Cupa Mondiala 2010

Brazilia favorita, Argentina outsider la Cupa Mondiala

Brazilia, care are o aparare solida si este mereu redutabila în atac, este de departe echipa favorita de pe continentele americane, pentru a se impune la Cupa Mondiala, însa si Argentina ar putea visa la trofeu, cu conditia ca Leo Messi sa fie într-o forma de zile mari, informeaza AFP.

Favorita: Brazilia

Reprezentativa antrenata de Carlos Dunga seamana mult cu aceea pe care actualul selectioner o conducea, în calitate de capitan, spre câstigarea titlului mondial, în 1994: disciplinata, fizica, putin spectaculoasa, însa cu atacanti redutabili ca Luis Fabiano, autorul a noua goluri în preliminarii, Robinho sau Nilmar. Chiar si fara Ronaldinho, Adriano sau Ronaldo, veteranii care nu au fost inclusi în lotul de 23 de jucatori al Braziliei, echipa are tot talentul necesar si, pe de alta parte, îl are pe unul din cei mai buni portari din lume, Julio Cesar.

Singura posibila problema ar fi pentru brazilieni forma incerta a lui Kaka si Luis Fabiano, accidentati la finalul sezonului. Daca cei doi se vor reface total, Brazilia va fi mai mult ca niciodata apta sa se lupte pentru al saselea titlu mondial.

Outsiderul: Argentina

Nationala argentiniana nu se numara printre favorite, din cauza lacunelor defensive si a lipsei de imaginatie din ofensiva vazute în preliminariile CM, aspecte surprinzatoare având în vedere valoarea lotului (Messi, Tevez, Aguero, Milito...). Victoria din amicalul cu Germania, scor 1-0, din luna martie, a amintit, însa, ca argentinienii, dubli campioni mondiali, nu trebuie subestimati. Argentina a aratat atunci si ca poate avea o defensiva buna. Mai ramâne de gasit o buna "alchimie" în atac. Însa selectionerul Diego Maradona, criticat pentru incapacitatea sa de a da o identitate jocului argentinienilor, intentioneaza sa îl plaseze pe Messi în aceeasi pozitie ca la FC Barcelona, în spatele a doi atacanti, pentru ca în sfârsit câstigatorul Balonului de Aur în 2009 sa straluceasca în tricoul nationalei.

Potentialele surprize: Chile, Uruguay, Mexic, SUA

Nationala chiliana a terminat pe locul doi preliminariile CM în zona Amsud, cu un fotbal total. Aceasta echipa include jucatori tineri care s-au clasat pe locul trei la CM under 20, în 2007, dar nu are densitate fizica si garantii în aparare (1,2 goluri încasate în medie la fiecare meci din preliminarii).

Uruguayul, dimpotriva, a suferit în preliminarii, trecând de un baraj cu Costa Rica, dar a aparut "eliberata" în meciul amical cu Elvetia, scor 3-1, disputat în martie. Cu atacati de prim plan (Forlan, Suarez), un portar bun (Muslera) si un mijlocas puternic (Perez), echipa Uruguayului are atuuri care o pot pune în valoare, daca în sfârsit va reusi sa dea dovada de constanta.

Mexicul are la dispozitie acum "cea mai buna generatie a sa de tineri" din istorie, potrivit antrenorului Javier Aguirre. Campionii mondiali under 17 din 2005 au talent, dar nu si experienta, iar meciurile de pregatire nu au fost convingatoare.

SUA spera sa retraiasca performanta de la Cupa Confederatiilor, competitie la care a condus, cu scorul de 2-0, în finala cu Brazilia, pierduta pâna la urma cu 2-3. Sfertfinalisti în 2002, americanii au o echipa solida si experimentata, dar fara profunzime si fara un conducator de joc de prim plan.

Necunoscutele: Paraguay, Honduras

Paraguayul s-a aflat mult timp în fruntea clasamentului zonei Amsud, datorita apararii si eficientei pe contraatac, dar risca sa plateasca scump absenta celui mai bun marcator al sau din preliminarii: Salvador Cabanas, ranit prin împutcare, în ianuarie, în Mexic.

Hondurasul plânge absenta atacantului Carlos Costly (FC Vaslui), al doilea în privinta eficientei jucatorilor din aceasta tara în preliminarii. Echipa din Honduras nu este sigura ca fizicul sau si talismanul sau, Carlos Pavon (57 de goluri în 95 de meciuri) sunt suficiente pentru a obtine cea mai buna performanta din istorie la un turneu final al CM. în 1982, Hondurasul a fost eliminat în primul tur.

Dintre celelalte echipe participante la turneul final al Cupei Mondiale, marea favorita este considerata campioana europeana Spania. Spaniolii au reusit sa treaca de la statutul de la eterni aspiranti la cel de adversari de temut, printr-un stil de joc recunoscut si admirat. Din lotul Spaniei fac parte jucatori de elita ca Xavi, Iniesta, Cesc Fabregas sau Xabi Alonso, dar si o pereche de atacanti extrem de eficienta: Torres si Villa. Singura problema a spaniolilor ar fi lipsa de experienta la turneele finale ale Cupei Mondiale, cea mai buna performanta fiind o clasare pe locul 4, în 1950.

Mediafax



Brazilia favorita, Argentina outsider la Cupa Mondiala