Formula 1

Schimbari de maxim interes in F1: puncte duble in ultima cursa

Din 2014, Formula 1 vine cu noi schimbari. Cea mai importanta este decizia ca in ultima cursa a sezonului punctajele primite de pilotii sa fie duble fata de cele normale.

Pilotii isi vor putea alege si un numar de la 2 la 99 pentru intreaga cariera. In cazul campionului, acesta este singurul care va putea avea numarul 1, un altul fata de cel ales in mod normal.

Pentru  infractiunile minore se va acorda o noua penalizare de cinci secunde, care o va inlocui pe cea de trecere pe linia boxelor, considerata prea dura.

Insa, cea mai mare schimbare este punctajul dublu in ultima cursa, atat pentru piloti, cat si la echipe. Schimbarea este menita "sa aduca un interes maxim pana la finalul sezonului", conform FIA.

Acest lucru va reduce posibilitatea ca titlul de campion sa fie deja acontat. In ultima cursa invingatorul va primi 50 de puncte in loc de 25.

Doua din ultimele patru sezoane au fost adjudecate cu mai multe Mari Premii ramase din calendar. Sebastian Vettel a castigat cu cinci curse avans in 2011 si cu patru ramase in 2013.

Daca acest nou sistem ar fi fost in vigoare in ultimii 20 de ani, trei titluri mondiale ar fi fost castigate de alt pilot in locul campionului din acel sezon. In 2012, Fernando Alonso l-ar fi invins pe Sebastian Vettel, iar in 2008 Felipe Massa i-ar fi luat titlul lui Lewis Hamilton. In 2003,  Kimi Raikkonen ar fi trecut de Michael Schumacher.



Schimbari de maxim interes in F1: puncte duble in ultima cursa