Baschet

Agresorul lui Chauncey Hardy va executa cinci ani de inchisoare

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, marti, pe Ionut Tanasoaia la cinci ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte si la un an si opt luni pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice, agresorul lui Chauncey Hardy urmând sa execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani.
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au admis în parte contestatia procurorilor Parchetului de pe lânga Tribunalul Giurgiu si i-au majorat pedeapsa lui Ionut Tanasoaia pentru ultraj si tulburarea ordinii si linistii publice de la un an la un an si opt luni de închisoare.

Totodata, instanta l-a condamnat pe Tanasoaia la cinci ani de închisoare cu executare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Cele doua pedepse au fost contopite, Ionut Tanasoaia urmeaza sa execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de închisoare.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi contestata cu recurs la instanta suprema.

Procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Giurgiu a cerut, la termenul de marti, ca pedepsa în cazul lui Ionut Tanasoaia sa fie orientata spre medium, nu spre limita minima a pedepsei, în conditiile în care pentru fapta de care este acuzat agresorul baschetbalistului Chauncey Hardy legea prevede o pedeapsa între trei ani si patru luni si zece ani de închisoare.

În ultimul sau cuvânt, Ionut Adrian Tanasoaia a spus ca nu a facut altceva decât sa încerce sa aplaneze situatia si ca cele petrecute în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în clubul din Giurgiu au fost pur si simplu o întâmplare. "Nu am vrut sa-i fac rau", a spus Ionut Adrian Tanasoaia în fata magistratilor.

Avocatul lui Ionut Tanasoaia a cerut respingerea cererii Parchetului si reducerea pedepsei acestuia, pe motiv ca Tanasoaia a încercat sa aplaneze un conflict între Hardy si "un alt individ". El a mai spus ca pedeapsa de cinci ani de închisoare primita de clientul sau la Tribunalul Giurgiu este relativ aspra, în conditiile în care acesta a fost sincer înca de la prima declaratie.

Avocatul Emil Vuca a mai sustinut în fata instantei ca lui Chauncey Hardy nu i s-au acordat îngrijiri medicale, aratând ca Parchetul de pe lânga Tribunalul Giurgiu a facut cercetari fata de personalul medical pentru neglijenta în serviciu, care a dus la decesul baschetbalistului american. În acest sens, avocatul a precizat ca Hardy nu a fost tratat timp de opt ore dupa incident, respectiv pâna la ora 12.00, când a fost transportat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucuresti.

Totodata, avocatul a spus ca la dosarul cauzei exista dovezi din care reiese ca Hardy a fost acuzat în SUA pentru detinere de droguri si a fost exclus dintr-o liga, pentru comportament violent.

În 22 februarie, Tribunalul Giurgiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe Ionut Adrian Tanasoaia, agresorul baschetbalistului american Chauncey Hardy, care a murit dupa ce a fost lovit cu pumnul în fata, în urma unei altercatii într-un club din Giurgiu, în toamna anului trecut.

Instanta i-a dat lui Ionut Adrian Atanasoaia pedeapsa minima întrucât si-a recunoscut fapta. Pedeapsa pentru infractiunea pentru care acesta a fost deferit justitiei este între cinci si 15 ani de închisoare.

Decizia a fost contestata la Curtea cde Apel Bucuresti atât de Ionut Tanasoaia, cât si de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Giurgiu, care au considerat ca decizia este nelegala si netemeinica.

Ionut Adrian Tanasoaia, zis "Gipsy-Gypsanu", a fost trimis în judecata la începutul lunii decembrie 2011, în stare de arest preventiv, pentru loviri sau vatamari cauzatoare de moarte si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

Presedintele Federatiei Române de Baschet, Carmen Tocala, declara, în 8 aprilie, pentru MEDIAFAX, ca familia baschetbalistului Chauncey Hardy, s-a constituit parte civila si ar vrea sa ceara statutului român si lui Ionut Tanasoaia daune de aproximativ 1,5 milioane de dolari.

"Stiam ca familia lui Hardy s-a constituit parte civila la putin timp dupa petrecerea tragediei. Am înteles ca vor cere daune materiale statutului român, pentru culpa medicala, dar si învinuitului, de vreo 1,5 milioane de dolari. Ma asteptam sa nu se opreasca din actiuni, în ancheta paralela din SUA e implicata si CIA, iar avocatii sunt un român si un american. Doamna Hardy m-a sunat cu rugamintea sa preia federatia noastra cheltuielile avocatesti, dar este exclus ca federatia sa faca asa ceva. S-au facut referiri de catre avocati la Divizia A si protectia jucatorului, dar sa nu uitam ca jucatorii de la Giurgiu iesisera din hotel pe la 1.00 noaptea. Erau în afara programului de echipa. Din ce stiu, la Giurgiu, ca si la mai toate cluburile din Divizia A, exista un Regulament de Ordine Interioara. Acestea se anexeaza contractelor si se semneaza de catre jucatori si sunt confidentiale, la fel ca si contractul. Nu stiu daca Hardy a avut semnat acest regulament, dar stiu ca exista. Situatia e cumva ca si cu un muncitor de pe santier, care semneaza protectia muncii, iar în afara orelor de program, seara de exemplu, merge pe santier si pateste ceva. Cine poarta vina?", a declarat Tocala.

Potrivit presei americane, mama lui Chauncey Hardy vrea sa lanseze actiuni în justitie pentru 123 milioane de dolari, la un tribunal federal, în care aduce acuzatii de neglijenta în timpul evenimentelor care au dus la decesul fiului sau.

Conform The Hartford Courant, Ola Hardy si avocatii sai asteapta rezultatele unei anchete FBI. Ea sustine ca fiul ei a asteptat patru ore pentru a primi ajutor medical, ca rezultatele autopsiei nu i-au fost prezentate si ca nu a aflat prea multe de la procurori. Avocatii lui Hardy vor sa deschida actiuni în justitie atât în România, cât si în SUA.

Senatorii Joe Lieberman si Richard Blumenthal au ajutat familia în cautarea raspunsurilor si adevarului, sustine sursa citata.

"Nu vreau sa joc cartea rasismului. Nimeni nu vrea. Dar avem dovezi care arata ca aceasta crima nu doar antiafroamericana, ci antiamericana. Ola Hardy încearca sa obtina dreptatea pe cale civila si avem idei în acest sens", a declarat avocatul Richard Altschuler.

Un alt avocat, Sandy Moore, a afirmat ca procesul va fi axat pe neglijenta din partea celor doua spitale, a clubului unde Hardy a fost atacat si pe învinuit. Divizia A, liga unde a jucat echipa lui Hardy, poate fi actionata în justitie daca avocatii determina faptul ca liga sau sponsorii nu au reusit sa ofere protectie jucatorilor.

Potrivit Ministerului Public, în dimineata de 9 octombrie 2011, la ora 4.13, Ionut Adrian Tanasoaia, aflat într-un club din Giurgiu, pe fondul consumului de alcool si al unui conflict spontan, l-a îmbrâncit si apoi l-a lovit puternic cu pumnul în fata pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, care s-a dezechilibrat si a cazut, lovindu-se cu capul de pardoseala.

În urma impactului, Chauncey Hardy a suferit leziuni traumatice cerebrale foarte grave, care au condus, câteva ore mai târziu, la decesul acesteia.

Medicii legisti au stabilit ca moartea lui Hardy a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii, consecinta a unui traumatism cranio-cerebral soldat cu edem cerebral, hemoragie meningeala, contuzie si dilacerare cerebrala, fractura de bolta craniana iradiata la baza craniului.

Surse judiciare precizau ca baschetbalistul Chauncey Hardy, care juca la echipa CSS Giurgiu, avea o alcoolemie de 0,6 la mie, la momentul accidentului din discoteca.

Scandalul în urma caruia Chauncey Hardy si-a pierdut viata a izbucnit în noaptea de 8 spre 9 octombrie 2011, în jurul orei 3.30, în clubul Emotione din Giurgiu, dupa ce baschetbalistul american, în vârsta de 23 de ani, ar fi vrut sa danseze cu niste tinere. El a fost lovit cu pumnul în barbie de Ionut Adrian Tanasoaia si s-a izbit cu capul de pardoseala salii de dans.

Americanul ar fi initiat un joc cu o tânara, careia îi tot punea pe cap o sapca, ceea ce i-a iritat pe tinerii care o însoteau pe fata. Tanasoaia i-ar fi spus lui Hardy sa plece, însa conflictul verbal a degenerat, astfel ca i-a tras un pumn în fata, iar sportivul s-a dezechilibrat si a cazut de pe treapta pe care se afla, lovindu-se cu capul de pardoseala de ciment. Rana produsa în cadere a fost grava, ducând la decesul baschetbalistului.

Mediafax


Agresorul lui Chauncey Hardy va executa cinci ani de inchisoare