Formula 1

Nico Rosberg castiga Marele Premiu al Spaniei

Pilotul german Nico Rosberg s-a impus, duminica, in Marele Premiu al Spaniei de la Barcelona si a obtinut cu aceasta ocazie prima sa victorie in 2015.

Rosberg l-a devansat pe coechipierul sau Lewis Hamilton, in timp ce podiumul a fost completat de un alt german, Sebastian Vettel de la Ferrari.

Cu alte cuvinte, podiumul cursei a respectat ordinea primilor trei din calificari, dupa o cursa in care Mercedes si-a dovedit din nou superioritatea in fata concurentei.

Nico Rosberg a pornit foarte bine din pole position si a conservat la start avantajul conferit de calificari, mentinandu-se in frunte pana la primul rand de intrari la boxe.

In spate, Sebastian Vettel l-a depasit cu usurinta pe Lewis Hamilton si a urcat in pozitia secunda in primul viraj al cursei, pentru a mentine in primele tururi un ecart de o secunda fata de campionul mondial.

Hamilton a schimbat strategia din mers si a aplicat planul B, care a insemnat o intrare suplimentara la boxe.

Pentru campionul mondial in exercitiu aceasta strategie a dat rezultate si, in turul 52 din cele 60 programate, Hamilton isi pastra pozitia secunda in fata lui Vettel dupa a treia sa oprire programata.

Vettel a cochetat cu locul al doilea dar, in pofida a doar doua opriri, s-a multumit in final cu locul al treilea, aratand ca la Ferrari mai este inca mult de munca pentru a-i ajunge din urma pe rivalii germani de la Mercedes.

Interesant este ca Rosberg a devenit duminica al noualea invingator diferit in ultimii noua ani dupa Massa, Raikkonen, Button, Webber, Vettel, Maldonado, Alonso si Hamilton.

In ceea ce-l priveste pe favoritul local Fernando Alonso, acesta a abandonat dupa ce franele monopostului sau McLaren-Honda au cedat si a fost foarte aproape de a accidenta mai multi mecanici la boxele echipei sale.

Hamilton are 20 de puncte avans in fata lui Rosberg in clasamentul pilotilor (111 la 91), in timp ce Vettel este al treilea, cu 80 puncte.

Mercedes domina categoric la constructori, cu 202 puncte, urmata de Ferrari (132) si Williams (81).

Urmatoarea cursa este Marele Premiu al Principatului Monaco pe 24 mai.



Nico Rosberg castiga Marele Premiu al Spaniei