Pariuri Sportive

Lovitura de teatru: Bet365 ar putea reveni din ianuarie in Romania

Compania britanica de jocuri online Bet365 are termen la Curtea de Apel Bucuresti in care solicita sa obtina dreptul de a opera pe piata din Romania pana se rezolva litigiul sau cu Guvernul Romaniei. Daca legea ii va da dreptate, Bet365 va reveni din ianuarie pe piata.

Bet365 s-a trezit cu licenta pentru piata din Romania suspendata in octombrie 2015. Compania britanica detinea un drept temporar de operare la noi in tara, dupa ce isi platise taxele catre Guvern in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.

Insa, pentru ca dreptul temporar de operare incepea de pe 1 octombrie 2015, iar Bet365 a acceptat jucatori si in luna septembrie, licenta i-a fost suspendata de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), organismul care reglemeneaza piata jocurilor de noroc (inclusiv cele online) si se afla in subordinea Guvernului Romaniei. 

In urma acestei decizii luate de ONJN, cu efect imediat Bet365 nu a mai avut voie sa opereze in Romania si a trebuit sa suspende activitatea pe toate conturile jucatorilor de la noi din tara.

Ramasa fara licenta, Bet365, reprezentata de compania Hillside Gaming, a actionat in judecata Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, iar lupta legala se va duce in mai multe procese. In primul proces, Bet365 solicita suspendarea executarii deciziei ONJN, asa cum se vede pe site-ul Curtii de Apel Bucuresti. Cu alte cuvinte, Bet365 doreste sa poata opera in Romania pana la aflarea deciziei din celalalt litigiu, cel in care contesta anularea propriu-zisa a licentei. Pe buna dreptate, Bet365 doreste sa poata opera in Romania pana la terminarea procesului legat de licenta, avand sansele ei la Curtea de Apel. Altfel, ar trebui sa nu poata desfasura vreo activitate timp de ani de zile, pana cand o instanta de judecata va decide daca ONJN i-a suspendat licenta legal sau nu. Si, chiar daca ar primi o decizie favorabila peste cativa ani, ar insemna ca ani de zile a ramas in afara pietei pierzand clienti si cota, in mod abuziv.

Termenul de judecata in care Bet365 solicita suspendarea deciziei ONJN este pe 8 ianuarie, ceea ce inseamna ca in aceasta luna britanicii vor afla daca pot reveni sau nu pe piata din Romania. Daca vor castiga, britanicii pot reveni imediat in Romania, provizoriu, pana la o decizie in celalalt litigiu legat de licenta.

Nu trebuie uitat ca procesul este practic impotriva Guvernului Romaniei. Chiar daca decizia de suspendare a fost emisa de ONJN in mandatul lui Victor Ponta, conducerea ONJN a ramas aceeasi si in mandatul noului prim-ministru Dacian Ciolos, iar instantele de judecata din Romania nu au inca (sau nu intotdeauna) independenta mult ravnita, cea ceruta Romaniei cu fermitate pe plan international. Insa, se vor schimba si mai in bine lucrurile odata cu venirea unui presedinte si a unui premier doriti pe plan european? Aceasta este intrebarea. Cum procesul se judeca la Curtea de Apel, Bet365 poate spera ca acolo judecatorii sa aiba deschiderea in a afla in mod real adevarul, fie intr-un sens fie in altul. 

Nu trebuie insa generalizat. Curtea de Apel sau alte instante superioare sau in inferioare au avut si au puterea de a decide independent. Si o fac. Insa, din pacate, mai exista cazuri si in anul 2015 in care societatea romana si cetatenii sai pierd din cauza unor decizii luate fatis abuziv, mai ales atunci cand isi cauta dreptatea si adevarul in fata unor institutii cu putere dominanta.



Lovitura de teatru: Bet365 ar putea reveni din ianuarie in Romania