Cupa Mondiala 2010

Italia si-a aratat limitele cu Mexic

Amical de cinci stele, joi seara, pe Stadionul Roi Baudouin din Bruxelles intre Italia si Mexic, echipa nord-americana impunandu-se cu 2-1 (1-0), la capatul unui joc incantator. Meciul a fost transmis in direct pe Onlinesport.ro
Vela a deschis scorul in minutul 18, pentru ca Medina sa majoreze avantajul mexicanilor cu patru minute inaintea finalului. Golul italienilor a fost reusit de fundasul Bonucci aflat la doar a treia prezenta in prima reprezentativa.

Intr-o formula 4-4-2, care se putea transforma oricand in 4-2-3-1, Italia lui Marcelo Lippi a aratat ca o echipa fara viziune in fata Mexicului.

Prima ocazie a meciului a venit intamplator in minutul 3, cand Iaquinta a reluat in urma unui corner in bara, pentru ca Gilardino in a doua faza sa trimita peste poarta.

Aceasta avea sa fie prima si singura ocazie a azzurrilor intr-o repriza intreaga, jocul fiind controlat cu autoritate de tanara echipa a lui Javier Aguirre.

Mexicanii si-au asumat jocul de constructie in fata unei echipe a Italiei dispusa la eternul si clasicul 'catenaccio'. Pe acest fond Torrado si-a incercat sutul (min.10), mingea trecand putin pe langa poarta lui Buffon.

Superioritatea mexicana s-a concretizat in gol, in minutul 18, cand Giovani Dos Santos a patruns pe dreapta si i-a pasat ideal in careu lui Carlos Vela. Jucatorul lui Arsenal Londra l-a executat cu sange rece pe Buffon, profitand de culoare inteligent creat de Javier Hernandez.

Cu Fabio Cannavaro (36 ani) si Leonardo Bonucci (23 ani) pe axul central, Squadra Azzurra a fost prinsa in numeroase ocazii pe picior gresit.

Cannavaro a fost total depasit de situatie in minutul 25, cand Hernandez a patruns in dribling fiind blocat in momentul sutului de Criscito, venit la dublaj in sprijinul coechipierilor sai.

Italia a amenintat poarta lui Perez in minutul 28, cand Pirlo a executat inselator o lovitura libera de la 30 metri, fortandu-l pe portarul mexican sa respinga de sub bara in corner.

In pofida celor 29 goluri marcate in ultimul sezon de Serie A, Di Natale si-a aratat limitele la cei 32 ani ai sai in prima parte, astfel ca Pepe a fost aruncat in lupta de Lippi inca din primul minut al partii secunde.

Jocul Italiei s-a revitalizat usor, actiunile ofensive crescand in intensitate. Calcaiul lui Ahile a ramas insa defensiva, unde Cannavaro continua sa fie ridiculizat de rapizii atacanti mexicani.

Asa s-a intamplat si in minutul 55, cand Vela a scapat pe stanga, dar Hernandez s-a incurcat nepermis in sase metri ratand reluarea decisiva.

Dupa o ora de joc posesia balonului era net favoarea mexicanilor (65 %), Italia aratand ca o echipa de pluton.

Centralul belgian Johan Verbist a inchis ochii in minutul 61 la un fault clar in careu comis de Zambrotta asupra lui Vela.

Chiar si asa mexicanii si-au majorat avantajul in minutul 86, cand Medina l-a executat pe Buffon cu un sut din interiorul careului la coltul lung. Ideala pasa decarului Blanco (37 ani), introdus in teren pentru ultimul sfert de ora al meciului.

Lippi a realizat abia in minutul 90 ca Fabio Cannavaro este punctul nevralgic al defensivei si l-a inlocuit cu tanarul Bocchetti. La prima atingere de balon acesta a sutat in forta dupa un corner, mingea deviata ajungand la Bonucci care a indeplinit o simpla formalitate din trei metri.

Ultima ocazia a apartinut tot mexicanilor, Guardado luandu-l la tinta pe Buffon dupa o demarcare in interiorul careului care a prins din nou pe picior gresit aparararea italiana.

Cu opt cartonase galbene, trei pentru italieni si cinci pentru mexicani, meciul de la Bruxelles a fost unul mai mult decat amical, testul fiind de mare angajament si daruire in special din partea mexicanilor.

Italia este departe de forma optima pentru o echipa care doreste apararea cu succes a titlului mondial, formatia lui Lippi suferind in fata Mexicului prima infrangere dupa opt meciuri.

Pentru mexicani succesul cu Italia reprezinta o importanta gura de oxigen in perspectiva Cupei Mondiale, mai ales dupa 1-3 cu Anglia si 1-2 cu Olanda.

Pentru italieni urmeaza amicalul cu Elvetia programat, sambata seara, la Geneva.

Onlinesport: Dumitru Stircu


Italia si-a aratat limitele cu Mexic