Cupa Mondiala 2010

Brazilia este principala favorita la castigarea Cupei Mondiale la fotbal

Brazila este principala favorita la câstigarea Cupei Mondiale, tarile dezvoltate din punct de vedere economic nedepasind ca performante echipele nationale de fotbal ale statelor mai sarace, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Brazila este favorita statisticienilor la editia de anul acesta a Cupei Mondiale, în vreme ce Anglia va avea o performanta buna daca va trece de sferturile de finala, daca se tine cont de clasamentul actual FIFA si de istoria precedentelor turnee finale ale Campionatului Mondial", se arata într-un comunicat al PwC.

Turneul final al Cupei Mondiale va avea loc în Africa de Sud, începând de vineri.

Raportul PwC "Ce ne poate învata econometria despre performanta la Cupa Mondiala?" arata ca nu exista o legatura semnificativa între nivelul produsului intern brut pe cap de locuitor si succesul la turneele finale. Statele cu nivele relativ reduse ale veniturilor din America Latina s-au ridicat deseori la nivelul sau chiar au depasit rivalele lor mai bogate din Europa, îndeosebi atunci când au beneficiat si de avantajul terenului propriu.

În schimb, dimensiunea populatiei are un anumit impact asupra performantei la Cupa Mondiala, însa nu este relevant din punct de vedere statistic. Argentina spre exemplu a fost uneori la nivelul Braziliei, desi are numai o cincime din populatia acesteia din urma. State relativ mici precum Uruguay, Suedia si Croatia au avut de asemenea performante superioare dimensiunilor lor, îndeosebi atunci când au jucat acasa sau în regiunile lor.

Avantajul terenului propriu si soliditatea traditiei fotbalistice s-ar putea dovedi factorii cheie pentru succes la aceasta editie a Cupei Mondiale.

"Analiza noastra arata ca nivelurile scazute ale produsului intern brut pe cap de locuitor nu sunt un obstacol pentru succesul la Cupa Mondiala si nici dimensiunea populatiei nu este un factor critic – David îl poate adesea învinge pe Goliath pe terenul de fotbal. Acele tari cu o adânc înradacinata traditie fotbalistica pot depasi marile forte economice ale lumii când vine vorba de fotbal", a declarat John Hacksworth, liderul Departamentului de macroeconomie din cadrul PricewaterhouseCoopers.

De exemplu, echipa de fotbal a Statelor Unite are performante sportive cu mult mai slabe decât dimensiunea bazei economice a Statelor Unite si a ponderii lor demografice, în comparatie cu Brazilia. Aceasta reflecta suprematia fotbalului în Brazilia, în vreme ce în Statele Unite sporturile preferate sunt fotbalul american si baseball-ul.

China si India, doua state având fiecare peste un miliard de locuitori si aflate într-o rapida expansiune economica, sunt exemple chiar si mai ilustrative a faptului ca dimensiunea populatiei si capacitatea economica nu au un impact semnificativ asupra performantelor la Cupa Mondiala. India prefera sa se concentreze asupra cricket-ului, în vreme ce China s-a axat pe sporturile ce i-au maximizat sansele de a obtine cele mai multe medalii de aur la Olimpiada de la Beijing din 2008.

"Daca o tara are o puternica traditie fotbalistica, selectarea a 11 jucatori reprezentativi nu ar trebui sa fie o sarcina dificila nici macar pentru o populatie de doar câteva milioane", a declarat Hacksworth.

În plus, studiul a aratat ca nu exista o corelatie statistica semnificativa între PIB-ul pe cap de locuitor si clasamentul FIFA sau rezultatele la Cupa Mondiala de-a lungul timpului.

"Aceasta ar putea reflecta faptul ca aptitudinile fotbalistice pot fi deprinse la fel de usor si pe strazile cartierelor marginase si într-un centru sportiv costisitor. În plus, fotbalul poate reprezenta una dintre cele mai atragatoare modalitati de a scapa de saracie pentru baietii din tarile sarace", a adaugat Hacksworth.

Informatiile difera de concluziile precedentelor studii PwC, care arata ca numarul populatiei si nivelul veniturilor medii au avut un impact asupra medaliilor obtinute la Jocurile Olimpice.

Cu toate acestea, avantajul terenului propriu este un factor cu importanta statistica ridicata în explicarea succesului la precedentele editii ale Cupei Mondiale FIFA si a Jocurilor Olimpice.

Statele gazda au câstigat sase din 18 Cupe Mondiale si, chiar daca nu au câstigat, tarile gazda au avut în general turnee finale foarte reusite.

Anglia si Franta au câstigat Cupa Mondiala numai când au jucat pe teren propriu, în vreme ce tarile mai mici precum Uruguay (care a câstigat prima editie a Cupei Mondiale în 1930), Suedia (care a ajuns în finala în 1958) si Coreea de Sud (care a învins Italia si a ajuns în semifinale în 2002) au depasit toate asteptarile atunci când au gazduit Cupa Mondiala.

Performanta relativ modesta a Spaniei atunci când a gazduit competitia, în 1982, a fost una dintre putinele exceptii de la aceasta regula.

Exista de asemenea un efect al regiunilor gazda care poate fi asociat cu numarul mai mare de fani din tarile de origine si de conditiile climatice familiare. Echipele nationale europene au câstigat Cupa Mondiala numai la editiile în care aceasta s-a desfasurat în Europa, în vreme ce statele din America Latina au câstigat toate Campionatele Mondiale desfasurate pe continentul American. Camerun si Nigeria au prin urmare potentialul de a face o performanta buna anul acesta, în vreme ce Africa de Sud ar trebui sa se descurce mai bine decât ar sugera locul 90 pe care îl ocupa în clasamentul FIFA.

"Brazilia ramâne favorita pentru a cuceri Cupa Mondiala în acest an din postura de lider în clasamentul FIFA si fiind singura echipa nationala care a câstigat turneul final în afara regiunii sale de origine. Anglia pare sa aiba sanse reale de a ajunge în sferturile de finala daca ne bazam pe clasamentul actual FIFA, dar si pe rezultatele anterioare de la Cupa Mondiala. Însa ar fi o adevarata performanta daca va trece de aceasta faza – tinând cont de faptul ca nu a reusit niciodata acest lucru atunci când a jucat în afara Europei", a mai spus Hacksworth.

PwC prezinta, de asemenea, un top al primelor 20 de echipe nationale tinând cont de rezultatele la turneele finale din perioada 1930-2006, precum si clasamentul actual al FIFA. Ambele topuri sunt conduse de Brazilia. În primul dintre acestea a fost inclusa si România, pe pozitia 20, cu 29 de puncte câstigate la Cupa Mondiala.

Mediafax



Brazilia este principala favorita la castigarea Cupei Mondiale la fotbal