Formula 1

Lewis Hamilton castiga in Canada si ii dedica victoria lui Muhammad Ali

In plin festival al fotbalului la EURO 2016, duminica de la 21:00 am pornit motoarele pentru Marele Premiu de Formula 1 al Canadei de la Montreal.

Sebastian Vettel, al treilea la start, a pornit excelent din grila, si i-a depasit pe cei doi de la Mercedes inaintea primului viraj.

Lewis Hamilton si Nico Rosberg s-au atins in primul viraj, iar germanul de la Mercedes a iesit cel mai sifonat retrogradand pe locul 10.

Vettel a condus cursa pana in turul 12, cand a intrat la boxe sa schimbe pe supersofturi. Hamilton a revenit la conducere pana la primul sau pit stop. Britanicul a schimbat cu softurile pe care avea sa le tina pana la final.

Strategia celor de la Mercedes s-a dovedit castigatoare in fata calculelor facute de strategii Ferrari. Vettel a mai intrat o data la boxe pentru a "incalta" softurile.

Revenit pe pista la putin peste sase secunde in urma lui Hamilton, Vettel nu a reusit sa-l mai ajunga pe britanic, iar pe final a comis doua erori care l-au costat timp pretios.

Podiumul a fost compeletat de finlandezul Valtteri Bottas de la Williams-Mercedes.

Max Verstappen de la Red Bull s-a aparat exemplar in fata lui Nico Rosberg si a incheiat pe patru Rosberg a scapat masina de sub control la intrarea in ultimul tur si a fost aproape de o coliziune cu olandezul.

Rosberg mai pastreaza doar 9 puncte avans in fata lui Hamilton dupa cursa din Canada.

Ordinea la final: Hamilton, Vettel, Bottas, Verstappen, Rosberg, Raikkonen, Ricciardo, Hulkenberg, Sainz, Perez.

FINAL Lewis Hamilton castiga Marele Premiu al Canadei si leaga doua victorii la rand. Al cincilea succes din cariera la Montreal.

70/70 Rosberg scapa masina pe franare la intrarea in ultimul tur dupa un duel roata la roata cu Verstappen.

69/70 Hamilton face 1:15.981 in penultimul tur al cursei si nu mai poate scapa victoria. Vettel s-a resemnat cu locul al doilea.

64/70 Verstappen se apara exemplar si ramane pe patru in fata lui Rosberg.

62/70 A doua greseala comisa de Vettel in acelasi punct al circuitului, la intrarea in ultima sicana.

58/70 Vettel rateaza intrarea intr-un viraj si pierde o secunda in duelul cu Hamilton.

55/70 Pe gume proaspete dupa ultima oprire la boxe, Rosberg este primul pilot care coboara sub un minut si 16 secunde pe tur (1:15.972).

51/70 Diferenta intre primii doi clasati scade la 5.6 secunde si Vettel continua sa recupereze teren.

48/70 Vettel recupereaza aproximativ jumatate de secunda pe tur, dar in continuare Hamilton pastreaza un avans linistitor. O linie dreapta ii separa pe primii doi clasati.

41/70 Hamilton are 6.6 secunde in fata lui Vettel si vom avea un final de cursa cel putin interesant.

38/70 Vettel efectueaza al doilea pit stop si pune softurile. Va merge pana la capat cu acest set de pneuri. Anterior Hamilton stabilise cel mai bun timp in cursa, cu 1:16.791.

30/70 Hamilton incepe sa recupereze din ecartul care-l separa de liderul Vettel. 10.5 secunde avans pentru pilotul de la Ferrari. Opt zecimi dintr-un foc pe ultimul tur in favoarea campionului mondial de la Mercedes.

27/70 Vettel are un avans de 12 secunde in fata lui Hamilton si este mai rapid cu o zecime pe tur.

25/70 Pit stop pentru liderul Hamilton. Acesta schimba pe softuri si va incerca sa termine cursa cu o singura oprire. Vettel are supersofturi si ar trebui sa mai intre o data.

24/70 Vettel corecteaza recordul in cursa la 1:17.185 si i-a luat o secunda pe tur lui Hamilton, liderul cursei.

19/70 Locul doi pentru Vettel dupa depasirea lui Verstappen. Germanul de la Ferrari i-a luat sapte zecimi lui Hamilton pe ultimul tur.

17/70 Duel pasionant pentru locul trei intre Ricciardo si Vettel. Doar cateva zecimi intre cei doi si Vettel trece inaintea acului de par. Urmatorul pe radar este Verstappen.

13/70 Hamilton are un avans de 11 secunde in fata lui Vettel, locul patru dupa primul pit stop.

12/70 Schimbare de lider dupa ce Vettel a intrat la boxe si a schimbat pe supersofturi. Hamilton la conducere.

11/70 Button trage pe dreapta si abandoneaza. Steaguri galbene pe sectorul 3 si Safety Car virtual in momentul in care intre Vettel si Hamilton diferenta este de 1.3 secunde.

8/70 Vettel conduce in fata lui Hamilton si Verstappen.  Topul sase este completat de Ricciardo, Raikkonen si Bottas.

3/70 Vettel impune ritmul in Canada urmat de Hamilton, in timp ce Rosbeg ajunge pe 10 si poate pierde sefia clasamentului general dupa aceasta cursa.

1/70 START de curs. Vettel a pornit fabulos din grila si urca la conducerea cursei. Rosberg a ratat primul viraj si a ajung pe 9 in urma unui contact. Pe reluare se observa cum Hamilton si Rosberg s-au atins in primul viraj.

Lewis Hamilton a fost cel mai rapid pilot in calificarile de sambata, cand a obtinut al 53-lea pole position din cariera.

Diferenta inregistrate ne indreptatesc sa speram la o cursa extrem de disputata. Rosberg va fi al doilea pe grila, dupa ce a fost mai lent cu doar 62 de miimi de secunda in raport cu Hamilton.

Vettel a facut si el un progres important si a incheiat al treilea, la doar 116 miimi in urma pilotului de la Mercedes aflat in pole.

Topul sase in calificari a fost completat de Daniel Ricciardo, Max Verstappen (ambii de la Red Bull) si Kimi Raikkonen. Acestia au fost urmati de Valtteri Bottas si Felipe Massa, pilotii de la Williams.



Lewis Hamilton castiga in Canada si ii dedica victoria lui Muhammad Ali