Formula 1

Nico Rosberg, victorie autoritara in Marele Premiu al Braziliei

Germanul Nico Rosberg a castigat, duminica, Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei cu plecare din pole position.

Rosberg si-a aparat cu succes prima pozitie dupa start in primul viraj si de acolo inainte a dictat ritmul in fata unui Hamilton resemnat cu pozitia secunda. Rosberg devine astfel primul pilot care izbuteste dubla in Marele Premiu al Braziliei de la columbianul Juan Pablo Montoya, invingator in 2004 si 2005.
 
Britanicul a intrebat daca isi poate ajusta din mers strategia pentru a putea contesta prima pozitie a lui Rosberg, dar in cele din urma a optat pentru trei opriri programate si a incheiat pe doi la 7.7 secunde in urma coechipierului sau.
 
Cu aceasta a cincea victorie a sezonului, Rosberg si-a asigurat practic locul doi la finalul sezonului in clasamentul pilotilor inaintea etapei de la Abu Dhabi care va trage cortina peste Marele Circ.
 
Cursa din Brazilia a semanat mai mult cu o procesiune, concurentii de pe pista fiind extrem de zgarciti cu spectacolul. Doar amenintarea ploii a mai animat lucrurile in paddock.
 
Dominatia lui Rosberg a fost atat de evidenta incat doar alti trei competitori au incheiat cursa in acelasi tur cu invingatorul de la Interlagos.
 
Podiumul din Brazilia a fost completat de germanul Sebastian Vettel de la Ferrari, acesta fiind devansat de Rosberg cu 14 secunde. Cvadruplul campion mondial a incercat o strategie diferita la a doua oprire, alegand gumele sof in timp ce majoritatea au optat pentru varianta medium, dar tactica lui Vettel nu a dat rezultatele asteptate.
 
Kimi Raikkonen s-a clasat pe patru, la 47.5 secunde in urma invingatorului, si a fost ultimul pilot care a incheiat in acelasi tur cu invingatorul.
 
In puncte s-au mai clasat Vallteri Bottas (Williams), Nico Hulkenburg (Force India), Daniil Kvyat (Red Bull), Felipe Massa (Williams), Romains Grosjean (Lotus), Max Verstappen (Toro Rosso). In cele din urma, la veerificarile efectuate de comisari dupa cursa, Massa a fost descalificat si astfel toti pilotii din urma sa au urcat o pozitie inclusiv Pastor Maldonado (Lotus) ajuns pe zece.

“A fost o cursa perfecta. Lewis a pus presiune pe mine, dar am reusit sa controlez si nu i-am dat nicio sansa de a ma depasi. Nu am facut decat sa controlez ritmul, fara insa a lua vreun risc si a face vreo greseala”, a spus Rosberg dupa cursa.

In timpul interviurilor la cald de dupa cursa suporterii brazilieni l-au omagiat pe legendarul Ayrton Senna: "Ole ole ole, Senna Senna".



Nico Rosberg, victorie autoritara in Marele Premiu al Braziliei