Formula 1

RECORD: Max Verstappen castiga Marele Premiu al Spaniei la debutul pentru Red Bull. Devine cel mai tanar castigator din istorie

Victorie senzationala obtinuta de olandezul Max Verstappen (18 ani) la chiar prima lui cursa pentru echipa Red Bull Racing. Pilotii Mercedes, Nico Rosberg si Lewis Hamilton, s-au acrosat in primul tur si au iesit din cursa.

Verstappen, cel mai tanar pilot care a pilotat vreodata un monopost de Formula 1, l-a devansat Kimi Raikkonen (Ferrari), ultimul pilot care a cucerit titlul mondial pentru Scuderie in 2007.

Podiumul de la Barcelona a fost completat de cvadruplul campion mondial Sebastian Vettel, pilot care a mers pe o strategie cu trei opriri la boxe, fara insa a reusi sa se lupte pentru victorie.

Cursa de la Barcelona a fost marcata de acrosajul din primul tur al celor doi piloti de la Mercedes, Lewis Hamilton lovindu-l din spate pe liderul acelui moment Nico Rosberg.

Cu cei doi piloti de la Mercedes iesiti prematur din cursa, intrecerea spaniola a ramas o afacere intre echipele Red Bull si Ferrari.

Verstappen este al 10-lea pilot diferit care castiga in ultimii zece ani la Barcelona si primul olandez care triumfa in Marele Circ in 305 curse alergate de pilotii batavi in Formula 1.

Promovat in echipa Red Bull de la satelitul Toro Rosso dupa incidentele provocate de rusul Daniil Kvyat in ultimele doua alergari, Verstappen a avut nevoie de o singura cursa pentru a urca pe cea mai inalta treapta a podiumului. Un rezultat fabulos obtinut de tanarul olandez, fiul lui Jos Verstappen, pilot de Formula 1 in anii 90.

Aflat in pole position, Lewis Hamilton s-a vazut depasit de colegul sau Nico Rosberg pe linia dreapta care a precedat intrarea in primul viraj. Britanicul a accelerat puternic pe urmatorul palier de viteza si, dupa ce a schitat un atac la exterior, a incercat sa-i faca interiorul lui Rosberg. Acesta a tras de volan si l-a scos pe Hamilton pe zona de iarba. Campionul mondial a pierdut controlul monopostului si l-a lovit din spate pe Rosberg.

Ambii piloti de la Mercedes au iesit din cursa oferindu-le rivalilor de la Red Bull si Ferrari sansa duelului pentru victorie. O sansa nesperata dupa dominatia totala exercitata de Rosberg in primele patru curse ale anului, toate castigate de pilotul german.

La cum au stat lucrurile in calificarile de la Barcelona cel mai previzibil scenariu viza o victorie detasata pentru Mercedes si chiar o dubla in eventualitatea in care nu ar fi aparut probleme mecanice.

Ricciardo a condus in prima parte a cursei si a parut ca este favorit la victorie, cu cei de la Ferrari schimband din mers strategia in incercarea de a le sufla austriecilor prima pozitie. Verstappen, Vettel si Raikkonen au trecut si ei pe la conducere, insa in cele din urma duelul pentru victorie s-a dat intre Verstappen si Raikkonen.

Chiar daca a s-a aflat sub o presiune constanta din partea mult mai titratului sau urmaritor, Verstappen si-a pastrat calmul si la cei doar 18 ani ai sai s-a mentinut pe prima pozitie pana la final. Raikkonen l-a felicitat personal imedit dupa iesirea din monopost.

Pentru locul al treilea Vettel a rezistat in extremis in fata unui Ricciardo mult mai rapid si a evitat de putin un contact cu pilotul australian. In cele din urma Ricciardo a suferit o pana de cauciuc pe stanga spate si s-a multumit cu pozitia a 4-a.

La final, Verstappen nu si-a gasit cuvintele pentru a marca momentul: "Nu-mi vine sa cred. Sa castig la chiar prima cursa pentru Red Bull. Este incredibil".

Ca un mare campion, Vettel i-a acordat tot creditul tanarului pilot olandez: "Am incercat diverse strategii, dar nu au functionat. A fost ziua lui Max si trebuie sa-l onoram asa cum se cuvine pentru victoria obtinuta".

Rosberg ramane lider la general, cu 100 de puncte, urmat de Raikkonen, cu 61, si Hamilton, cu 57.



RECORD: Max Verstappen castiga Marele Premiu al Spaniei la debutul pentru Red Bull. Devine cel mai tanar castigator din istorie