Formula 1

Nico Rosberg castiga Marele Premiu din China si-l egaleaza pe Michael Schumacher

Nico Rosberg a castigat, duminica, Marele Premiu de Formula 1 al Chinei cu plecare din pole position. Pilotul german a obtinut a treia victorie la rand in 2016 si ajunge la sase succese la rand, performanta prin care il egaleaza pe Michael Schumacher (2000-2001). 

Mai mult decat atat, Rosberg este al 10-lea pilot din istorie care castiga primele trei curse intr-un sezon si primul dupa Michael Schumacher in 2004. Cele mai multe victorii consecutive intr-un sezon au fost reusite de Sebastian Vettel in 2013 (9). Urmeaza Ascari (1952-53) si Michael Schumacher (2004) cu sapte la rand.

Pentru prima data in pole position in acest sezon, Rosberg s-a vazut depasit la start de australianul Daniel Ricciardo.

Pilotul de la Red Bull a condus in primele doua din cele 56 de tururi, dar a pierdut pozitia fruntasa dupa o pana de cauciuc pe stanga spate.

Rosberg revenea astfel la sefia cursei si nu avea sa o mai cedeze pana la final. 

Pozitia secunda i-a revenit unui alt german, Sebastian Vettel de la Ferrari, pilot care imediat dupa start l-a acrosat pe coechipierul sau Kimi Raikkonen, dupa ce rusul Daniil Kvyat (RBR) a atacat "nebuneste" la interior.

Dupa cursa, in zona mixta a pilotilor, Vettel l-a urecheat zdravan pe Kvyat reprosandu-i rusului incidentul din primul viraj.

"Ai venit ca o torpila. Cursa, cursa, dar nu se face asa ceva. Sa ataci asa nebuneste pe interior. Ne puteam ciocni toti acolo", i-a spus Vettel. Kvyat a replicat cu un mare zambet pe fata: "Nu ne-am ciocnit. Trebuia sa-mi incerc si eu sansa". Raspunsul nu l-a multumit pe Vettel si acesta a continuat sa-l admonesteze pe colegul de cursa: "Nu te-ai ciocnit tu. Nu se face asa. Eram trei masini acolo".

Kvyat a fost depasit pe pista de Vettel dupa ultima oprire la boxe a celor doi si la final ambii au bifat podiumul.

In afara primelor trei pozitii au ramas Ricciardo, Raikkonen, Massa si Hamilton, acesta din urma dupa ce a pornit ultimul de pe grila si a avut nu mai putin de cinci opriri programate la boxe.

De retinut ca in China nu s-a inregistrat niciun abandon si primii 13 piloti au incheiat in acelasi tur. Este doar pentru a 6-a oara in istorie cand toti pilotii ajung la linia de sosire.

Dupa aceasta cursa Rosberg are un avans de 36 puncte in fata lui Hamilton. Etapa urmatoare, peste doua saptamani, Marele Circ revine in Europa pe traseul de la Soci (Rusia).

Ordinea la final: Rosberg, Vettel, Kvyat, Ricciardo, Raikkonen, Massa, Hamilton, Verstappen, Sainz, Bottas.

FINAL Nico Rosberg trece primul linia de sosire si obtine a 3-a victorie consecutiva in 2016. Start fabulos de sezon pentru pilotul de la Mercedes.

50/56 Rosberg are un avans de 33 secunde in fata lui Vettel si teoretic nu mai poate pierde victoria in China.

43/56 Bucurie imensa in garajul RBR dupa ce Ricciardo l-a depasit pe Hamilton in duel pe pista. Australianul este dezlantuit si-l depaseste in acelasi tur si pe Massa.

40/56 Hamilton revine in puncte si se lipeste de un grup care ii poate asigura pozitia a 5-a.

37/56 Pit stop si pentru liderul Rosberg. Acesta nu risca nimic si pune gumele medium. Intre timp Vettel l-a depasit pe Kvyat.

36/56 Kvyat si Vettel intra la boxe in acelasi timp. Rusul iese pe mediumuri, iar Vettel pune softurile. Vettel iese chiar in spatele lui Raikkonen, dar finlandezul ii cedeaza pozitia coechipierului sau.

31/56 Hamilton schimba un nou set de pneuri si de aceasta data iese pe mediumuri. Incearca sa mearga cu ele pana la final. Pozitia a 14-a pentru campionul mondial.

26/56 Liderul Rosberg are o singura oprire pana acum, insa germanul de la Mercedes piloteaza nederanjat de nimeni cu 1:40.580 pe tur. Nou record in cursa.

22/56 Ajuns pe opt, Hamilton intra pentru a treia oara la boxe. Hulkenberg este penalizat pentru ca a rulat nejustificat de incet pe linia boxelor, obligandu-l pe Vettel sa depaseasca dincolo de linia alba pentru a evita un acrosaj.

20/56 Liderul Rosberg are un avans de 12 secunde in fata lui Kvyat, iar rusul intra la boxe si incalta softurile. Intre timp Vettel corecteaza cel mai bun timp din cursa.

14/56 Nicio sansa pentru Alonso in fata lui Vettel. Atac dezlantuit pe un sector de mare viteza. Raikkonen din nou la boxe.

12/56 Contact intre Vettel si Bottas. Germanul de la Ferrari ajunge pe sase si-l are in vizor pe mexicanul Perez. Rusul Kvyat trece de Massa si ocupa locul secund.

9/56 Restart cu un top cinci inedit. Alonso, Wherlein si Gutierrez profita de haosul creat in fruntea cursei. Piloti ca Vettel, Raikkonen si Hamilton sunt in pluton.

7/56 Hamilton mai intra o data la boxe si schimba pe softuri. O adevadarata loterie cu pneurile in aceste momente.

6/56 Vattel depaseste doi piloti pe linia boxelor si risca o penalizare. Vettel si Hamilton sunt singurii piloti pe super softuri, Button si Ericsson ruleaza pe mediumuri, iar restul pilotilor au incaltat softurile.

4/56 Safety car in pista. Plutonul se va strange si majoritatea pilotilor intra sa schimbe pneurile de la start.

3/56 Liderul Ricciardo sufera o pana de cauciuc pe stanga spate si acesta pierde pozitie dupa pozitie. Rosberg revine la conducere, urmat de Kvyat, Perez, Hulkenberg, Sainz si Vettel.

2/56 Raikkonen il acuza prin radio pe Kvyat ca a atacat interiorul "ca un nebun". Vettel, ajuns pe 9 dupa start, urca in pozitia a 7-a. In fata Rosberg incepe si pune presiune pe Ricciardo.

1/56 Ricciardo a plecat excelent din grila si s-a insinuat la interior in primul viraj. De asemenea ca din tun a pornit si rusul Kvyat, al doilea pilot RBR, intrat pe interior asupra pilotilor de la Ferrari. Vettel a tras de volan si l-a acrosat pe coechipierul sau Raikkonen. Incidente si in spate, cu Hamilton pierzandu-si de asemenea aripa fata.

START in Marele Premiu al Chinei. Ricciardo este lider, probleme pentru Raikkonen si Hamilton. 

9:00 Pilotii s-au pus in miscare pentru turul de incalzire.



Nico Rosberg castiga Marele Premiu din China si-l egaleaza pe Michael Schumacher