Stiri Auto

Acciza la carburanti asigura 697 de noi kilometri de autostrazi

Acciza la carburanti, cea care de la 1 aprilie 2014 a scumpit in medie cu 4 bani toate sortimentele la pompa, ar putea asigura construirea a 697 de noi kilometri de autostrada. Afirmatia ii apartine lui Dan Sova, actualul Ministru al Transporturilor.

"S-a nascut din partea jurnalistilor sau din partea societatii civile, din partea colegilor din Parlament, intrebarea legitima referitoare la ce se va finanta din acciza. In primul rand as lamuri faptul ca se vor construi autostrazi si acum as vrea sa pun la dispozitia dumneavoastra sa vedeti cei 697 de kilometri, la care ne-am gandit noi intr-o prima varianta ca ar putea fi finantati din acciza', a pus Sova, citat de Realitatea TV.

El a dat si  un exemplu care sa sustina cifra de 697 de kilometri: Autostrada Alexandria — Craiova — 140 de km, Autostrada Craiova — Calafat — 85 km, Targu Mures-Targu Neamt — 211 km, Gilau-Suplacu de Barcau — 101 km, Bucuresti — Giurgiu — 60 km, Pascani—Suceava Siret — 100 km.

Nu este clar pe ce termen se pot construi 697 de kilometri de autostrada cu ajutorul maririi accizei si cati noi kilometri pe an se pot da in folosita cu ajutorul sumelor suplimentare.

Acciza pentru benzina si motorina a crescut cu 7 eurocenti de la 1 aprilie. In prezent, acciza reprezinta 30% din pretul final la benzina si 26% la motorina.



Acciza la carburanti asigura 697 de noi kilometri de autostrazi