Formula 1

Nico Rosberg, victorie autoritara in Marele Premiu al Europei de la Baku

Pilotul german Nico Rosberg de la Mercedes a castigat, duminica, prima editie de la Baku al Marelui Premiu al Europei pe un circuit stradal in lungime de sase kilometri.

Plecat din pole position, Rosberg a condus de la inceput si pana la sfarsit fara sa cedeze vreo secunda prima pozitie. O cursa dominata autoritar de principalul favorit la castigarea titlului mondial din acest an.

Sebastian Vettel de la Ferrari s-a clasat pe doi, in timp ce mexicanul Sergio Perez a obtinut in extremis ultima pozitie a podiumului dupa depasirea lui Kimi Raikkonen in ultimele doua tururi.

Pentru Perez este al saptelea podium in Formula 1 egaland cu aceasta ocazie recordul detinut de conationalul sau Pedro Rodriguez in Marele Circ.

Al zecelea pe grila de start dupa accidentul din calificari, Lewis Hamilton n-a reusit sa urce mai sus de locul cinci in cursa si pierde teren in lupta cu Rosberg pentru titlul mondial.

Rosberg ajunge la 141 de puncte dupa cursa din Baku si are un avans de 24 de puncte in fata lui Hamilton. Al treilea la general este Vettel la 45 de puncte in spatele liderului.

O cursa linistita la Baku pe un circuit stradal in apropierea coastei Marii Caspice fara incidente majore si fara aparitia masinii de siguranta in pofida unui traseu extrem de stramt in anumite zone.

Rosberg a profitat de plecarea din pole position si a dictat ritmul in fata lui Ricciardo si Vettel imediat dupa start. Australianul de la Red Bull a optat pentru o strategie cu doua opriri si s-a pacalit la fel cum o facuse Vettel cu o saptamana in urma la Montreal.

Nu a fost cazul de doua opriri la Baku, unde sapte din primii zece clasati la final au oprit o singura data schimband pneurile super soft de la start cu varianta soft.

Pentru Rosberg este a cincea victorie a sezonului, dupa o serie de trei curse fara clasare pe podium: abandon la Barcelona, locul 7 la Monte-Carlo si pozitia a cincea la Montreal.

Vettel obtine al doilea loc secund consecutiv dupa Montreal si al cincilea podium in 2016. Prima victorie a sezonului pentru Ferrari se lasa in continuare asteptata, iar urmatoarea incercare va fi peste doua saptamani pe traseul A1-Ring de la Spielberg (Austria).

[news-119823]



Nico Rosberg, victorie autoritara in Marele Premiu al Europei de la Baku