Stiri Auto

Anvelope de iarna – sfaturi si solutii pentru circulatia in sezonul rece

Iarna se apropie cu repeziciune, iar acest lucru nu trebuie sa va surprinda nepregatit. Pregatiti-va automobilul pentru drumurile grele de iarna si temperaturile scazute montand anvelope de iarna!

Important este de notat ca, pentru a putea circula legal pe drumurile de iarna in Romania, sunteti obligat sa va montati anvelope de iarna sau anvelope all season acceptate de legislatie. Aceste anvelope trebuie sa prezinte marcajul obligatoriu M+S (M&S sau MS) pe flanc, lipsa acestora de pe anvelope ducand la sanctiuni de pana la 2 100 RON si suspendarea talonului.

De ce sunt aceste anvelope de iarna obligatorii?

Cand temperaturile scad sub nivelul de 7 grade Celsius, anvelopele de vara nu mai au aceleasi proprietati: acestea devin mai rigide, scazand considerabil nivelul tractiunii pe care masina dvs il va avea pe carosabil. Pe de alta parte, anvelopele de iarna raman flexibile si la temperaturi scazute, chiar foarte scazute, crescand exponential gradul de siguranta al automobilului dvs. la rularea pe drumurile inghetate de iarna.

Cauciucul natural prezent in proportie de 80% in compozitia acestor anvelope confera acestora o flexibilitate imbunatatita, iar materialele ce compun restul de 20% ajuta la ranforsarea anvelopei, crescandu-i rezistenta in conditii dificile si ajutand la evitarea uzurii.

Profilul benzii de rulare la anvelopele de iarna are un aspect diferit, usor de recunoscut in comparatie cu cel al anvelopelor de vara: acesta are un aspect agresiv, cu un numar mai mare de caneluri si mai adanci. Aceste caneluri au rolul de a ameliora tractiunea automobilului, de a reduce simtitor distanta de franare si de a imbunatati manevrabilitatea masinii dvs.

Tot pe banda de rulare se remarca prezenta unuui numar ridicat de striatii, element specific anvelopelor de iarna (si de asemenea anvelopelor all season). Aceste striatii de pe anvelope au rolul de a combate fenomenul de acvaplanare pe carosabil umed si noroios, crescand stabilitatea si astfel nivelul de siguranta pe astfel de drumuri.

Mai sus se poate observa, de exemplu, un profil al unei anvelope de iarna, ce prezinta exact proprietatile mentionate mai sus. Este vorba despre profilul Alpin A4, produs de cei de la Michelin; acesta alaturi de urmatorul model lansat de curand, Alpin A5 si multe alte anvelope ale marilor producatori fac parte din oferta AnveloSHOP si AnvelopeMAG.

Dintre aceste profiluri, va prezentam unele dintre cele mai eficiente si performante anvelope de iarna, ce va pot usura considerabil sofatul pe timpul sezonului rece.

La majoritatea testelor realizate in ultimii 2 ani pe anvelope de iarna, anvelopa WinterContact TS 850 de la Continental a iesit castigatoare, solidificandu-si reputatia ca find unul din liderii gamei premium. Anvelope de iarna extrem de eficiente pe zapada si cu performante foarte bune pe drum umed, WinterContact TS 850 ofera performante si confort cu greu egalabile.

Alte anvelope de iarna extrem de recomandate pentru acest sezon sunt anvelopele Ultra Grip 9 produse de celebra companie Goodyear. Acestea prezinta o banda de rulare special dezvoltata in decursul mai multor ani pentru a rula cu eficienta sporita pe drumuri inzapezite si umede – lucru care a si dat roade, aceste anvelope de iarna afisand rezultate excelente in testele efectuate.

Pentru sezonul de iarna 2015-2016, coreenii de la Hankook propun noile anvelope Winter I Cept RS2 W452. Desi aceste anvelope de iarna au performante foarte bune pe carosabil inzapezit sau umed, aspectul prin care acestea inoveaza foarte mult este acela al eficientizarii consumului de carburant.

Aceste anvelope sunt produse dintr-un compus special de silicati ce ajuta la economisrea carburantului consumat si astfel contribuie la protejarea mediului inconjurator.

Sfaturi & recomandari:

  • Verificati ce anvelope de iarna vi se potrivesc cel mai bine: luati in calcul automobilul pe care il veti utiliza, pe ce temperaturi si ce conditii de drum veti circula, bugetul pe care il aveti si  numarul aproximativ de kilometri pe care il veti circula.
  • Ganditi-va cum va fi iarna in zonele unde veti circula in urmatoarele luni; daca temperaturile scad sub 7 grade Celsius, recomandam sa echipati anvelope de iarna sau all season. Cei de la Goodyear recomanda sa nu echipati anvelope all season daca temperaturile unde veti circula urmeaza sa scada in mod constant sub temperaturi de minus 5 grade Celsius.
  • Achizitionati un set complet de patru anvelope, nu doar doua. Desi exista destui soferi care monteaza douar cate doua anvelope de iarna, pe puntea de tractiune, acestea nu vor fi suficiente pentru a fi 100% in siguranta – indiferent de vehiculul utilizat; manevrabilitatea si controlul masinii dvs. vor fi mult ameliorate cu patru anvelope, in loc de doua.
  • Nu asteptati sa cada prima zapada: achizitionati anvelope de iarna din timp, un factor extrem de important in ceea ce priveste performantele garantate de anvelopele dvs. fiind si temperatura exterioara.
  • Stabiliti-va un buget si luati in calcul orice cost suplimentar pe care il puteti avea pe timp de iarna (montarea anvelopelor, achizitionarea de consumabile, pregatirea automobilului pentru iarna prin achizitionarea de truse si unelte de urgenta, etc).
  • Evitati montarea anvelopelor second-hand sau resapate: acestea, desi ieftine, tind sa ofere performante foarte scazute, fiind chiar periculoase in unele cazuri pentru siguranta dumneavoastra si a celorlalti participanti la trafic. Nu puteti sti de cate ori au fost montate/demontate pe jante, in ce conditii au fost stocate, in ce conditii a fost rulat cu acestea si pe ce drumuri; toate aceste elemente influenteaza simtitor calitatea si fiabilitatea acestora.
  • Aveti grija sporita de automobilul dvs. pe timpul iernii. Pe langa anvelope, care la randul lor trebuie verificate cu atentie pentru a nu prezenta defectiuni, recomandam: verificarea periodica a starii bateriei motorului, verificarea consumabilelor precum antigelul, lichidul de parbriz, becurile, verificarea presiunii in cauciucuri, verificarea stergatoarelor si foarte important, atat din punct de vedere al sigurantei dvs cat si din punct de vedere al legislatiilor, verificati trusa de prim ajutor si uneltele de deszapezit, aspecte obligatorii.

Achizitionati anvelope de iarna pentru autoturismul dumneavoastra, comandand chiar acum de pe AnveloSHOP.ro si AnvelopeMAG.ro!



Anvelope de iarna – sfaturi si solutii pentru circulatia in sezonul rece