Formula 1

Sebastian Vettel, primul pole position la Ferrari. Mercedes s-a gripat in Singapore

Fostul campion mondial Sebastian Vettel, actualmente component al echipei Ferrari, a obtinut cel mai bun timp in calificarile Marelui Premiu din Singapore.

Vettel a oprit cronometrul la 1:43.885 si l-a devansat cu 543 miimi de secunda pe Daniel Ricciardo de la Red Bull-Renault, fosta lui echipa alaturi de care a cucerit cele patru titluri mondiale.

Pentru Vettel acesta este al 46-lea pole position din cariera. Doar Michael Schumacher (68), Ayrton Senna (65) si Lewis Hamilton (49) au mai multe pole-uri decat germanul de la Ferrari.

De asemenea, acesta este primul pole position obtinut de Vettel la Ferrari. De la Marele Premiu al Braziliei din 2013 Vettel nu mai reusise un pole position.

Pe pozitia a treia in calificari s-a clasata Kimi Raikkonen la volanul celui de-al doilea Ferrari, acesta clasandu-se in fata rusului Daniil Kvyat (Red Bull).

Abia pe locul cinci a incheiat campion mondial si liderul campionatului Lewis Hamilton, omul care a obtinut nu mai putin de 11 pole position-uri in acest sezon.

Nu a fost cazul acum in Singapore, unde cele doua monoposturi Mercedes au intampinat cele mai mari probleme din acest sezon.

Asadar, locurile 5 si 6 pentru pilotii Mercedes, Hamilton si Rosberg urmand a imparti linia a treia la startul cursei de duminica.

In spatele acestora s-au clasat Valtteri Bottas (Williams), Max Verstappen (Toro Rosso), Felipe Massa (Williams) si Romain Grosjean (Lotus).

TUR cu TUR calificarile din Singapore

17:01 S-au incheiat calificarile

16:52 Vettel are primul timp de referinta, 1:44.305, devansandu-i pe Ricciardo, Raikkonen si Kvyat. Un duel intre Ferrari si Red Bull asadar.

16:47 A inceput partea finala si cea mai importanta a sesiunii de calificari. Zece piloti se lupta pentru o clasare cat mai buna pe grila de start.

16:41 Ordinea la final de Q2 este urmatoarea: Vettel, Kvyat, Raikkonen, Ricciardo, Verstappen, Hamilton, Rosberg, Massa, Grosjean si Bottas. Pilotii eliminati sunt Hulkenberg, Alonso, Perez, Sainz si Button.

16:40 A doua parte a calificarilor se incheie sub steag galben dupa iesirea in decor a tanarului debutant Carlos Sainz jr. Acesta a lovit zidule exterior cu partea stanga a monopostului sau Toro Rosso.

16:35 Vettel este primul cu 1:44.743, urmat de Kvyat la 236 de miimi si Raikkonen la 397 de miimi. Hamilton si Rosberg doar pe cinci, respectiv sase.

16:26 S-au reluat calificarile din Singapore. Din nou Bottas este primul pilot iesit pe circuit.

16:18 Final de Q1, cu rusul Kvyat in prima pozitie urmat de Hamilton, Vettel, Ricciardo, Rosberg, Bottas, Sainz, Raikkonen, Verstappen si Perez. Cei cinci piloti eliminati sunt Nasr, Ericsson, Maldonado, Stevens si Rossi.

16:15 Kvyat la conducere, cu 1:45.340, urmat de Hamilton la 425 de miimi. Vettel este impins pe trei in fata lui Rosberg.

16:08 Noul lider este Vettel, cu 1:46.017. Hamilton doar al 14-lea, in timp ce Rosberg este pe sase. Inceput timid de calificari pentru cei de la Mercedes.

16:05 Ricciardo impune timpul de referinta al momentului la 1:46.805. Kvyat este al doilea, la 143 miimi, in timp ce Raikkonen este al treilea la 272 miimi.

16:01 Bottas de la Williams este primul pilot lansat intr-un tur cronometrat. Hamilton iese si el pe circuit.

16:00 Incepe sesiunea de calificari din Singapore.

Antrenamente libere

Se anunta un weekend extrem de disputat si echilibrat, dupa ce echipele Red Bull si Ferrari au reusit rezultate remarcabile in a doua sesiune de antrenamente libere.

Rusul Daniil Kvyat de la Red Bull a incheiat in top, cu 1:46.142, urmat la doar 39 de miimi de finlandezul Kimi Raikkonen de la Ferrari.

Daniel Ricciardo, al doilea pilot Red Bull a fost pe trei, urmat de Lewis Hamilton (Mercedes) si Sebastian Vettel (Ferrari).

In prima sesiune cei doi piloti ai echipei Mercedes AMG au incheiat pe primele doua pozitii, cu Nico Rosberg in fata lui Hamilton pentru 319 miimi de secunda.

"Masina este buna, dar ceilalti sunt mult mai aproape de noi in acest weekend", a declarat Hamilton.

La randul sau, Vettel nu crede ca cei de la Mercedes si-au aratat adevaratul potential in cele doua sesiuni de antrenamente libere de vineri si asteapta o replica puternica in calificarile de sambata.



Sebastian Vettel, primul pole position la Ferrari. Mercedes s-a gripat in Singapore