Stiri Auto

Justin Capra, inventatorul roman, a incetat din viata

Justin Capra, unul dintre cei mai devotati inventatori romani in domeniul automobilistic sau al sistemelor de propulsie, a incetat din viata la varsta de 81 de ani. 

Inventator, profesor si inginer roman, el va ramane cunoscut intr-un cerc destul de restrans pentru pentru numeroasele sale inventii printre care rucsacul zburator, triciclul electric Oblio si Troty, cea mai mica masina din lume - Soleta (cu un consum de 0.5l/100km), primul rachetonaut, automobilul cu motor de avion Virgilius si multe altele.

Era un mare sustinator al ideei de autovehicule cu un singur loc, cu motoare electrice. Considera ca masinile actuale cu patru sau cinci locuri, care cantaresc aproape 1,5 sau chiar 2 tone, sunt absolut inutile, niste monstri fara sens. 

In 1955, a construit automobilul numit VIRGILIUS. Acesta avea doua roti, prima inventie de acest gen din domeniul auto si era echipat cu un motor de avion, de 105 CP, capabil sa atinga 300 km/ora. Cantarea doar 250 de kilograme. 

Inventia rucsacului zburator i-a fost furata si brevetata in SUA, neintrand niciodata in productia de serie ca produs romanesc.

La un moment dat, Justin Capra traia in anii 2000 intr-un hangar alaturi de inventiile sale. Avea o camera mica, mizerabila, iar cand iesea din ea se ducea direct la scutere si masinile sale ciudate.

Un inventator niciodata folosit de Romania la potentialul maxim, nici macar la nici la cel minim, Justin Capra nu a putut ajunge niciodata sa traiasca decent, asa cum ar fi meritat in orice tara civilizata.

El ramane insa in istorie drept unul dintre cei mai populari inventatori romani, cu 114 inventii, dintre care 72 sunt prototipuri de autoturisme cu consum foarte mic, 7 aparate de zbor si 15 motoare neconventionale.

A decedat la Spitalul de Urgenta Ploiesti, luni seara la ora 19:00, pe 19 ianuarie 2015. Pe 22 februarie ar fi implinit 82 de ani. 



Justin Capra, inventatorul roman, a incetat din viata