Stiri Auto

Benzina si motorina s-ar putea ieftini masiv intr-un plan fara precedent anuntat in Romania

Un nou proiect de Cod Fiscal, sustinut de prim-ministrul Victor Ponta, prevede scaderea cu un procent important la accizele pe carburanti, ceea ce s-ar traduce intr-o ieftinire vizibila la pompa. Totul este parte dintr-un plan fara precedent anuntat de un Guvern dupa 1989. Daca se va si face, bineinteles. 

Conform noului poriect, acciza la motorina s-ar diminua cu 20%, iar cea la benzina cu 18%. Acest lucru inseamna o ieftinire la pompa, pentru ambii carburanti, de 50 de bani pe litru. Astfel, si benzina si motorina ar putea costa in jur de 5 lei pe litru sau chiar mai putin, 4,8-4,9.

In plus, Guvernul doreste si micsorarea TVA de pa 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, ceea ce ar duce pretul si mai mult in jos, spre 4 lei pe litru. In mod normal, daca promisiunile se respecta, benzina si motorina ar putea costa de la 1 ianuarie 2016 in jur de 4,2 lei pe litru, ceea ce, pentru consum, ar fi un lucru excelent.

Se vorbeste, de asemenea, despre eliminarea totala a accizelor pentru titeiul din Romania. Se stie ca din pretul la pompa totalul accizelor este de 50%. Fara accize, un litru de combustibil ar trebui sa coste in jur de 2,2 lei. 

Aceste masuri vin intr-un plan fara precedent anuntat in Romania de un Guvern, o reducere semnificativa de taxe si impozite, care sa incurajeze investitii, munca "la alb" si noi locuri de munca. 

Printre masuri se numara si renuntarea la impozitarea dividendelor (o povara enorma pentru firmele mici si mijlocii care sunt la limita cu toate), scaderea impozitelor pentru Sanatate, scaderea TVA, impozite diferentiate pentru microintreprinderi. Sunt niste masuri care pot incuraja cu adevarat economia din Romania, oamenii de afaceri locali, angajatii, dar ar putea aduce si investitii majore din afara tarii. 

In mod normal, toate aceste scaderi de taxe si impozite, cele care sufoca pe toata lumea, ar putea aduce un val de crestere economica majora. Guvernul sustine ca ar fi vorba despre o perioada de 8 ani de crestere economica. 



Benzina si motorina s-ar putea ieftini masiv intr-un plan fara precedent anuntat in Romania