Stiri Auto

Totul despre sistemul de franare

Sistemul de franare pare simplu, dar nu ese chiar asa/ Am incercat sa deslusim aceste intrebari cu specialistii de la Piese Auto Shop, cei care se ocupa cu vanzarea, dar si montarea pentru tot ce inseamna sistem de franare si nu numai.
Citeste si: Totul despre sistemul de distributie al masinii

onlinesport.ro: Din ce este compus sistemul de franare la o masina?
pieseautoshop.ro: Sistemul de franare al autoturismelor este format din etrieri, placute frana si discuri fata, placute si discuri spate respectiv etrieri sau tamburi si saboti franare spate.
 
La anumite modele gasim atat discuri si placute cat si saboti pentru frana de mana. Pe langa aceste componente gasim o pompa de frana, unitatea de ABS,iar pentru modele cu tambur si cablul de frana de mana. Pentru franele cu discuri de frana la unele modele gasim etrier de frana actionat electric.
 
Sunt piese din cadrul sistemului de franare care se defecteaza la o masina?
pieseautoshop.ro:  Piesele care sufera defecte in cradrul sistemului de franare, in mare parte sunt etrierii. Acestia sunt  in contact permanent cu praful si apa. Oricat ar proteja kiturile de burdufe, apa reuseste sa se infiltreze si sa creeze uzura. O alta componenta care se poate defecta este pompa de frana, in general timpul este cel ce distruge etansarea ei. Neinlocuirea lichidului de frana la timp poate duce de asemenea la defectarea pompei de frana. Restul nu le putem numi defecte, deoarce discurile de frana, placutele de frana, sabotii de frana cat si cablurile de frana de mana sunt considerate piese consumabile,
 
Care este durata medie de folosire a placutelor de franare?
pieseautoshop.ro: Nu putem vorbi despre o perioada exacta de utilizare a placutelor de frana , conteaza foarte mult modul de exploatare, calitatea placutelor, cat si zona de exploatare. Daca masina este utilizata mai mult in regim de autostrada la o viteza legala de croaziera, utilizarea franei va fi mai mica, iar  uzura pe masura.
 
Daca masina este exploatata intr-un regim montant eventual cu incarcatura, uzura palcutelor va fi una mai mare, desi si acolo este recomandata utlizarea franei de motor putin soferi o folosesc si prefera utlizarea franei de serviciu.
 
Un alt factor care influenteaza uzura palcutelor este sistemul de antiderapaj. In media, ca numar de kilometri putem vorbi despre de o valoare intre 15.000 si 40.000 km asa cum am spus mai sus in functie de exploatare
 
Care sunt cele mai bune marci de placute de franare raport calitate/pret?
pieseautoshop.ro: Parerile sunt impartite, referitor la cele mai bune marci, va recomandam utilizare placutelor de la producatorii de prim montaj precum ATE, TRW , TEXTAR, FERODO, DELPHI. Deoarce vorbim despre siguranta dumneavoastra va recomandam sa utlizati placute de calitate, nu alegeti pretul in locul sigurantei.
 
5. Care e durata media de folosire a discurilor de frana?
pieseautoshop.ro: Ca si la placutele de frana, modul de exploatare este un factor important in uzura discurilor. Ceea ce va pot spune este ca o placuta care este “moale” dupa exprimarea populara, este o placuta mult mai buna care va va proteja discul de frana. Desi majoritatea clientilor prefera o placuta “tare” pentru ca se uzeaza mai greu, este o greseala pentru ca aceasta va uza discul de frana mult mai repede.
 
6. Cum se manifesta un defect al pompei de servofrana?
pieseautoshop.ro:  Peldala de frana devine foarte elastica sau tinde sa se dezamorseze, deoarce pompa de frana va pierde presiune, iar in loc de lichid in instalatia de franare ajunge aer.
 
7. Care sunt cele mai bune marci de discuri de frana raport calitate/pret?
pieseautoshop.ro:  Ca si la placutele de frana, in mare discutam despre aceiasi echipatori de prim montaj ATE, TRW, BREMBO, FERODO, DELPHI. Acestia sunt echipatorii de prim montaj, cei care prin contract cu firma producatoare a autoturismului echipeaza direct pe linia de montaj. Sistemele de franare sunt dezolvatate impreuna cu producatorul autoturismului si producatorul sistemelor de franare in functie de necesarul fiecarui autoturism in parte.
 
8. Lichidul de frana la cat timp trebuie schimbat si ce marci sunt indicate la inlocuire?
pieseautoshop.ro:  Exista un dispozitiv care verifica eficienta lichidului de franare si procentul de apa din lichidul de frana. Este recomandata o verificare de la an la an a lichidului de frana. In serviceul nostru beneficiati de aceasta verificare gratuit.
 
9. Ce preturi aveti pentru niste placute de frana si manopare la service?
pieseautoshop.ro:  Dacia Logan - placute frana fata + manopera - 100 Ron 
Golf 4 - placute frana spate + manopera - 130 Ron 
BMW 320d E46 - placute fata + manopera - 195 Ron 


Totul despre sistemul de franare