Fotbal

A fost promulgata legea privind combaterea violentei in sport

Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul de promulgare a legii privind combaterea violentei în sport, care înaspreste pedepsele pentru recidivistii la violenta pe stadioane.

Administratia Prezidentiala a informat, printr-un comunicat, ca seful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive.

Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, a aprobat, în 15 decembrie, cu 235 de voturi "pentru", un vot "împotriva" si doua abtineri, propunerea legislativa a deputatului Alin Trasculescu privind combaterea violentei în sport.

Alin Trasculescu a precizat, dupa ce proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru învatamânt a Camerei, ca principalele reglementari îi privesc pe recidivisti si ca proiectul contine masuri pentru stoparea violentei pe stadioane, cum ar fi înasprirea pedepselor, dublarea cuantumului amenzilor, avize suplimentare care trebuie obtinute de firmele de paza la stadioane, cursuri specializate pentru personalul de paza.

"Sunt câteva modificari pe care le-am preluat din legea engleza împotriva huliganismului. Sunt câteva modificari pentru legea 4, cunoscuta sub numele de legea Mitica Dragomir si cele mai importante modificari sunt legate de recidivisti care în timpul jocului trebuie sa se deplaseze la sectia de politie.

"Mi se pare chintesenta acestei legi pentru ca cei care sunt interzisi (pe stadioane - n.r.) pâna acum în România aveau acces nestingherit si aveau senzatia ca nu li se poate întâmpla nimic. Legea se refera la huligani si la violenta pe stadioane si nu trebuie sa existe nicio temere ca suporterii au de suferit odata cu promulgarea acestei legi mai aspre decât legea 4 în vigoare", a explicat deputatul.

El a mai spus ca firmele de paza pe stadioane trebuie sa obtina avize, iar stuarzii trebuie sa urmeze cursuri specializate.

Textul legislativ stabileste, între altele, ca "patrunderea sau încercarea de patrundere fara drept, prin orice mijloace, pe suprafata de joc constituie infractiune si se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la un an si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de la un an la 2 ani".

Daca intrarea pe suprafata de joc este însotita sau urmata de acte de agresiune sau violenta fizica, pedeapsa este închisoarea de la un an la 2 ani si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de la 2 ani la 4 ani.

De asemenea, "confectionarea, detinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice alta operatiune fara
drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive,
constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 2 ani la 5 ani".

Propunerea legislativa privind modificarea si completarea legii 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive a fost respinsa de Senat în aprilie 2010, însa Camera Deputatilor a fost for decizional.

Mediafax


A fost promulgata legea privind combaterea violentei in sport