Pariuri Sportive

Suedia, chemata in judecata la Curtea Europeana de Justitie, din cauza legislatiei pariurilor sportive. Urmeaza si Romania?

Comisia Europeana a trimis joi in judecata statul membru UE Suedia la Curtea Europeana de Justitie, din cauza legilor care incalca normele europene in domeniul pariurilor sportive. Suedia fusese atentionata in noiembrie 2013, pe o lista pe care se afla si Romania, insa tara noastra se afla cu un pas in spate fata de tara nordica.

Decizia ca Suedia sa fie chemata in fata Curtii Europene de Justitie (CJEU) pentru ca nu si-a indreptat legislatia in urma solicitarilor repetate ale Comisiei Europene. Suedia devine astfel prima tara memra a Uniunii Europene care este chemata in justitie pe tema jocurilor de noroc online.

Suedia fusese atentionata pe 13 noiembrie 2013 ca nu are o legislatie armonizata cu cea din Uniunea Europeana pe segmentul jocuri de noroc online. Pentru ca nu a facut pasii necesari sa indrepte legile, Suedia a fost chemata la Curtea Europeana de Justitie.

Comisia Europeana a facut o declaratie conform careia nu considera legal monopului din Suedia pe segmentul lde jocuri de noroc.

"Suedia a fost chemata la CJEU pentru ca a impus restrictii in organizarea si promovarea jocurilor de noroc online, prin metode care contravin legilor europene", scrie intr-un comunicat Comisia Europeana. 

Tot pe 13 noiembrie 2013, Romania a fost si ea avertizata de Comisia Europeana pentru ca legile interne nu respect normele impuse de Comisia Europeana. Romania nu a armonizat nici ea legislatia, urmand ca in scurt timp sa urmeze drumul Suediei la Curtea Europeana de Justitie.

Legea din Romania legata de pariurile online este considerata de Comisia Europeana drept una care incalca de asemenea principiile legale ale UE. In plus, in Romania s-a instituit o excludere a caselor de pariuri online prin conditionarea unei licente oferite prin metode netransparente, iar promovarea acestor jocuri online este restrictionata me motiv ca nu se pot promova companii care nu au licenta in Romania.

In septembrie 2013, Curtea Europeana de Justie (CJEU) a emis o decizie preliminara (cea care precede impunerea schimbarii legislatiei statelor membre UE care nu o respecta) legata de modul de desfasurare a activitatii caselor de pariuri si jocuri online licentiate in Uniunea Europeana. CJEU a clarificat la acea data aspecte foarte importante legate de pariurile online in tarile membre.



Suedia, chemata in judecata la Curtea Europeana de Justitie, din cauza legislatiei pariurilor sportive. Urmeaza si Romania?