Sănătate

Studiile despre somn, date peste cap

Stramosii nostri dormeau mai putin, dar mai bine, este rezultatul unui studiu recent despre somn. Rezultatele acestuia contravin celor stabilite ca litera de lege in ultimii ani, si anume ca adultii trebuie sa doarma minim saspte-opt ore pe noapte, plus sa existe un somn intermediar dupa masa de pranz.

Stramosii nostri trebuie sa fi avut mai mult la dispozitie, corect? Fara telefoane inteligente, fara televizor, fara job de zi cu zi, cu siguranta aveau mai mult timp liber si,in consecinta, dormeau mai mult si beneficiau de orele de somn asa cum trebuie, in modul considerat astazi sanatos si benefic. 

Sunt vise. Din contra. Fara sfaturi de la medici si fara ceasuri care sa le spuna cand e ora de culcare si de trezire, stramosii nostri aveau un ritm de somn natural, neimpus. Iar acest ritm a fost observat in cadrul unui studui recent in cadrul unor societati neindustrializate din Africa si Bolivia.

Studiul, prezentat de Current Biology si citat de CNN, a fost realizat pe observarea de 94 de pesoane aflate in conditii de "libertate": fara lumina electrica, fara telefon mobil, fara televiziune, fara internet - toate elementele de distragere pe care multi le invinuiesc pentru lipsa somnului. Oamenii din studiu aveau doar viata lor, se ocupau doar de viata lor, fara toate elementele care in ziua de azi substituie viata noastra cu a altora sau creaza false probleme gratie avansului societatii.

Oamenii de stiinta au observat ca toti cei 94 de oameni, in ciuda diferentelor geografice sau culturale, prezentau un model comun: erau destul de sanatosi si aveau o medie de 6,4 ore de somn pe zi (cuprinse intre 6,7 si 7,1), dormind cu o ora mai mult iarna.

Triburile Hadza din Tanzania, Tsimane din Bolivia si San din Namibia i-au ajutat pe oamenii de stiinta sa cearna cateva nutiuni despre somnul idilic al oamenilor premoderni. Acesti oameni aproape niciodata nu motaiau pe durata zilei. Nu aveau un program de somn atunci cand afara era lumina. In mod normal, se duceau la somn cu trei ore si 20 de minute dupa apusul soarelui si se trezeau inainte de rasarit. Si dormeau pe toata durata noptii.

Rezultatul acestui model de somn? Aproape nimeni nu sufera de insomnii. In dialectele lor nu exista de fapt cuvantul "insomnie". Toti dorm afara sau in casute putin izolate.

La polul opus se afla omul modern, fie ca sta in America sau Europa. Cu paturi moderne, zgomote de linistire in camera si cearceafuri care de care mai bio multi tot nu dorm bine.

O cifra arata ca in SUA in jur de 48% dintre oameni sufera ocazional de insomnie, iar 22% au insomnie seara de seara sau aproape in fiecare seara. Imposibilitatea de a dormni este deranjanta si periculoasa, creand o multime de probleme de sanatate, precum obezitate, diabet, depresie si boli de inima. Limiteaza capacitatile mentale si fizice per total. 

In contrast, cei 94 de oameni liberi observati erau in general sanatosi. Aveu putine probleme legate de hipertensiune sau obezitate si erau intr-o buna forma fizica. Si, inainte de a spune ca totul se datoreaza exercitiilor zilnice precum vanatoarea sau mersul, studii anterioare au aratat ca ei au un consum de energie similar cu cel al populatiei din SUA.

Si atunci, care este diferenta?

Poate fi calitatea somnului. Unul dintre autorii studiului, Jerome Siegel, crede ca acest studiu ar trebui sa ia presiunea pe care o resimte omul modern ca nu isi face orele de somn asa cum sunt astazi prescrise ca ar fi sanatoase. Cele sapte-opt ore minim de somn noaptea pentru adulti sunt deja o dogma, toti doctorii le indica. Insa numarul de ore de somn poate varia, in functie de persoana. Ideea ca o persoana nu isi face numarul minim de ore, numarul de ore care vine de la stramosii nostri sanatosi, este gresita si periculoasa.

Siegel spune ca multi doctori prescriu somnifere unor pacienti care nu au nevoie de asa ceva. Somniferele, spune el, te ajuta doar sa adormi mai repede, nu sa iti si prelungesti durata somnului. 

Nu ca durata somnului ar prima in fata calitatii somnului. Mai bine te simti odihnit decat sa numeri orele. Si daca vrei sa te simti odihnit, doar atunci poti urma sfatul medicilor de astazi: fa exercitii fizice, mentine o greutate sanatoasa, bea mai putina cafea si alcool si trezeste-te la o ora optima. Care este ora optima? 

O alta concluzie neasteptata a studiului este ca nu lumina soarelui, ci temperatura dicteaza tiparul de somn. Ciclul zilnic de schimbare a temperaturii. Insa, avand in vedere cladirile moderne, este greu sa tii cont de temperatura de afara, o poti face daca ai mereu o fereastra deschisa.

"Da, inchide lumina, este important pentru somn, dar trebuie sa gasesti o cale sa adaptezi temperatura din dormitor", spune Siegel. "In conditii naturale, temperatura nu este mai mica in timpul noptii, ci scade pe toata durata acesteia".

Studiul este interesant, dar ca orice studiu nu trebuie luat ca litera de lege. Insa, asa cum spune Siegel, "Sunt niste lectii de invatat de la cele 94 de persoane participante, in primul rand pentru ca sunt sanatoase".



Studiile despre somn, date peste cap