Stiri Auto

Cate masini Volkswagen sunt afectate in Romania de scandalul noxelor manipulate

Joi, Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a indicat numarul de masini afectate de scandalul noxelor Volkswagen in Romania, dar si pasii care se astepta pentru ca VW sa remedieze problema.

105.000 de masini cu noxele manipulate exista la acest moment pe strazile din Romania. Aceste sunt dintre marcile Volkswagen, Audi, Skoda si Seat, cu motoare de 1.2, 1.6 si 2.0 pe motorina, norma Euro 5.

Cele 105.000 de unitati includ atat masini cumparate noi in Romania (56.000), cat si cele importante la mana a doua (49.000). 

La acest moment, statul roman, prin Registrul Auto Roman (RAR), a oprit de la inmatriculare toate masinile noi din familia VW cu motoare manipulate, in numar de aproximativ 300. 

Statul roman a solicitat catre Volkswagen Romania predarea tuturor numerelor de identificare ale masinilor care au avut emisiile poluante manipulate pentru a pacali testele.

Pe 7 octombrie se astepta planul exact pe care Volkswagen il va aplica la nivel mondial pentru remedierea problemei noxelor. In Romania, toate masinile VW vor fi chemate in service pentru remedierea problemei, dupa 7 octombrie.

Nici un posesor al unei astfel de masini nu va avea de achitat o diferenta la timbrul de mediu. Sumele acestea vor trebui sa fie achitate de VW direct catre statul roman. Acest lucru nu inseamna ca posesorii unor astfel de masini nu se pot adresa in justitie pentru a cere catre VW prejudicii morale si materiale, dupa ce au cumparat un produs neconform, de care se simt inselati.

De asemenea, se vor putea cere daune si pentru scaderea valorii masinii, deoarece in randul cumparatorilor de masini second-hand deja s-a instalat o reticenta majora legata de produsele VW. Modelele afectate au suferit o depreciere majora din cauza actiunilor incorecte ale celor de la VW. 



Cate masini Volkswagen sunt afectate in Romania de scandalul noxelor manipulate