Formula 1

Sebastian Vettel castiga in Ungaria. Dezastru la Mercedes

Fostul campion mondial Sebastian Vettel a obtinut, duminica, a doua victorie a sezonului la volanul monopostului Ferrari. Germanul a preluat initiativa inca de la start, cand l-a depasit pe Lewis Hamilton, pentru ca apoi sa gestioneze avantajul creat pana la final. Cursa maghiara a fost marcata de numeroase incidente si de aparitia masinii de siguranta care practic a dinamizat ultimele 20 de tururi sporind gradul de spectacol din pista.

Ferrari a avut parte de un start perfect de cursa, cu Sebastian Vettel atacandu-l la exterior pe Lewis Hamilton. Germanul l-a tras dupa el si pe Kimi Raikkonen, astfel ca dupa doua viraje pilotii Scuderiei de la Maranello ocupau primele doua pozitii.

Luat prin surprindere de pierderea locului fruntas, Hamilton s-a pierdut cu firea intr-un viraj de dreapta si, dupa un duel roata la roata cu Nico Rosberg, a tras drept si a fost aruncat pana pe pozitia a 10-a.

Abia in turul al 9-lea din cele 70 programate campionul mondial de la Mercedes a inceput sa-si gaseasca ritmul optim de cursa, reusind primele depasiri. Diferenta in raport cu liderul Vettel ajunsese deja la aproape jumatate de minute.

Liderul Vettel a efectuat primul pit stop in turul 22, cand i-a cedat sefia cursei pentru un tur coechipierului Raikkonen. Pilotii de la Mercedes au schimbat mai devreme, iar Hamilton si-a aparat cu dintii pozitia a cincea in fata lui Bottas la revenirea pe circuit.

Pana in turul 41 nu s-a intamplat nimic semnificativ in cursa, Hamilton recuperand timp fata de Rosberg, pilotul din fata sa. Raikkonen a anuntat prin radio ca a auzit un zgomot la monopost si ca pierde putere, lucru simtit si pe timpii din cursa. Finlandezul a ajuns sa fie depasit de Fernando Alonso cu al sau modest McLaren-Honda.

Turul 43 a adus iesirea in decor a lui Nico Hulkenberg, pilotul de la Force India ramanand fara eleronul fata pe zona de acceleratie maxima de pe lunga linie dreapta de la Hungaroring. Monopostul a pierdut apasarea aerodinamica si s-a dus drept in bariera de pneuri din capatul liniei drepte.

Ca urmare acestui incident cursa a fost neutralizata cu Safety Car, iar cei de la Mercedes s-au miscat cel mai repede intrand unul dupa celalalt la boxe pentru al doilea schimb.

Restart de cursa pentru ultimele 20 de tururi cu Vettel in prima pozitie. Raikkonen a fost atacat imediat si depasit de Rosberg, pentru ca mai in spate Hamilton si Ricciardo sa se atinga intr-un duel dus dincolo de litera regulamentului. Pilotul de la Mercedes si-a compromis sansele la podium dupa intrarea la boxe pentru schimbarea eleronului fata avariat.

Cu cinci tururi inaintea finalului, Ricciardo s-a napustit practic asupra lui Rosberg in primu viraj, nu tine pe franare si pierde incadrarea pe trasa ideala. Australianul nu renunta si incearca din nou cu disperare un atac, moment in care il atinge in roata stanga spate pe german. Pana pentru acesta si Vettel se vedea scapat in invingator.

Podium completat de Kvyat si Ricciardo de la Red Bull, acestia fiind urmati de tanarul Max Verstappen de la Torro Rosso si de Fernando Alonso, care a adus cel mai bun rezultat pentru McLaren-Honda in acest campionat. Hamilton a incheiat in cele din urma pe locul 6 in fata coechipierului sau, Rosberg, ajuns la final doar al 8-lea.



Sebastian Vettel castiga in Ungaria. Dezastru la Mercedes