Formula 1

LIVE Michael Schumacher se bate pentru viata sa

Michael Schumacher, de sapte ori campion mondial in Formula 1, a suferit duminica 29 decembrie  un accident la schi, in urma caruia a intrat in coma. A fost operat in aceeasi seara si apoi a doua oara a doua zi. Starea actuala a lui Schumi e stabila, dar critica. Nu se stie cand va fi scos din coma.  Ramaneti cu noi pentru detalii legate de cea mai importanta cursa din viata lui Schumi.

  • Stire in curs de editare. In aceasta pagina scriem cele mai noi date care apar despre drama prin care trece Schumi.

VINERI, 4 aprilie
Pentru prima oara, oficial, se anunta ca Schumacher are "momente de trezire". Detalii.

2 aprilie
Schumacher este gata sa fie adus acasa. Corrina a investit 12 milioane de euro in reamenajare

26 martie
Acuze dure dupa accidentul lui Schumacher: "Cei de la Spitalul din Grenoble i-au agravat starea de sanatate"

12 martie
Semne incurajatoare de revenire

11 martie
Schumi a slabit 20 de kilograme

7 martie
Veste uriasa pentru Schumacher: Poate respira singur

6 martie
Rumoare la Spitalul din Grenoble: Un snowboarder moare pe sectia lui Schumacher

3 martie
O noua zi trista in familia Schumacher

24 februarie
Managerul lui Schumi neaga oprirea procesului de trezire

23 februarie
S-a oprit procesul de trezire a lui Schumi. UPDATE: Profesorul Saillant renunta la caz

21 februarie
Accidentul lui Michael Schumacher: "Mi-a raspuns de cateva ori cu niste miscari ale gurii"

17 februarie
Rezultatele finale ale anchetei. Detalii nestiute pana acum

17 februarie
Schumi a invins pneumonia

15 februarie
Accidentul lui Michael Schumacher: Ipoteza noua, camera GoPro ar fi putut agrava lovitura la cap a lui Schumi

13 februarie
Accidentul lui Michael Schumacher: Familia crede ca Schumi se va face bine

12 februarie
Accidentul lui Michael Schumacher: Situatia lui Schumi se complica, are pneumonie

JOI, 6 februarie
Medicii lui Schumi dezmint zvonul aparut astazi conform caruia Shumacher ar fi incetat din viata. Detalii.

JOI, 30 ianuarie
Presa franceza confirma la unison: Schumacher se afla in procesul de trezire. Detalii.

MIERCURI, 29 ianuarie
10:00 Ziarul L'Equipe scrie ca ar fi inceput procesul de trezire lenta a lui Schumacher. Detalii.

VINERI, 17 ianuarie
20:30 O noua declaratie a managerului lui Schumi. Detalii.

JOI, 16 ianuarie
"In cazul in care Michael Schumacher se trezeste, el nu va ai fi Michael Schumacher. Va fi domnul Bloggs". Un doctor britanic spune ca Schumi nu va mai acelasi, daca se va trezi din coma. Detalii.

MIERCURI, 15 ianuarie
Starea lui Michael Schumacher este grava, iar presa germana de miercuri scrie ca nu exista un plan stabilit pe zile pentru momentul cand Michael Schumacher sa fie scos din coma. Detalii.

MARTI, 14 ianuarie

Presa germana citeaza surse din cadrul spitalului Grenoble, conform carora starea lui Schumi s-ar putea deteriora oricand. Detalii.

VINERI, 10 ianuarie

13:54 In urma anchetei legate de accidentului suferit de Michael Schumacher in statiunea de schu Meribel, ale carei prime rezultate au fost prezentate miercuri de procurorii francezi, acestia au facut public si un grafic cu modul in care Schumacher.

Din imagine se vede ca Schumi a prins o piatra dupa care s-a dat peste cap si s-a lovit de un bolovan. De aici se explica forta impactului si neputinta lui Schumi de a reactiona. Nu a fost o simpla cazatura, ci pur si simplu o saritura acrobatica in care Schmacher practic nu a mai putut sa se fereasca, aruncat dea berbeleacul in aer.

Zona din grafic este cea in care s-a petrecut accidentul. Cu albastru si rosu sunt marcate marginile partiilor marcate. Intre ele se afla zona cu pietre in care s-a aventurat Schumi.

Cu 1 este marcat momentul in care a intrat Schumi in zona respectiva, cu 2 este marcat primul viraj, cu 3 momentul in care s-a lovit la 3-5 metri distanta in afara partiei marcate de o piatra aflata sub zapada, pe care nu a vazut-o si l-a dezechilibrat, ar cu 4 este marcata catapultarea sa pe spate si impactul din aer cu bolovanul mare in care i s-a rupt casca si a suferit un grav traumatism cranio-cerebral.

MIERCURI, 10 ianuarie

12:41 Conferinta de presa s-a incheiat.

12:38 Procurorul mai spune ca "din imaginile pe care le avem nu rezulta ca Schumacher ar fi ajutat pe cineva".

12:30 Potrivit anchetatorului Benoit Vinnemann imaginile surprinse de camera fixa aflata pe casca lui Schumacher arata "un comportament perfect normal pentru un schior aflat in acea portiune a partiei".

12:27 "Stim ca in zona accidentului zapada nu era dintre cele mai bune, insa calitatea zapezii nu face deocamdata obiectul anchetei. In fiecare an ne confruntam cu aproximativ 50 de accidente in acea portiune, asa ca suntem obisnuiti cu acest tip de ancheta" (Patrick Quincy).

12:25 Intrebat de un jurnalist german daca Schumacher este responsabil pentru producerea accidentului si daca a comis vreo imprudenta, procurorul Patrick Quincy a spus: "Nu pot raspunde la aceasta intrebare in acest moment al anchetei".

12:23 In urma investigatiilor anchetatorilor francezi a fost observata o zgarietura mare pe unul dintre schiuri, concluzionandu-se astfel ca Schumacher a lovit o suprafata dura aflata sub zapada care ar fi condus la pierderea echilibrului.

12:19 Anchetatorii mai precizeaza ca schiurile lui Schumacher erau in stare perfecta de functionare si ca nu au stat la baza producerii accidentului. De asemenea, pista de schi de la Meribel era semnalizata corespunzator si nu exista semne de intrebare din acest punct de vedere.

12:14 "Este dificil pentru noi sa evaluam viteza pe care o avea Michael Schumacher in momentul accidentului. In acest stadiu al anchetei nici nu este foarte important sa stim cu ce viteza cobora" (Patrick Quincy).

12:13 Potrivit anchetei procurorilor francezi, Schumacher "a pierdut controlul schiurilor si a fost aruncat in fata lovindu-se la cap de o piatra". Anchetatorii nu au precizat care a fost viteza pe schiuri a germanului, iar procurorul Patrick Quincy spune ca filmarea pusa la dispozitie de familia lui Schumacher va fi revazuta "imagine cu imagine".

12:10 "Am analizat toate elementele accidentului, echipamentul, casca domnului Schumacher si am refacut traseul parcurs de acesta. De asemenea filmul inregistrat de pe casca domnului Schumacher ofera imagini foarte clare despre accident" (Patrick Quincy).

12:01 Incepe conferinta de presa a procurorilor Parchetului din Albertville.

11:26 Potrivit publicatiei Le Figaro, Michael Schumacher nu a comis nicio imprundenta care sa fi dus la producerea accidentului din 29 decembrie. Afirmatia este facuta pe baza imaginilorr video surprinse de camera GoPro amplasata pe casca septuplului campion mondial in momentul accidentului de pe partia Meribel.

11:16 Astazi la ora 12:00 are loc o conferinta de presa la Palatul de Justitie din Albertville (Franta). Procurul Patrick Quincy va face publice primele elemente ale anchetei deschise in urma accidentului de schi suferit de Michael Schumacher pe 29 decembrie 2013. Ramanet cu noi pentru detalii live text.

MARTI, 9 ianuarie

23:33 Miercuri de la ora 12:00 are loc o conferinta de presa in care Parchetul din Albertville va face cunoscute rezultatele din cadrul anchetei accidentului suferit la schi de Michael Schumacher. Raportul trebuie sa includa raspunsurle la niste intrebari esentiale: viteza la care Schumacher a cazut, daca au existat sau nu probleme la schiurile inchiriate (se spune ca legaturile au fost proaste, iar schiurile i-au sarit din picioare pra repede nemaipermitandu-i sa evite pietrele), daca accidentul a avut loc intr-o zona din afara partiilor si de ce Schumi a luat-o pe acolo (a ajutat pe cineva care cazuse, a gresit drumul sau a mers intentionat).

17:33 Sotia lui Michael Schumacher, Corinna, a cerut jurnalistilor sa paraseasca spitalul din Grenoble, Franta, astfel incat medicii sa poata lucra in liniste. "Va rugam sa ne sprijinit in lupta noastra comuna pentru Michael. Este important pentru noi sa lasati in pace medicii si spitalul, pentru a se putea lucra in liniste. Aveti incredere in declaratiile lor. Va rugam sa lasati familia noastra in pace", a spus marti sotia lui Schumi. Apelul ei vine la scurt timp dupa ce presa germana a citat surse din spital conform carora Schumacher ar fi mai bine si nu mai este in pericol de moarte, dar si dupa ce vineri s-a spus ca starea lui Schumi se degradase in mod alarmant. Ultimele informatii oficiale despre starea sa din partea spitalului afirma ca el este in continuare in stare critica, dar stabila.

12:09 Presa franceza de marti scrie ca GoPro-ul, camera lui Schumi montata pe casca, era functionala si filma in momentul accidentului. Existau dubii pana acum daca aceasta a filmat ceva sau daca nu cumva era oprita. Imaginile vor deveni proba in dosar.

LUNI, 8 ianuarie

20:01 Spitalul din Grenoble a trimis un comunicat de presa in care afirma ca situatia lu Schumacher nu s-a schimbat si ca este "critica, dar stabila. Detalii despre tratament nu putem oferi pentru ca acestea sunt detalii interne, personale", au afirmat doctorii. In paralel, ziarul Bild scrie luni seara ca "Schumacher nu mai este in pericol de moarte", informatie care aparuse si sambata, asa cum am scris-o si noi aici din presa straina. Sambata stirea venise de la un fost pilot de Formula 1 care cita o discutie cu profesorul Saillant.

13:55 Parchetul a anuntat ca miercuri la ora 12:00 va sustine o conferinta de presa in care a va prezenta rezultatul anchetei in cazul accidentului suferit duminica trecuta de Michael Schumacher.

13:50 Astazi nu este anuntata nici o conferinta de presa noua legata de starea de sanatate a lui Michael Schumacher, semn ca nu s-a schimbat nimic.

DUMINICA, 7 ianuarie

22:12 Ziarul German Der Spiegel sustine sambata seara ca a intrat in posesia unor imagini video cu accidentul lui Schumacher. Nu este vorba de cele de pe casca cu GoPro a lui Schumi, ci unele prinse de un amator, un insotitor de zbor german in varsta de 35 de ani aflat in vacanta la Meribel. Acesta filma un prieten cand a prins pe fundal un accident de schi, despre care ulterior si-a dat seama ca a fost chiar cel al lui Schumi. Martorul spune ca Schumi rula lent, cu maxim 20km/h, ceea ce intareste ideea ca germanul nu avea viteza mare, asa cum a sustinut si managera sa contrar unor estimari ale unei viteze de 100km/h. Imaginile nu au fost inca facute publice de Der Spiegel si este posibil sa nici nu fie, urmand a fi oferite anchetatorilor francezi.

19:49 Sabine Kehm, purtatorul de cuvant al familiei Schumacher, a trimis sambata seara un e-mail presei franceze in care spune ca "situatia lui Michael ramane critica, dar stabila. Vrem sa subliniem ca orice informatie venita pe alta cale decat cea a doctorilor care il trateaza este invalida, pura speculatie". Vestea ca viata lui Schumi nu mai este in pericol a venit sambata de la fostul pilot F1 Philippe Streiff, care a declarat ca stie acest lucru de la profesorul Gerard Saillant, chirurg si prieten cu Schumi si Jean Todt, aflat de asemenea permanent la Grenoble.

17:35 Presa franceza de sambata seara citeaza surse din apropierea reputatului profesor Saillant care supervizeaza evolutia lui Schumacher la Spitalul Grenoble si care spun ca viata germanului nu mai este in pericol. Astfel Schumi s-a incadrat in procentul celor 50-50% care scapa din astfel de traume grave. Ramane de vazut daca va fi si printre cei 30% care se trezesc fara a avea sechele grave. Bineinteles, inainte Schumi trebuie sa iasa din coma indusa. Fara aceasta ar trebui sa revina la starea constienta fat sa mai fie dependent de aparate. Informatiile de mai sus sunt procentaje medicale oferite de medici din statisctica bazata doar pe rezultatele reale cu pacientii.

15:53 Toata lumea asteapta raspunsurile unor intrebari pana acum neclare. Schia Schumi in afata partiilor? A ajutat-o pe fata unui prieten care cazuse si s-a lovit la viteza mica? A avut un schi cu probleme la legatura? Toate acestea ar putea fi clarificate privind imaginile de pe GoPro.

14:24 Sabine Kehm, managerul lui Schumacher, a declarat sambata la pranz ca starea germanului este stabila, dar in continuare ramane critica. De asemenea, Kehm a precizat ca imaginile suprinse de camera aflata pe casca lui Schumacher au fost predata de familia fostului campion mondial anchetatorilor din propria initiativa.

VINERI, 6 ianuarie

18:25 Parchetul din Albertville le-a luat cate o declaratie, vineri, fiului lui Schumacher si unui prieten al acestuia, in dosarul deschis pentru cercetarea imprejurarilor producerii accidentului de pe partia Maribel.

18:00 Potrivit presei din Hexagon accidentul suferit de Schumacher ar fi fost inregistrat cu o camera de luat vederi aflata chiar pe casca pilotului german. In prezent imaginile s-ar afla in posesia parchetului din Albertville, care investigheaza modul in care s-a produs accidentul.

13:25 Suporterii echipei Ferrari au intins inima Scuderiei in parcarea spitalului universitar din Grenoble intr-un gest de sustinere al lui Michael Schumacher.

12:15 Schumacher a fost vizitat la spital de sotia Corinna, fratele Ralf si tatal Rolf in ziua cand implineste 45 ani. Alaturi de familia germanului s-a aflat si Jean Todt, presedintele Federatiei Internationale de Automobilism si omul care a stat in spatele lui Michael in perioada petrecuta la Ferrari.

12:08 Peste 600 de persoane au ajuns in fata spitalului unde este internat Michael Schumacher pentru a aniversa cei 45 de ani ai campionului german. Scuderia Ferrari a anuntat o aniversare in tacere pentru cel care a cucerit cinci titluri mondiale la volanul monopostului de la Maranello.

6:26 Michael Schumacher implineste astazi 45 de ani si se afla inca in stare de coma indusa in spitalul din Grenoble. Atat el cat si apropiatii sai isi doresc un cadou care nu se afla in puterea lor, dar care ar putea veni daca nu azi macar zilele viitoare.

JOI, 5 ianuarie

20:24 Presa franceza scrie joi seara ca starea lui Schumi, din informatii venite neoficial din spital, nu s-a mai ameliorat. El ramane in continuare stabil, dar in stare critica. Vestea buna este ca mai trec zilele, iar fiecare zi in viata este o victorie in astfel de traumatisme. Doctorii germani afirma in Bild ca Schumi ar putea fi scos din coma indusa in 24-48 de ore, daca arata semne de imbunatire, altfel poate ramane astfel si cateva saptamani.

20:00 Fanii lui Ferrari vor veni vineri in fata spitalului din Grenoble pentru o "aniversare tacuta si plina de respect" a zilei de nastere a lui Michael Schumacher, care implineste pe 3 ianuarie varsta de 45 de ani. Initiativa a venit din partea Ferrari, care si-a chemat fanii locali la Grenoble.

16:58 Astazi nu a fost nici o noua comunicare din partea spitalului, iar managerul lui Schumi, Sabine Kehn, a anuntat ca nu se va face nici una daca nu exista schimbari ale starii de sanatate.

16:14 Maine va fi o zi si mai grea pentru familia Schumacher, vineri fostul pilot implinind 45 de ani.

15:12 Familia lui Michael Schumacher a facut public un mesaj catre oamenii care i-au scris fostului pilot cuvinte de sustinere: "In urma accidentului suferit de Michael la schi, vrem sa le multumim oamenilor din intreaga lume care si-au exprimat simpatia si au transmis cele mai bune urari de insanatosire. Ne ofera o mare sustinere. Stim ca el este un luptator si nu se va da batut. Multumim."

15:05 Germanii de la Bild sustin ca elicopterul care il ducea pe Schumacher spre spital a trebuit sa aterizeze a doua oara pentru niste manevre de urgenta care i-au salvat viata germanului.

14:30 Ziarul Dauphine Libere scrie joi ca procurorii de la Maribel, cei care investigheaza accidentul suferit de Michael Schumacher, doresc sa discute cu managerul fostului pilot, Sabine Kehm. Procurorul Patrick Quincy  doreste sa afle in mod oficial versiunea lui Kehm, pe care el nu o detine. Kehm a respins ipoteza unui accident la viteza mare, sustinand ca impactul s-a produs la aproximativ 10 km/h, Schumi s-a impiedicat si a fost "catapultat" cu capul intr-o stanca.

Ziarul german Bild a scris joi ca Schumi s-a oprit sa o ridice din zapada pe o fetita aflata in grupul sau de prieteni, cazuta in zona cu pietre in care s-a petrecut accidentul. Apoi el si-a continuat drumul in aria nemarcata, s-a impiedicat de un bolovan aflat sub zapada si s-a lovit. Bild a mai scris joi, asa cum si noi i-am citat mai devreme, ca unul dintre schiurile lui Schumi nu functiona sau nu era cum trebuie legat. Fostul pilot nu folosea schiurile sale, ci unele inchiriate.

"Unele pietre din zona erau vizibile, altele nu. Singurul lucru pe care il stim la acest moment este ca Schumacher si-a pierdut echilibrul din cauza uneia dintre ele si a cazut", a declarat joi procurorul Patrick Quincy.

13:20 Un interviu cu Fernando Gris, unul dintre pacientii internati in Spitalul din Grenoble, a fost realizat de englezi. Acesta vorbeste despre ingrijirea de care a beneficiat la spital, dar si despre faptul ca Schumi se afla acolo. Gris s-a accidentat de asemenea la schi si a suferit leziuni la cap si coloana vertebrala.

12:42 Presa germana de joi scrie citand surse din cadrul Politiei franceze ca unul dintre schiurile lui Schumacher nu era bine inchis. Este posibil ca Schumi, dupa ce a ajutat-o pe fetita sa se ridice, sa fi virat gresit si sa fi fost distras de schiul cu probleme, neavand timp sa reactioneze atunci cand s-a dezechilibrat. Schiurile se afla in custodia Politiei. Se pare ca schiurile nu erau ale lui Schumi, ci erau inchiriate.

12:33 Bild vine joi cu o informatie exclusia. Schumacher a ajutat fetita unui prieten sa se ridice din zapada, dupa ce aceasta cazuse in grupul de apropiati cu care fostul pilot de Formula 1 mergea pe partia de la Meribel. Dupa aceea a iesit din zona de partie marcata cu stegulete de marcaj si a intrat in zona cu pietre. Nu a vazut ca parasise partia? Din imaginile de mai jos se vede ca prima piatra pe care Schumi a lovit-o, cea care a dus la dezechilibrarea care apoi l-a facut sa plonjeze cu capul intr-un bolovan mare, era destul de aproape de partie. Este posibil ca Schumacher sa fi fost dezorientat de oprire, iar cand a virat sa greseasca drumul.

12:31 Pentru astazi nu este anuntata nici o conferinta de presa, dar daca se va schimba ceva in starea lui Schumacher poate aparea pe termen scurt.

11:10 Corinna, sotia lui Michael Schumacher, a sosit la spitalul universitar din Grenoble alaturi de Jean Todt, actualul presedinte al Federatiei Internationale de Automobilism.

MIERCURI, 4 ianuarie

01:27 Presa britanica a realizat o grafica in care se vede cum a negociat Schumi drumul printre partii, dupa ce si-a ajutat prietenul sa se ridice. In loc sa o ia pe una dintre piste, intentionat ori din greseala, Schumacher a apucat-o pe drumul cu bolovani dintre partii, a cazut si s-a lovit. Imaginea aparuta seara vine dupa o alta in care este reconstituita caderea lui Schumi. Ambele sunt mai jos.

17:21 Imaginea de mai jos, facuta publica miercuri seara, arata momentele finale ale reconstituirii accidentului suferit de Schumacher, dupa declaratiile martorilor. Urme de sange se vad pe zapada in locul in care a aterizat Schumacher dupa impact.

Piatra in care s-a lovit este una mare, un bolovan de-a dreptul. Acest lucru explica faptul ca i s-a rupt casca in doua, la un impact suferit de Schumi mergand pe schiuri incet, cu o viteza de maxim 10km/h. Nu a fost o mica piatra acolo. Martorii oculari au declarat abia marti ca la locula accidentului era sange pe casca si in jur.

La cateva minute dupa impactul cu aceasta roca, Schumacher a devenit incoerent dand semnalele unei leziuni cranio-cerebrale severe.

13:30 A aparut o noua imagine care arata efortul medicilor de a-l salva pe Michael Schumacher, duminica, la cateva minute dupa accidentul de la Maribel (Franta).

Se pot vedea medicii care il asista pe fostul pilot, la locul accidentului. Imaginea a aparut la scurt timp dupa ce managerul lui Schumi, Sabine Kehm, a spus ca acesta "s-a catapultat" cu capul intr-o piatra dupa ce isi ajutase un prieten sa se ridice din zapada.

Kehm a afirmat ieri ca Schumi mergea cu viteza mica, probabil in jur de 10km/h cand s-a lovit la cap si a dezmintit zvonurile conform carora impactul ar fi avut loc la 50-60km/h.

11:53 Sabine Khem, managerul lui Schumacher, declara ca starea germanului "este stabila". Ea a sustinut acum o scurta declaratie, de doar cateva minute. "Michael este pe maini bune, starea sa este stabila, dar ramane critica. Vom sustine o alta conferinta de presa doar daca va fi o schimbare a starii sale de sanatate. Vestea buna este ca astazi nu vom face o conferinta de presa, pentru ca starea lui Michael nu s-a schimbat".

11:40 Noi amanunte despre starea lui Michael Schumacher vor fi date publicitatii la ora 12. Ramanei alaturi de noi.

MARTI, 3 ianuarie

18:03 Invitat in presa franceza, Jean-Luc Truelle, profesor de neurologie a explicat situatia actuala a lui Michael Schumacher. "Este o stare critica si pronosticul vital este rezervat. Acest lucru nseamna ca riscul de deces sau agravare este important. Doctorii care il trateaza nu stiu totul. Daca a fost o mica ameliorare, nu inseamna ca a trecut riscul critic. Ramane intr-o situatie preocupanta, incerta, unde exisa dubii. Medicii au si spus ca sunt foarte prudenti si nu pot da un pronostic".

16:10 Jean Todt a iesit de la Spitalul din Grenoble insotit de profesorul Saillant, repuat specialist, prieten si cu fostul sef de la Ferrari, dar si cu Schumi. Nici unul nu a facut vreo declaratie.

15:59 Sabine Kehm, managerul lui Michael Schumacher, a venit cu noi dezvaluiri despre modul in care s-a petrecut accidentul lui Schumi. Acesta era insotit pe partie nu doar de copiii sai, ci si de un grup de prieteni. Schumacher dorea sa il ajute pe unul dintre prieteni care cazuse in zapada, cand s-a impiedicat si a cazut cu capul de o piatra. O alta precizare importanta este ca germanul nu schia cu viteza mare in acel moment si se afla, cum se stia deja, in zona dintre doua partii marcate.

15:20 Jean Todt a venit in vizita la Schumacher, la Spitalul din Grenoble.

14:56 Ancheta despre modul in care s-a petrecut accidentul lui Schumi de la Meribil aduce noi date. Primele elemente indica faptul ca fostul pilot se afla in afara pistei marcate, mai exact la zece metri distanta de limita acesteia. Apoi, unul dintre schiuri a lovit o piatra, asa cum arata urmele lasate in zapada de schiurile sale. Schiul a intrat direct intr-un bolovan acoperit de nea. Asadar, cazatura a fost cauzata de un acrosaj. Apoi el s-a lovit cu capul de o alta piatra, iar casca s-a rupt in doua parti.

14:17 Presa germana scrie ca agentul lui Schumacher, Sabine Kehm, a declarat ca un jurnalist deghizat in preot a vrut sa intre in camera in care se afla internat Michael Schumacher. Acest lucru explica de ce spitalul din Grenoble a decis marti dimineata sa mareasca paza si sa evacueze imprejurimile pline de ziaristi.

12:55 Invitat de televiziuinea franceza, doctorul Francois-Xavier Roux, profesor de neurochirugie, s-a declarat si el prudent in ceea il priveste pe Michael Schumacher, "Are 50% sanse sa supravietuiasca. Ce e rau nu a trecut si poate veni oricand. Din punct de vedere statistic, putin peste o treime dintre pacientii care au trait dupa un traumatism precum cel al lui Schumacher au reusit sa aiba o viata fara sechele majore. Trebuie sa ramanem optimisti, insa cu mare prudenta.

12:33 Pe scurt ce s-a spus nou in conferinta de presa de marti: Michael Schumacher a fost operat a doua oara, luni seara. Dupa operatia de duminica in urma careia s-a scos un hematom extern de pe partea drepata si s-a facut o gaura in craniu pentru a avea loc creierul sa isi rezolve inflamatiile, luni seara s-a realizat a doua operatie care a eliminat un hematom intern (aflat in creier) pe partea stanga. In urma acestei interventii, marti s-a observat o ameliorare pe imaginile de scaner. Insa, starea lui Schumacher ramane clinic aceeasi, critica, in coma indusa. Doctorii incearca sa tina sub observatie alte hemoragii sau anomalii care pot aparea mai departe si au anuntat ca mereu cum este ceva nou vor reveni. Nu se pot face presupuneri despre eventualele sechele, ci acum se fac eforturi pentru a tine sub control situatia critica, in fata ramanand un drum lung.

12:31 Se incheie conferinta de presa.

12:30 Doctorul Saillant, un doctor celebru si prietenul lui Schumi venit special la Grenoble, transmite un mesaj din partea familiei: "Rugamintea este sa nu mai puneti presiune pe echipa medicala, care face tot ce poate pentru ca Schumacher sa castige o batalie dificila".

12:24 "In continuare este sange in creier si hematoame, este un traumatisc cranian grav si il tinem sub observatie sa vedem cum evolueaza", mai spun doctorii.

12:19 Doctorii insista ca "hematomul operat luni seara era chiar in creier si l-am putut evacua fara riscuri. Daca primul era in partea dreapta deasupra creierului, acesta era in cealalta parte a creierului si in interor".

12:19 "Daca se mai intampla ceva neprevazut, vom contacta presa pentru noi declaratii", spun doctorii.

12:14 "Strategia medicala este sa corectam anomalii care persista. Daca va fi cazul va putea fi transferat in alta parte, dar noi insistam sa fie tratat pentru moment aici. Prioritatea este sa il stabilizam, iar astazi este mai stabil decat ieri, insa in mare situatia este aceeasi", mai spun doctorii.

12:11 Doctorii: "Am ramas surprinsi de imbunatatirea de ieri si de aceea am considerat ca putem avea o fereastra care sa permita intervenia de ieri. Nu putem face insa previziuni despre starea sa. Este insa stupid sa vorbim de pronosticuri si ceea ce se va intampla, nu raspundem la astfel de intrebari, putem raspunde despre faptele care s-au intamplat".

12:09 Doctorii: "Nu il putem evalua acum din punct de vedere neurologic pentru a sti cum va fi cand se va trezi. Avem alte prioritati legate de a tine situatia sub control din punct de vedere a reanimarii. Starea sa ramane critica in continuare. Coma artificiala este mentinuta in continuare si o vom mentine cat credem ca este bine".

12:05 "Interventia chirurgicala de luni seara a durat in jur de doua ore", mai spun doctorii. "Orele care vin sunt ore cruciale in strategia terapeutica. Repetam, marti arata mici semne de ameliorare".

12:04 "Am evacuat un hematom care era pe creier in partea dreapta, insa parametrii lui Schumacher ne-au permis luni seara sa realizam interventia. Am introdus si un dispozitiv care scade presiunea intracraniana. Scanerul de marti a aratat ca interventia a fost foarte bine facuta. Insa am observat noi leziuni pe creier pe care trebuie sa le supraveghem", au mai spus doctorii, care au declarat ca au cerut accepul familiei pentru a opera din nou.

12:02 Doctorii spun ca "a avut loc o a doua interventie asupra lui Schumacher, luni seara, pentru a miscora presiunea intracraniana. Am realizat un nou scaner marti dimineata care a aratat o mica imbunatatire".

12:00 A inceput conferinta de presa.

11:56 Conferinta de presa este pe punctul sa inceapa.

11:22 Reamintim ca la ora 12:00 doctorii de la CHU Grenoble ies cu noi declaratii, ramaneti cu noi pentru a le urmari live text.

11:16 Apar si imagini filmate din elicopter cu locul accidentului suferit duminca de Schumacher, in plus fata de fotografia de luni. Se vede foarte clar zona si amplasarea locului accidentului in planul general al partiilor.

Privind imaginile, nu poti sa nu te intrebi ce l-a mancat pe Shumi sa o ia pe acea "insula" plina de pietre cand era pe langa ea un loc viran lin si intins fara bolovani pe unde o putea scurta fara probleme printre cele doua partii.

11:04 Se confirma ca are loc astazi o noua conferinta de presa a medicilor de la spitalul CHU din Grenoble, insa ora de inceput va fi ca si luni 12:00, nu 13:00 cum s-a anuntat luni seara.

10:50 Surse din cadrul anchetei accidentului suferit de Schumacher au afirmat marti in presa franceza ca "la locul impactului casca era rupta in doua". In presa germana apar noi informatii despre momentele imediat de dupa accident: "Desi am ajuns foarte repede acolo, era mult sange", a spus unul dintre oamenii care au intervenit imediat dupa accident, schiori responsabili cu securitatea partiilor din statiunea Meribel.

8:40 Guenter Hujara, seful Cupei Mondiale de schi si responsabil cu siguranta in aceasta competitie, a declarat marti dimineata ca in acest sport au fost accidente mai grave decat cel al lui Michael Schumacher, iar cei implicati au scapat si au dus dupa aceea o viata normala. El a dat niste exemple concrete si crede ca Schumi poate scapa si reveni la o viata normala. Detalii in stirea pe larg.

LUNI, 30 ianuarie

23:58
Conferinta de presa de marti a medicilor are loc la ora Romaniei 13:00, va fi live text alaturi de tot ceea ce este de interes.

23:40 Nu putem sa nu remarcam ghinionul pe care l-a avut Schumacher privind din nou imaginea cu locul in care l-a lovit. Cele doua partii erau foarte line asa cum spun martorii (si se vede inclusiv in imagine una dintre ele). Locul in care a cazut era aproape neted, insa e drept "minat" cu pietre... Scurtatura folosita de Schumacher fusese batuta de multi alti schiori sau oameni, asa cum se vede in imagine. El a cazut acolo si s-a lovit cu capul de piatra...

23:38 Cei de la Spitalul din Grenoble au anuntat ca marti dimineata revin cu noi detalii despre starea lui Schumi. Luni de la ora locala 11:00 (12:00 in Romania) ei au sustinut o conferinta de presa pe care am transmis-o live text in aceasta pagina, asa cum o vom face si pe cea de marti.

23:34 Presa germana scrie luni noapte ca Schumacher a cazut cu partea dreapta a capului de piatra, iar casca s-a spart la impact. Nemtii publica si ei imaginile video cu salvarea lui Schumi, aflate mai jos, initial aduse de presa din Franta. Nemtii scriu ca elicopterul a ajuns in 3 minute, iar Schumi a fost ridicat in aer dupa 12 minute si ca el deja nu mai raspundea coerent la intrebari la cateva zeci de secunde dupa accident. El a ajuns la ora locala 12:40 la Grenoble, mutat de la un spital local de langa statiunea Meribel, fiind deja in coma.

20:12 Iata mai jos imaginile evacuarii de pe pista de la Meribel, dupa accidentul lui Michael Schumacher. Confrom celui care a filmat, elicopterul a venit foarte rapid (in jur de cinci minute dupa accident), iar locul dramei a fost situat intre doua partii putin abrupte.

19:25 Se apropie seara, sa recapitulam ce s-a intamplat pana acum, luni. Ramaneti cu noi pentru detalii, permanent.

  • O conferinta de presa sustinuta dimineata de doctorii de la Grenoble au confirmat ca Schumacher continua sa lupte pentru viata sa
  • Ei au spus ca se afla intr-o "coma artificiala", iar situatia sa este considerata "critica"
  • Doctorii au afirmat ca nu pot oferi predictii despre starea de sanatate a lui Schumi
  • Suporteri, piloti si oficiali din F1 sau diverse personalitati au trimis mesaje de incurajare din toata lumea. Printre acestea, nume ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, declarata in "stare de soc"
  • Familia lui Schumacher a ramas langa patul sau toata ziua, dupa accidentul de duminica

19:00 Zeci de jurnalisti si fani sunt inca prezenti in fata Spitalului din Grenoble.

18:35 O declaratie ce poate fa fiori reci. Unul dintre cei mai buni medici de la Spitalul din Grenoble unde este internat Schumacher a afirmat luni seara ca "rata deceselor precoce in randul pacientilor cu traumatisme cerebrale grave este de 40-45%".

18:43 A aparut prima imagine cu zona in care Michael Schumacher a suferit accidentul de duminica, din localitatea franceza Meribel.

16:40 Profesorul german Uwe Kehler a explicat luni sera pentru ziarul german Bild ceea ce au pus doctorii francezi in conferinta de presa sustinuta luni la ora 12:00 la Spitalul din Grenoble, acolo unde este internat Michael Schumacher: "Diagnosticul este unul foarte dur. Doctorii au vorbit despre traume cerebrale severe, care au dus la operatie pentru a indeparta cheagurile de sange. Astfel de cheaguri stau de obicei intre meninge si craniu. De aceea, cutia craniana este deschisa, iar cheagurile sunt scoase pentru a opri sangerarea vaselor de sange afectate de lovitura". Intrebat ce inseamna "sangerare difuza bilaterala", cuvinte folosite luni de medicii francezi, Uwe Kehler a spus ca "acestea sunt sangerari ce pot aparea in creier, la un anumit timp (nu imediat) dupa o lovitura, in locuri pe care nu le poti anticipa si sesiza imediat. Sunt sangerari foarte mici, dar sunt dificil de controlat. Daca devin prea mari, trebuie reoperat. Cand se scoate un hematom, aceste mici sangerari pot fi puternice, pentru ca presiunea din creier scade, iar vasele de sange ramane sunt mai putin rezistente. De aceea o trauma la cap este atat de periculoasa".

15:00 Mai multi fani ai campionului german s-au strans in fata Spitalului Universitar din Grenoble pentru a-si sustine favoritul aflat in fata unei mari incercari. 

14:12 Sabine Kelm, managerul lui Michael Schumacher, a publicat un comunicat in numele familiei campionului german: "Multumim echipei medicale pentru asistenta pe care i-o acorda lui Michael si multumim tuturor oamenilor din intreaga lume pentru mesajele pozitive si de sustinere a lui Michael".

13:45 Parchetul din Albertville a deschis un dosar de ancheta pentru a cerceta imprejurarile in care s-a petrecut accidentul caruia i-a cazut victima Michael Schumacher.

12:12 Conferinta de presa s-a incheiat. Urmatoarele informatii vor fi date publicitatii in functie de evolutia medicala a lui Schumacher.

12:10 "Michael Schumacher se afla in hipotermie terapeutica. Obiectivul nostru este sa asiguram o buna oxigenare a creierului", a explicat profesorul Jean-Francois Payen.

12:08 Profesorul Stephane Chabarde explica starea curenta a lui Schumacher: "scanerul efectuat dupa operatie arata aparitia unor leziuni hemoragice difuze bilateral. Pacientul se afla sub anestezie generala si tratament. Nu ne putem pronunta inca despre aparitia unor posibile sechele sau despre evolutia pacientului".

12:04 Potrivit medicilor spitalului din Grenoble, daca nu ar fi purtat casca Schumacher nu ar mai fi ajuns sa primeasca tratament medical. Cu alte cuvinte un asemenea accident fara casca ar fi fost fatal pentru oricine: "Judecand dupa violenta impactului, orice persoana care nu ar fi purtat casca nu ar mai fi ajuns aici".

12:03 Schumacher a fost operat o singura data in noaptea de duminica spre luni. Medicii spitalului din Grenoble dezmint informatia conform careia Schumacher ar fi fost supus unei a doua interventii chirurgicale in cursul diminetii de luni.

12:02 Intrebati care sunt sansele ca Schumacher sa-si revina, medicii se declara rezervati: "Monitorizam tot timpul starea sa, dar nu ne putem pronunta pe termen lung".

11:55 A inceput conferinta de presa de la CHU. Potrivit medicilor starea lui Schumacher ramane critica si fostul pilot ramane in coma artificiala: "Obiectivul nostru este sa limitam pe cat posibil presiunea intracraniana".

11:47 Despre starea lui Schumacher vor vorbi urmatorii medici si profesori: Marc Penaud, directorul-adjunct al CHU, profesorul Jean-Francois Payen, seful sectiei de anestezie si reanimare, profesorul Emmanuel Gay, seful sectiei de neurochirurgie si profesorul Chabardes, neurochirurg.

10:44 Camille Blondeau, chirurg la spitalul din Arras a explicat in presa franceza ca sunt trei scenarii in cazul lui Schumacher :
- Michael Schumacher se va trezi in cateva zile fara traumatism.
- Se trezeste, dar ramane cu sechele neurologice sau psihice.
- Nu se mai trezeste niciodata.

DUMINICA, ziua accidentulu2, 29 decembrie

Schumi (44 de ani) schia in Meribel din Franta, a cazut si s-a lovit la cap, duminica in jurul orei 12:00 (ora Romaniei, 11:00 in Franta). Dupa accident, conform declaratiilor martorilor, Schumi era "constient, dar speriat". In 15 minute dupa accident, in zona a venit un elicopter care l-a transportat la un spital din orasul Moutiers, pentru ca apoi sa fie dus la Grenoble. La spitalul din Grenoble se afla sotia sa si cei trei copii.

Ziarul francez Le Dauphine a anunta duminica seara ca pronosticul este "rezervat" si ca accidentarea este "una grava". "Schumacher era in coma cand a ajuns la spitalul din Grenoble", a scris Le Dauphine duminica la 23:45, ora Romaniei, citand un comunicat al spitalului. Informatia a cazut ca un traznet, din moment ce pe toata durata zilei presa straina daduse de inteles ca Schumi este bine.

BBC scrisese duminica seara ca "lovitura a fost una serioasa, dar nu de natura sa ii puna in pericol viata". Insa, ziarul german Bild a afirmat spre seara ca accidentarea este mai grava decat s-a anuntat initial, germanul fiind in coma si suferind deja o operatie pe creier din cauza unei hemoragii cerebrale. Luni dimineata, germanul a mai fost deschis o data pentru a i se elimina lichidul care ii apasa pe creier.

Schumacher purta o casca de protectie si s-a lovit cu capul de o piatra. El schia alaturi de baiatul sau in varsta de 14 ani, insa in momentul accidentului era singur. Se afla intr-o zona dintre doua piste, a cazut si s-a lovit. A primit ajutor imediat din partea a doi schiori din patrula de observatie a statiunii, cei care au chemat si elicopterul. Alte surse afirma ca Schumi a cazut, s-a dus la vale, a pierdut casca si s-a lovit cu capul de un bolovan fara a mai avea protectie.

Cert este ca Schumi s-a accidentat in timp ce schia intr-o zona neamenajata dintre pistele Georges Bauduis Piste si La Biche Piste. Zona este renumita ca una dificila, rezervata schiorilor experti.

Christophe Gernignon-Lecomte, directorul statiunii Meribel, a declarat pentru Radio Monte Carlo Sport: "Schumacher era socat, era putin speriat, dar constient. Cred ca a fost o lovitura la cap, dar nu ceva foarte grav". Revenit la fata locului dupa accident, alaturi de echipa sa, Christophe Gernignon-Lecomte a afirmat ca "echipa de salvare a venit in doua-trei minute, iar elicopterul in maxim 15. Schumacher a cazut cel mai probabil dintr-o eroare tehnica (manevra gresita) in timp ce schia".

Dus la Grenoble, Schumacher a primit ajutor medical din partea profesorului Gerard Saillant, un bun prieten al germanului dar si al lui Jean Todt, fostul sef de la Ferrari. Saillant l-a mai tratat pe Schumi atunci cand acesta si-a rupt piciorul in 1999, la Marele Premiu al Marii Britanii.

In acest final de saptamana, cinci schiori au murit pe partiile in Franta, dar practicau acest sport in afara partiilor amenajate ceea ce a dus la o avertizare la prudenta din partea autoritatilor.

Fosta legenda din F1 a castigat 91 de curse pe durata unei cariere de 19 ani. A luat doua tiluri cu Benetton in 1994 si 1995, dupa care s-a mutat la Ferrari in 1996, acolo unde a castigat cinci campionate la rand incepand din anul 2000.

El s-a retras in 2006, insa a revenit in F1 in 2010 la Mercedes, de unde a plecat dupa trei sezoane, in 2012, dupa ce obtinuse pe toata durata colaborarii doar un singur podium.



LIVE Michael Schumacher se bate pentru viata sa