Stiri Auto

Noul Cod Rutier: amenzile nu se maresc, cele anuntate au fost o pacaleala

Noul Cod rutier nu prevede amenzi de 1.600 de lei pentru nepurtarea centurii de siguranta sau pentru vorbitul la telefonul mobil, la volan. Amenzile nu se modifica decat insignifiant. Stirile de acest gen au fost o pacaleala, nedocumentate si, din pacate, am cazut si noi in capcana lor. Chiar daca astfel de lucruri ni s-au intamplat de cateva ori in peste 10 ani si in general de 1 Aprilie, nu le putem lasa asa si trebuie sa rectificam.

Odata cu Noul Cod Rutier se modifica punctul de amenda de la 90 la 97 de lei, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie. Acest lucru se traduce intr-o crestere neimportanta a amanezilor, care raman la acelasi nivel de puncte.

De exemplu, in ceea ce priveste nepurtarea centurii de siguranta, sanctiunea este de doua puncte de penalizare, ca si pana acum. Nici vorba de 9 pana la 16 puncte de penalizare, asa cum s-a zvonit ca va fi, ceea ce ar fi dus la amenzi de 900 pana la 1.600 de lei. Amenda pentru centura va fi de 194 de lei, in loc de 180 de lei. Atat. 

Tot ceea ce s-a vehiculat in ultimele zile legat de marirea exponentiala a amenzilor a fost de fapt un proiect vechi pentru Codul Rutier, respins in 2014. De ce s-a adus el ca Noul Cod Rutier si apoi s-a propagat astfel, este greu de inteles. 

Modificarile reale in Codul Rutier, ce vor intra in vigoare de la 14 februarie, sunt legate de transportul minorilor. Copiii de pana la 1,35 metri inaltime vor trebui transportati in scaune speciale, pe locurile din spate ale masinii. Copiii de peste 1,35m pot fi prinsi si direct cu centura de siguranta a masinii, cu conditia ca aceasta sa nu le apese gatul, ci sa vina in zona umarului.



Noul Cod Rutier: amenzile nu se maresc, cele anuntate au fost o pacaleala