Formula 1

Nico Rosberg, victorie cu plecare din pole position in Rusia

Nico Rosberg a castigat Marele Premiu al Rusiei, a patra cursa consecutiva adjudecata in acest sezon de pilotul german de la Mercedes. Lewis Hamilton a incheiat pe doi, dupa ce a fost al 10-lea la start, iar Kimi Raikkonen a adus al 700-lea podium din istorie pentru Scuderia Ferrari.
F1 2016: Clasament actualizat dupa Rusia | Rezultate MP Rusia | Calendar curse 2016 | Piloti/Echipe

Rosberg n-a avut rival in cursa de la Soci, pe care a condus-o in integralitatea sa. Startul nu a fost lipsit de probleme, Sebastian Vettel de la Ferrari fiind lovit de doua ori in spate de Daniil Kvyat de la Red Bull si in cele din urma a sfarsit in zidul exterior. Masina de siguranta a intrat in pista si cursa a fost neutralizata pentru cateva tururi, dupa care Rosberg a impus un ritm infernal pana la linia de sosire.

Raikkonen, Bottas si Hamilton au tinut capul de afis pentru locul al doilea, insa in cele din urma locul al doilea a fost acontat de Hamilton dupa primul rand de intrari la boxe.

Pentru Rosberg este a 18-a victorie din cariera, a 11-a cu plecare din pole position si a patra in acest sezon. Daca pune la socoteala si cele trei succese din finalul sezonului precedent, Rosberg ajunge la sapte succese consecutive.

Cei trei piloti care au mai castigat pana acum primele patru curse intr-un sezon au iesit campioni mondial la finalul respectivului an: Michael Schumacher (1994 si 2004), Nigel Mansell (1992) si Ayrton Senna (1991).

Rosberg este al treilea pilot din istorie cu sapte victorii la rand, dupa Alberto Ascari si Michael Schumacher. Lider la acest capitol ramane ghinionistul zilei la Soci, Sebastian Vettel (9).

In clasamentul pilotilor Rosberg a acumulat 100 de puncte si are un avans consistent in fata lui Hamilton (57) si Raikkonen (43).

Mercedes conduce detasat la constructori, cu 157 puncte. Urmeaza Ferrari la mare distanta si apoi Red Bull.

Ordinea la final: Rosberg, Hamilton, Raikkonen, Bottas, Massa, Alonso, Magnussen, Grosjean, Perez, Button.

FINAL Rosberg primeste steagul in patratele si obtine a 18-a victorie din cariera.

53/53 Rosberg corecteaza recordul de cursa in chiar ultimul tur. Sunt peste 17 secunde intre primii doi clasati.

50/53 Button speculeaza o franare tarzie a lui Sainz si il depaseste pe acesta urcand pe pozitia a 10-a.

35/53 Verstappen abandoneaza in virajul doi al circuitului. Doar steaguri galbene locale si Rosberg isi continua galopul de sanatate spre a patra victorie consecutiva din acest an.

24/53 Dupa primele opriri programate cei trei din frunta, Rosberg, Hamilton si Raikkonen, ruleaza toti pe softuri. Rosberg are 13 secunde in fata lui Hamilton, iar acesta are alte trei secunde in fata lui Raikkonen.

21/53 Raikkonen pierde locul doi in fata lui Hamilton la boxe, dar revine la limita in fata lui Bottas.

20/53 Intre timp Vettel nu are liniste pe margine. A mers la Christian Horner, directorul de cursa al celor de la Red Bull pentru a cere, probabil, explicatii in urma incidentului din primul tur.

18/53 Bottas revine in fata lui Hamilton la limita dupa intrarea la boxe a campionului mondial. Raikkonen este al doilea.

17/53 Pit stop programat pentru Bottas. Acesta pierde locul al doilea in dauna lui Hamilton. Acesta are de recuperat 14.7 secunde fata de liderul Rosberg.

16/53 Rosberg este cel mai rapid pilot din cursa si face turul in 1:41.3, in timp ce Bottas, al doilea clasat, acopera turul in 1:43.2.

9/53 Kvyat, pilot care l-a lovit de doua ori in spate pe Vettel scotandu-l in cele din urma pe acesta din cursa, a fost penalizat cu un Stop&Go.

7/53 S-a strans plutonul in spatele lui Bottas. Raikkonen si Hamilton pandesc pozitia secunda a pilotului de la Williams. In cele din urma Hamilton trece fara probleme de Raikkonen si ajunge pe trei.

6/53 Rosberg pune deja 3 secunde in fata lui Bottas.

4/53 Restart de cursa. Luminile verzi se aprind din nou, cu Rosberg in fruntea plutonului. Bottas il ataca pe Raikkonen si recupereaza pozitia a doua.

2/53 Cinci pozitii cucerite de Hamilton dupa start. Vettel ajunge la boxe la ghidonul unui scuter al oficialilor de cursa.

1/53 Cursa este neutralizata cu Safety Car. Probleme si pentru Perez. Acesta nu mai are roata stanga spate si se chinuie sa ajunga la boxe.

START Plecare excelenta din pole position pentru Rosberg. Raikkonen urca in pozitia secunda, iar Vettel sfarseste in zidul de protectie. Abandon pentru pilotul german de la Ferrari, lovit in spate de rusul Kvyat.

Nico Rosberg porneste din pole position, urmat de Valtteri Bottas. Sebastian Vettel este doar al saptelea pe grila, iar Lewis Hamilton doar pe zece. Astfel, startul va fi cu atat mai interesant.



Nico Rosberg, victorie cu plecare din pole position in Rusia