, 'craci', driblinguri, pase, 'pohta', tehnica, spectacol, viteza, suturi, goluri. Multe dintre aceste calitati de fotbalist enumerate aici au lipsit Stelei aproape cu desavarsire, daca ne referim la ultimele luni de zile.

Multe dintre aceste calitati lipsesc de fapt intregului nostru campionat. Elton a aterizat cu un OZN sambata seara la Craiova si a dat o noua dimensiune Ligii 1. Cu totul altceva decat a arqtat dintotdeauna campionatul nostru. E normal, e brazilian, unul bun.

S-a observat deseori in jocul Stelei ca jucatorii din atac au fost surpinsi de pase si modul rapid in care a reactionat Elton. L-a pus pe Paraschiv in situatie de gol, dar Dumnezeu iti da sacii fara sa ii urce si in caruta.

La prima actiune de gol pe care a avut-o s-a dus cu tupeu peste apararea Argesului, iar cand adversarii credeau ca va continua sau ca va cadea in careu (stil Iacob) a sutat atat de rapid (nu neaparat puternic), incat nici aparatorii nu au avut tip sa zica "pas" si nici portarul nu a avut timp sa sara, atingand insuficient mingea in drumul spre gol.

Acum, se poate vedea si cealalta parte a paharului. FC Arges este o echipa mai mult decat slaba cu jucatori adunati cine stie de pe unde. Ramane ca Elton sa arate in fata unor mijlocasi mult mai puternici ceea ce poate.

Pot aparea probleme cand Elton va avea in fata nu jaloane, ci jucatori masivi si care stiu cum sa ia un atacant. E drept, am vazut faze cu Elton in care trecea cu usurinta de aceste 'dulapuri', el printr-o parte si mingea prin cealalta, asa ca este posibil sa fie mai multa distractie...

Asadar, Elton exploreaza un teritoriu nou in Liga 1, cel al fotbalului de valoare, fotbal spectacol. Are toate sansele sa fie, asa cum am spus cand am vazut primele imagini cu el, cel mai bun jucator care a evoluat vreodata in Romania fie el strain sau autohton.

Steaua avea nevoie de un 'Elton', iar acesta putea fi gasit numai in Brazilia. Pericolul pentru el este sa nu se plafoneze in campionatul nostru atat de imobil si sters. Exista posibilitatea ca el sa ridice stacheta, insa aici ar trebui sa reactioneze rapid si celelalte cluburi.

Ridic si un semn de intrebare. Elton se cam tinea de genunchi pe banca, dupa ce a fost schimbat. Sa fie o alta accidentare timpurie? Sper sa nu. Fara el, Steaua nu are o mana (sau mai bine zis, un picior...), iar campionatul pierde din bruma de spectacol.

Puteti comenta acest articol pe blogul vadim.ro.

Onlinesport: Vadim Cusnarencu


Elton, altceva