Euro 2012

Franta renaste la Sarajevo: 2-0 cu Bosnia-Hertegovina

Nationala Frantei a obtinut, marti seara, prima victorie in Preliminariile EURO 2012, invingand, in deplasare, reprezentativa Bosniei-Hertegovina, cu 2-0 (0-0). Golurile formatiei lui Laurent Blanc au fost marcate de Karim Benzema (72') si Florent Malouda (78').
Dusul rece din meciul cu Belarus, cand au pierdut chiar pe Stade de France, i-a ajutat pe francezi sa revina cu picioarele pe pamant in infernul de la Sarajevo, unde 20.000 de bosniaci au creat o atmosfera incendiara la propriu. Meciul a fost oprit in minutul 80 pentru cateva zeci de secunde, dupa ce o petarda aruncata din tribune a explodat langa Mexes.

Bosniacii nu au fost insa la fel de explozivi si la fotbal, prima lidera a Grupei D cazand prada jocului tactic impus de Blanc si pana la urma propriei neputinte.

Prima repriza a fost saraca in faze de poarta, singura ocazie notabila avandu-l in prim plan pe fundasul francez Mexes, acesta reluand cu capul putin peste transfersala in minutul 26.

Francezii au iutit jocul in partea secunda cu deschiderea jocului pe cele doua extreme ale terenului. Asa s-a intamplat si in minutul 57, cand Benzema s-a demarcat in lateral stang, servindu-l ideal in fata portii pe M'Vila. A iesit bine Hasagic dintre buturi, reusind sa respinga cu piciorul.

Singura ocazie de gol a bosniacilor a venit in minutul 64, cand Pjanic a executat foarte bine o lovitura libera, mingea fiind respinsa acrobatic in corner de Lloris.

Deschiderea scorului s-a produs in minutul 72, cand Benzema si-a aratat valoarea care l-a legitimat la Lyon si propulsat in atacul Realului din Madrid. Varful francez a preluat in careu, dupa care a pivotat in fata a doua aparatori bosniaci, sutand fara speranta pentru Hasagic.

Franta a pus stapanire pe joc din acel moment si, dupa alte sase minute, Malouda avea sa majoreze avantajul 'cocosului galic'. Faza tipica de contraatac, mingea ajunge in careu la Valbuena, acesta se impiedica favorabil de balon, care este trimis de Malouda in poarta.

Neobositul Valbuena a ratat la randul sau o mare ocazie in minutul 79, cand l-a luat la tinta pe Hasagic cu un sut din interiorul careului, pentru ca Benzema sa-l evidentieze la randul sau pe portarul bosniac in minutul 90, cu o reluare din fata portii.

Albania, lidera dupa 1-0 cu Luxemburg

Putini si-ar fi imaginat inaintea preliminariilor ca Albania va conduce Grupa D dupa primele doua meciuri.

Dupa un 1-1 obtinut cu sansa si in mare parte pe seama stangaciilor nationalei Romaniei, albanezii au trecut, marti seara, de Luxemburg, scor 1-0, intr-un meci disputat la Shkoder.

Unicul gol al intalnirii a fost marcat de Salihi. Oaspetii din Marele Ducat au evoluat cu un jucator mai putin incepand cu minutul 53.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Franta renaste la Sarajevo: 2-0 cu Bosnia-Hertegovina