Euro 2012

Violentele de la Genova au fost premeditate: "Planul a fost stabilit la Belgrad"

Presedintele Federatiei Sarbe de Fotbal, Tomislav Karadzic, a declarat pentru postul local B92, citat de publicatia Telegraph, ca incidentele provocate de huliganii sarbi, marti seara, in tribunele arenele Luigi Ferraris din Genova, au fost premeditate inca de la Belgrad. Suporterii pusi pe scandal au amanat startul partidei cu mai bine de jumatate de ora, dupa care au provocat suspendarea meciului. Violentele au continuat in afara stadionului 15 persoane fiind serios ranite. Huligani cu cagule negre si tatuaje au dezlantuit infernul pe stadion si in afara acestuia.
"Am avut informatii ca aceste evenimente violente vor avea loc. Acesti suporteri sunt doar executantii unui plan care a fost pregatit in detaliu la Belgrad", a spus Karadzic.

Oficialul sarb a continuat: "Aceste incidente arunca o mare pata de rusine asupra tarii noastre. Am avut probleme la antrenamente, apoi inainte de meci ca pana la urma totul sa se termine cu partida suspendata dupa doar sase minute. Statul sarb trebuie sa reactioneze impotriva acestor huligani".

Reactia italienilor nu a intarziat sa apara, Roberto Massucci, insarcinatul cu problemele legate de siguranta pe stadione din cadrul Federatiei Italiene de Fotbal, spunand ca oficialii sarbi au dat dovada de iresponsabilitate cand au permis anumitor huligani cu antecedente sa calatoreasca la Genova.

"Suporterii care sunt asa de periculosi nu ar fi trebuit lasati sa vina la Genova. Acestia ar fi trebuit opriti la iesirea din Serbia. Politia sarba nu a informat niciun minut despre posibilitatea ca printre cei 1.600 de fani sa se numere si grupuri huliganice care au drept scop crearea de violente", a spus Massucci.

Antrenorul echipei Italiei, Cesare Prandelli, s-a declarat la randul sau socat de cele vazute si traite pe stadionul Luigi Ferraris.

"Suntem extrem de tristi si mahniti de cele intamplate. Niciodata nu am mai trait asa ceva pe un teren de fotbal. Am vazut cum jucatorii sarbi au fost atacati de proprii suporteri in autocarul lor. Portarul Vladimir Stojkovic s-a refugiat in vestiarul nostru unde si-a exprimat temerea pentru meciul retur de la Belgrad. Potrivit mai multor jucatori sarbi, suporterii au venit organizati si hotarati sa impiedice disputarea acestui meci", a spus Prandelli.

Meciul Italia-Serbia a fost suspendat dupa doar 6 minute dupa violentele create de suporterii sarbi in tribunele arenei din Genova.

UEFA a anuntat ca asteapta raportul oficial pentru a lua o masura in acest caz. Decizia finala va fi publicata pe 28 octombrie.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Violentele de la Genova au fost premeditate: "Planul a fost stabilit la Belgrad"