Formula 1

Sebastian Vettel castiga Marele Premiu al Malaysiei la doar a doua cursa pentru Ferrari

Pilotul german Sebastian Vettel nu a glumit cand, dupa calificari, anunta ca spera la o victorie in cursa de la Sepang. Cvadruplul campion mondial stia pe ce se bazeaza si in cursa a reusit sa-i devanseze pe reprezentantii Mercedes, Lewis Hamilton si Nico Rosberg, cei care in 2014 practic n-au avut rival in duelul lor pentru titlul suprem. Ultima victorie a celor de la Ferrari data din mai 2013, cand Fernando Alonso se impunea in Marele Premiu al Spaniei de la Barcelona.

De aceasta data situatia s-a schimbat, iar Ferrari revine in top cu un rezultat remarcabil adus de un pilot cu totul iesit din comun.

Vettel, care niciodata nu si-a ascuns pasiunea pentru culorile Scuderiei de la Maranello, nu si-a putut ascunde lacrimile de bucurie dupa obtinerea primului succes pentru Ferrari.

Al doilea pe grila de start, Vettel si-a aparat pozitia a doua la start in pofida unei tentative de depasire din partea lui Rosberg. In fata, Hamilton si-a pastrat avantajul din pole position si a impus ritmul in fata plutonului.

Momentul crucial al cursei s-a produs devreme, in turul 5 din cele 56 programate, cand suedezul Marcus Ericcson a cauzat neutralizarea cursei prin introducerea masinii de siguranta dupa ce a ramas blocat intr-o zona periculoasa.

Cei doi piloti de la Mercedes au intrat la boxe pentru schimbul de pneuri, in timp ce Vettel a fost singurul din grupul de frunte care a ales sa ramana in pista.

Germanul de la Ferrari prelua astfel conducerea cursei si abia in turul 18 a efectuat primul sau pit stop, mergand pe o strategie diferita de Mercedes. Vettel iesea in cursa tot pe varianta medium a pneurilor, varianta mai dura, la 13 secunde in spatele noului lider Hamilton si la cinci secunde in urma lui Rosberg.

In turul 22 Vettel il depasea pe Rosberg in duel direct la intrarea pe lunga linie dreapta din fata boxelor si devenea evident pentru toata lumea ca pilotul Ferrari poate ataca chiar prima pozitie.

Dupa alte doua tururi Vettel a schitat un atac asupra lui Hamilton, dar duelul a fost evitat de britanic, acesta alegand chiar in acel moment intrarea la al doilea pit stop.

Vettel redevenea lider, pozitie pe care a ramas pana in turul 38, cand a coborat in pozitia secunda dupa al doilea sau pit stop. Iesirea de la boxe s-a produs chiar in fata lui Rosberg, in timp ce Hamilton conducea cursa cu 9.8 secunde avans.

Britanicul nu a asteptat prea mult si a schimbat la randul sau in turul imediat urmator, astfel ca Vettel recastiga primul loc cu 15 secunde avans in fata lui Hamilton.

Rosberg a mers pe o strategie diferita pentru ultima parte a cursei, alegand pneurile soft cu o aderenta mai buna si a stabilit cel mai bun timp in cursa, dar cele 25 de secunde care-l desparteau de lider n-au putut fi anulate.

Vettel a gestionat pana la final ecartul si a trecut linia de sosire cu putin sub 10 secunde in fata lui Hamilton, batalia directa anticipata de cei de la Mercedes pentru ultimele cinci tururi ramanand la stadiul de prognoza.

La general, Hamilton conduce cu 43 de puncte, insa Vettel vine foarte aproape de britanic la doar trei puncte.

Urmatoarea cursa este Marele Premiu al Chinei pe 12 aprilie.

Clasamentul cursei din Malaysia:



Sebastian Vettel castiga Marele Premiu al Malaysiei la doar a doua cursa pentru Ferrari