Europa League

Analiza: National Arena - primul stadion din Romania care va gazdui o finala de cupa europeana

Stadionul National Arena ar putea fi primul din Romania care sa gazduiasca o finala de cupa europeana, in cazul in care Comitetul Executiv al forului european va decide, vineri, sa incredinteze Bucurestiului organizarea finalei Cupei UEFA din anul 2012..
Stadionul National Arena va avea o clasificare de categoria I si o capacitate de 55.000 de locuri. Proiectul noii arene are o valoare de 120 milioane de euro (fara TVA) si ar trebui sa fie finalizat in luna mai 2010. Principalele caracteristici ale arenei sunt: suprafata desfasurata: 108.000 mp; doua gradene: superioara - inferioara, cu circulatii intre ele; 40 de loje VIP cu baruri si restaurante; sase niveluri, dintre care doua subsoluri, astfel: subsol 1 - parcari si spatii tehnice; subsol 2 - mass-media, sala de conferinte, spatii pentru sportivi, vestiare, control medical; parter - accesul la tribuna principala, baruri si restaurante, terasa VIP orientata spre campul de joc, spatii tehnice; etaj 1 - intrarile spectatorilor la peluze, chioscuri si grupuri sanitare, loje VIP; etaj 2 - loje VIP, grupuri sanitare, administratia stadionului, forte de ordine, spatii tehnice; etaj 3 - circulatii pentru spectatori, grupuri sanitare, chioscuri; acoperis din membrana pe structura din cabluri de otel (membrana translucida, care permite iluminarea in mod natural a stadionului pe timp de zi). Finalizarea lucrarilor la noua arena este programata pentru jumatatea anului 2010.

Ideea unui nou stadion in Bucuresti a aparut la sfarsitul anilor ’40 si inceputul anilor ’50, insa ridicarea arenei s-a amanat pana la decizia Consiliului de Ministri al Republicii Populare Romane, din anul 1952, care a hotarat organizarea Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor.

Inainte de paradele lui Voinescu, de golurile lui Petschowski si Ozon, de fentele Gascanului Dobrin sau de trasoarele lui Boloni, de plutirea Iolandei Balas sau eseurile lui Florica Murariu, de manifestarile din 23 August sau de concertele lui Michael Jackson sau Depeche Mode, actuala suprafata pe care este construit Complexul Sportiv Lia Manoliu nu facea parte din Bucuresti. Perimetrul se afla in comuna Dudesti-Cioplea. Cea mai mare parte era o gradina de zarzavat, care apartinea unui bulgar, Ivan Gruev, iar restul terenului se afla in proprietatea Societatii Anonime Romane Nicolae Malaxa.

Una dintre persoanele care au lucrat la ridicarea arenei este Elena Damian, care sustine ca lucrarile la stadion au durat cinci luni. "Zonei i se spunea Groapa lui Ouatu. Nu stiu de ce. Era un peisaj pustiu, sinistru. Cel mai apropiat semn ca zona era totusi populata era departe, la Piata Muncii, unde se aflau cateva sere. Mergeam pe jos pana la bariera Vergului, unde acum e statia de metrou Muncii. Nu exista nimic. Decat niste campuri goale si munti de pamant. Veneam, sapam cateva ore si plecam. Ne chemau si duminica, dar si cand era vreo sarbatoare. Abia asteptam sa scapam. Nu stiam pe acea vreme ca se va construi un stadion", povesteste Elena Damian.

In vara anului 1953, Complexul Sportiv "23 August", este inaugurat: un stadion de 80.000 de locuri, pista de atletism, 21 terenuri de antrenament, un lac, doua bazine, teatru de vara de 4.300 de locuri si un parc, totul pe o suprafata de 54 de hectare.

In 1976, s-a decis montarea unei instalatii de nocturna, dotata cu tehnologie Siemens si cu o putere a becurilor de 700 de lucsi. Ca urmare a montarii stalpilor, capacitatea stadionului a fost redusa de la circa 80.000 de locuri, la aproximativ 61.000.

Primele lucrari de modernizare de mare amploare s-au desfasurat dupa 28 de ani, cu ocazia organizarii Universiadei, in anul 1981. Au fost schimbate gradenele din lemn, pista de atletism pe pamant a fost inlocuita cu una de zgura, valoarea totala a lucrarilor variind intre 33 si 34 de milioane de lei. Au trebuit sa treaca 22 de ani pentru ca instalatia de nocturna sa fie si ea modernizata. In anul 1998, inaintea Campionatului European de tineret, vechea instalatie a fost inlocuita cu una Phillips, care are peste 1.000 de lucsi. Totodata, prin montarea scaunelor, capacitatea arenei s-a redus din nou cu cateva mii de locuri.

Unul dintre cele mai nefericite momente din istoria de 54 de ani ale arenei s-a petrecut cu ocazia partidei Romania - Danemarca, din preliminariile Campionatului European din Portugalia. La inceputul anului 2003, guvernul s-a implicat in refacerea suprafetei de joc. In anumite zone gazonul a fost decopertat si reinsamantat, insa o ninsoare a dat peste cap planurile firmei. Aflate in criza, autoritatile au imprastiat nisip pe teren pentru a nu acoperi portiunile de pamant, astfel ca, la 29 martie, in timpul partidei Romania – Danemarca, scor 5-2, in momentul in care jucatorii sutau, sarea si nisip din ceea ce trebuia sa fie iarba.

Ultimii cinci ani din istoria stadionului au fost printre cei mai zbuciumati din istoria lui asta, poate, si din cauza amestecului politicului. Dupa nefericittul incident de la partida cu Danemarca, autoritatile au decis ca echipa nationala a Romaniei are nevoie de un stadion competitiv. Astfel, in 2004, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Morariu, a anuntat demararea unui proiect de modernizare a suprafetei de joc, prin care se refacea gazonul si pista de atletism. Proiectul prevedea si inaltarea suprafetei de joc cu 1,5 metri, ceea ce a dus la micsorarea numarului de spectatori de la 61.000 la 55.000. Daca in prezentarea facuta de Octavian Morariu lucrarile costau 87 de miliarde de lei, pretentiile firmei castigatoare au ajuns la 127,1 miliarde de lei. Numai ca, noul presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport, Florian Gheorghe, a dispus sistarea si reanalizarea din punct de vedere legal a contractului incheiat de fosta conducere a institutiei. In urma renegocierilor suma a scazut la 111 miliarde de lei vechi.

Inainte de inaugurarea arenei modernizate, Guvernul Romaniei si Primaria Bucuresti anuntau constuirea unui nou stadion, destinat exclusiv pentru echipa de fotbal a Romaniei. Locul? Actualul amplasament al Complexului National Lia Manoliu, adica exact acolo unde se cheltuisera 111 de miliarde. La o zi dupa anuntul Guvernului, ministrul delegat al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Laszlo Borbely, il contrazicea pe primul ministru din acea perioada, Calin Popescu Tariceanu, si sustinea ca Stadionul National din cadrul Complexului Sportiv National Lia Manoliu va fi modernizat, dar ca la finalul lucrarilor arena va arata ca una noua.

Presedintele ANS, Florian Gheorghe, a detaliat cum vor decurge lucrarile si chiar a explicat ca tribuna I va fi complet modificata, urmand a fi strapunsa de “guri” de acces chiar prin mijloc.
Si, totusi, municipalitatea a anuntat ca Stadionul National va fi demolat, pe locul acestuia urmand a se construi National Arena. Planurile autoritatilor sunt ingreunate de doua actiuni judecatoresti inaintate de conducerea SC Faur SA, prin care revendica intreaga suprafata a Complexului National Sportiv “Lia Manoliu”, motivand ca terenul a apartinut industriasului Nicolae Malaxa, ambele respinse ulterior. Cu o intarziere de 4 luni, Asocierea firmelor Astaldi si Max Bogl si-a adjudecat licitatia pentru reconstructia Stadionului National, pentru care Guvernul a alocat 400 de milioane de lei din suma incasata de statul roman din vanzarea BCR.

La 18 decembrie 2007 au inceput lucrarile de demolare ale vechiului stadion, dupa ce, in prealabil, scaunele fusesera demontate. Pentru prima parte a operatiunilor a fost folosit un excavator de 16 tone care, in cateva minute, a smuls scheletul de beton care sustinea un sector de o mie de locuri.

Un alt moment de cotitura a fost interventia primarului general al Capitalei, Sorin Opreascu, care dorea ca noul stadion sa aiba si pista de atletism. Modificarea radicala a proiectului si costurile suplimentare foarte mari l-au determinat pe edil sa abandoneze ideea.

Pe parcursul lucrarilor, santierul a fost vizitat si de presedintele UEFA, Michel Platini, care a afirmat cã va sprijini candidatura Bucurestiului pentru organizarea Cupei UEFA, viitoarea Liga Europa, din 2012.

Pricipalele evenimente gazduite de Stadionului National (fost 23 August) au fost urmatoarele:

1953 - Se inaugureaza cel mai mare stadion din Romania, construit cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor de la Bucuresti;

1955 - CCA, viitoarea Steaua, invinge cu 5-1 la Bucuresti, intr-un meci amical, echipa engleza Luton Town, una dintre echipele celebre ale vremii;

1956 - Gheorghe Voica marcheaza primul gol din istoria participarii echipelor romanesti in Cupa Campionilor Europeni, in partida Dinamo - Galatasaray Istanbul, scor 3-1;

1963 - Dinamo-Real Madrid, 1-3, in turul II al Cupei Campionilor Europeni, la care au asistat aproximativ 100.000 de spectatori;

1969 - Romania - Grecia, scor 1-1, “tricolorii” se califica la Cupa Mondiala din 1970;

1973 - Cea mai categorica victorie din istorie a echipei nationale: 9-0, cu Finlanda, in preliminariile CM. Au marcat: I.Dumitru ‘6, D.Marcu ‘8, ‘43, M.Sandu ‘25, ‘65, F.Dumitrache ‘45, ‘63, N.Pantea ‘55, D.Georgescu ‘81;

1975 - Dinamo invinge Real Madrid cu 1-0, gol Alexandru Satmareanu, in primul tur al CCE;

1981 – Cu prilejul Universiadei, se schimba gradenele din lemn ale arenei si pista de atletism este inlocuita cu una de zgura;

1982 - Atleta Vali Ionescu-Constantin stabileste un nou record mondial la saritura in lungime, cu o reusita de 7,20 m;

1983 - Romania invinge campioana mondiala, Italia, cu 1-0 in preliminariile Euro ’84;

1983 - Atleta Anisoara Cusmir stabileste un nou record mondial la saritura in lungime, cu o performanta de 7,43 metri;

1983 - Dinamo invinge cu 3-0 pe Hamburg, in turul al doi al Cupei Campionilor Europeni;

1984 – Dinamo - Liverpool 1-2, in semifinalele Cupei Campionilor Europeni, 70.000 de spectatori;

1985 – Romania rateaza calificarea la Cupa Mondiala din 1986, dupa 0-1 cu Irlanda de Nord;

1989 - La 23 august 1989 are loc ultima defilare comunista, prilejuita de ziua nationala a Romaniei;

1992 - Michael Jackson concerteaza pentru prima oara in Romania;

1999 - Legendara trupa rock Metallica a sustinut un concert;

2003 – Romania - Danemarca, scor 2-5, in preliminarile Euro 2004;

2006 - Steaua si Rapid se intalnesc in primul sfert de finala al unei competitii europene, disputat intre doua echipe romanesti;

2007 - Concertul formatiei The Rolling Stones;

2007 – Romania - Albania, ultimul meci al echipei nationale pe acest stadion.

Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca a ajuns la un acord, atat cu reprezentantii orasului Dublin, cat si cu UEFA, ca Romania sa fie desemnata de Comitetul Executiv al forului continental organizatoare a finalei Europa Liga din 2012.

"Din cate stie eu se va decide tot acum si cine organizeaza in 2012. Noi am ajuns la un acord sa organizam finala in 2012, ar fi foarte bine. Ne-am inteles si cu cei din Dublin si cu cei de la UEFA, pentru ca 2012 poate sa fie un an in care Campionatul European sa fie in Ucraina si Polonia iar finala de Europa League la Bucuresti... Sunt mai multe sanse pentru organizarea finalei in 2012. Noi am depus deja dosarul, presedintele a depus toate actele la UEFA. Acum sper ca decizia Comitetului Executiv sa fie una favorabila", a spus Lupescu. Daca acordul dintre cele trei parti s-ar respecta, in sedinta Comitetului Executiv al UEFA de vineri s-ar acorda organizarea finalei Europa Liga din 2011 Irlandei.

In cursa pentru finala Europa League 2012 mai sunt arenele "Auf Schalke" - Gelsenkirchen (Germania), "Lansdowne Road" - Dublin (Irlanda), "Emirates" - Londra (Anglia) si Montjuic - Barcelona (Spania).

Mediafax


Analiza: National Arena - primul stadion din Romania care va gazdui o finala de cupa europeana