Formula 1

Schimbare in Formula 1: Stop smecheriilor prin radio

Echipele de Formula 1 nu mai au voie sa transmita prin radio indicatii despre cum isi imbunatatii pilotii performanta pe pista.

Decizia a fost luata de FIFA, iar parerea acestui for este ca "pilotii trebuie sa isi conduca masina singuri, fara ajutor".

Acest lucru va preveni de acum inainte ca echipele sa le spuna pilotilor cum abordeze viraje, asa cum s-a intamplat la Mercedes cu Lewis Hamilton si Nico Rosberg.

Documentul interzice echipelor sa comunice "orice informatie legata de performante masinii sau pilotului".

FIA anunta ca "noua regula intra in vigoare imediat. De aceea, orice conversatie radio nu mai are voie sa contina informatii despre performanta masinii sau a pilotului".

Hotararea FIA vine pe fondul ingrijorarilor conform carora mesajele radio ar face din piloti simple papusi carora inginerii le spun ce sa faca mura in gura, in functie de ceea ce arata computerele de la standuri.

Un exemplu este comunicarea radio dintre Ferrari si Kimi Raikkonen la Marele Premiu al Australiei:
Inginerul catre Raikkonen: "Ne intrecem cu Button, avem nevoie de doua zecimi de secunda pe tur."
Raikkonen: "Atunci da-mii mai multa putere!"

In urma modificarii, exista ingrijorari ca echipele nu isi vor mai putea chema, de exemplu, pilotii la pit stopuri, sa le spuna acestora cum sa schimbe setarile la motor pentru a-si reduce consumul sau sa isi modifice balansul franelor pe fata sau spate pentru a le proteja si a le mentine in stare buna functionare.

 



Schimbare in Formula 1: Stop smecheriilor prin radio